“Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί θεσμός η παρατυπία”

Απάντηση στη δημόσια δήλωση – ανακοίνωση του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ Γ. Μαχαιρίδη έδωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινος θέτοντας καίρια ερωτήματα γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων στα Γυψάδικα της Λάρδου.

Στην ανακοίνωση τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
“Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την συναίνεση και την συνεργασία, πλην όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε στην υπόθεση της ανόρυξης αδρανών υλικών από δημόσια έκταση στην περιοχή θέση «Γυψάδικα» της Λάρδου με απόφαση που εκδόθηκε αναρμοδίως από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, καθόσον συγκεκριμένοι κύκλοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, με δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις.
Σ’ αυτές τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν απαντάται ούτε ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την απόπειρα εξόρυξης αδρανών υλικών και δεν γίνεται λόγος σε κανένα σημείο για “την ταμπακιέρα” της υπόθεσης.
Επειδή όμως θεωρούμε ότι η ανάγκη για διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου μας πρέπει να διαφυλαχθεί προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών που εμπλέκονται στην άσκηση εξουσίας αλλά και στην λήψη αποφάσεων θα θέλαμε να θέσουμε συγκεκριμένα εύλογα ερωτήματα στα οποία η κοινή γνώμη αναζητά απαντήσεις αλλά και να προβούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις:
➢ Για ποιο λόγο εξεδόθη αναρμοδίως από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου η επίμαχη απόφαση που επιτρέπει την εξόρυξη αδρανών υλικών σε δημόσια και όχι ιδιωτική έκταση από την εταιρία που κατασκευάζει την Μαρίνα Ρόδου;
➢ Γιατί σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης της Νομαρχίας δεν δίδεται απάντηση αν ευνοείται με ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ η ανάδοχος εταιρία του έργου, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα προμηθευόταν παράνομα και δωρεάν τα υλικά κατασκευής από δημόσια έκταση εντός προστατευμένης περιοχής «Natura» και Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου;
➢ Πως εξηγείται ότι την ίδια ώρα που κάποιοι αυτοπροβάλλονται ως «προστάτες» του περιβάλλοντος ευαγγελιζόμενοι την «Πράσινη Ανάπτυξη» επιχειρούν να ασελγήσουν σε μία ευαίσθητη περιοχή που με εισήγηση της ίδιας της Νομαρχίας έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Οικιστικής Ανάπτυξης με Προεδρικό Διάταγμα.
➢ Γεννά ερωτηματικά η επίκληση άγνοιας από πλευράς του κ Αντινομάρχη κ Χατζηδιάκου που αυτοπροβάλλεται ως έγκριτος νομικός!!! με 30 έτη σταδιοδρομία!!! Καθόσον δηλώνει ότι δεν γνώριζε το άρθρο 74 του Ν 3208 του έτους 2003 (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) με βάση το οποίο η διαχείριση βραχωδών και χορτολιβαδικών εκτάσεων ανήκει στις δασικές υπηρεσίες.
➢ Γιατί δεν εξηγούν τι ανάγκασε τον Αντινομάρχη κ Χατζηδιάκο να ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση αμέσως μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και τις Δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, εφόσον όπως υποστηρίζουν ενήργησαν με βάση το δημόσιο συμφέρον;
➢ Γιατί δεν αναφέρουν ότι η επίμαχη απόφαση του Αντινομάρχη (Α.Π. 1049/30.06.09) εξεδόθη στις 2/07/09, είκοσι τρεις μέρες πριν την σύσκεψη στο κτήριο της Νομαρχίας με την οποία επιχειρήθηκε να υπάρξει – εκ των υστέρων – μανδύας νομιμότητας και συναίνεσης από υπηρεσιακούς παράγοντες;
➢ Αν είχε υπάρξει η «δήθεν» συναίνεση των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας για την εξόρυξη των υλικών στη σύσκεψη (25.07.09) που πραγματοποιήθηκε, τότε για ποιο λόγο αμέσως μετά υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις οποίες κατηγορούσαν τις υπηρεσίες ότι αποτελούν ανάχωμα στα μεγάλα έργα (βλέπε δημοσιεύματα τοπικού τύπου 26.07.09);
➢ Για ποιο λόγο αποκρύπτουν ότι οι Δήμοι Λινδίων και Ρόδου (βλέπε Α.Π. 5065/19.06.09 έγγραφο Δήμου Λινδίων) συναίνεσαν στην ανόρυξη υλικού υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατά συνέπεια ουδέποτε συνέπραξαν σε αυτή την στερούμενη νομικό και διοικητικό έρεισμα απόφαση του Αντινομάρχη κ Χατζηδιάκου.
➢ Γιατί δεν αναφέρουν ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί και να συνεχισθεί με τροφοδοσία υλικού από περιοχές που δεν δεσμεύονται, όπως ιδιωτικά ή δημόσια λατομεία αρκεί βέβαια να καταβληθεί το ανάλογο τίμημα και οι φόροι προς το Δημόσιο.
Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της μαρίνας αποτελεί ένα διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας επί 28 έτη, το οποίο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και με επιδότηση έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ μέσω του αναπτυξιακού Νόμου επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Στον κατ’ επάγγελμα λαϊκισμό απαντάμε με έργο και διαφάνεια και προπάντων με σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα και στα συμφέροντα του Δωδεκανησιακού Λαού και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι:
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να καταστήσει θεσμό την Παρατυπία ή την Παρανομία μέσα από εκβιαστικά και ανύπαρκτα διλήμματα.»
Το σημαντικό έργο μας, αποδεικνύει την ευελιξία μας και την αποτελεσματικότητα μας. Η υπερκομματική αναγνώριση της προσπάθειας μας είναι η καθημερινή απάντηση μας”.

Δήλωση με… νόημα
του Δημάρχου Ροδίων

Για το ίδιο ζήτημα ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου δήλωσε χθες τα εξής: “Τις τελευταίες μέρες πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα του δανειοθαλάμου της Λάρδου και των αδρανών υλικών που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της Μαρίνας της Ρόδου.
Είμαι ως εκ τούτου υποχρεωμένος να δώσω ορισμένες διευκρινήσεις, ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Προ 40 περίπου ημερών συναντήθηκα με τον κ. Ι. Μαρούλη, ο οποίος με ενημέρωσε για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» και ότι κύριος μέτοχος της πλέον είναι η εταιρεία του.
Στην συνάντηση αυτή παρίστατο και ο Νομάρχης κ. Ι Μαχαιρίδης, επειδή η εταιρεία του κ. Ι Μαρούλη έχει αναλάβει και το έργο στην Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου.
Κατά την συνάντηση αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρέμβασή μας στον Δήμαρχο Λινδίων, έτσι ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του ο δανειοθάλαμος της Λάρδου και να τροφοδοτεί με αδρανή υλικά την εταιρία, για την ολοκλήρωση του έργου της Μαρίνας.
Θα πρέπει να κάνω γνωστό ότι ο Δήμος μας όπως και κάθε άλλος Δήμος δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση άδειας δανειοθαλάμου ή λατομείου , την ευθύνη έχει για μεν τις δημόσιες εκτάσεις η Περιφέρεια για δε τις ιδιωτικές εκτάσεις η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και βέβαια ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα χαρακτηρισμού δημόσιας έκτασης ως ιδιωτικής.
Λόγω της προηγούμενης χρήσης του δανειοθαλάμου πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρήσης του και τώρα.
Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της Μαρίνας είναι εκ των ουκ άνευ.
Στη συνέχεια ο κ. Νομάρχης είχε συνεργασία τόσο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία όσο και με τη Σπηλαιολογική εταιρεία και δεν υπήρχε αντίθετη άποψη από αυτούς.
Η σύσκεψη στη Νομαρχία έγινε με την πρωτοβουλία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών κ. Φ. Κοντίτση.
Απόφαση της σύσκεψης ήταν να εκπονηθεί από την εταιρεία μια περιβαλλοντική μελέτη.
Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης επιτέλους της Μαρίνας της Ρόδου όσο το δυνατόν συντομότερα. Και προς αυτή την κατεύθυνση αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αψηφώντας τα προβλήματα που κάθε φορά αναφύονται”.