Δεν θα γίνει κατηγορία κατά της Κινέζας

Nα μην γίνει κατηγορία σε βάρος μιας Κινέζας, κατοίκου Αφάντου, για τις πράξεις της αγοράς, εισαγωγής στην ελληνική επικράτεια και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε στη Ρόδο την 14η Ιουλίου 2010, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Την 14η Ιουλίου 2010, στο ταχυδρομείο της Ρόδου αφίχθη ένα δέμα προερχόμενο από την Κίνα, με παραλήπτρια την κατηγορουμένη, που περιείχε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα άγνωστης συνθέσεως.
Τα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα απεστάλησαν για ανάλυση στη Χημική Υπηρεσία Ρόδου, η οποία απέστειλε δείγματα στη Χημική Υπηρεσία Αθηνών. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι μεταξύ των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ελέγχθηκαν, σε 40 δισκία ανιχνεύθηκε η ουσία «φαινοβαρβιτάλη» υπαγόμενη στον πίνακα Δ’ του Ν.3459/2006.
Η κατηγορουμένη, απολογούμενη, τόσο προανακριτικά όσο και ενώπιον του Ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται και ισχυρίστηκε ότι παρήγγειλε τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα από το διαδίκτυο, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και δεν εγνώριζε ούτε ότι επρόκειτο για ναρκωτικές ουσίες, ούτε ότι έπρεπε να έχει εφοδιαστεί με άδεια του Ε.Ο.Φ. προκειμένου να εισάγει φαρμακευτικά παρασκευάσματα στην ελληνική επικράτεια.
Οι ανωτέρω ισχυρισμοί της κατηγορουμένης κρίθηκαν βάσιμοι, καθώς όπως προκύπτει από την από 13 Δεκέμβριο 2010 ιατρική βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Ρόδου, η κατηγορουμένη πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος, και πάχυνση βλενογόννου σε αμφότερα τα ιγμόρεια, ενώ από ένορκες καταθέσεις ιατρού ειδικού παθολόγου, θεράποντος ιατρού της κατηγορουμένης, προκύπτει ότι έπασχε από φλεγμονή όλων των παραρύνιων κόλπων και συνεπεία αυτού από χρόνιες νευραλγίες και βασανιστικούς πονοκεφάλους, η «φαινοβαρβιτάλη» δε, είναι αντιεπιληπτικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για την επαγωγή των ηπατικών ενζύμων για το μεταβολισμό της χολιλεθρίνης και περιέχεται σε φάρμακα.
Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του ιατρού, ασθενής που πάσχει από νευραλγίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το οποιοδήποτε αντιεπιληπτικό, ενώ δεν συνηθίζεται οι ναρκομανείς να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία ως ναρκωτικό. Σημειώνει δε στην κατάθεση του ο ιατρός ότι από την επίσκεψη της κατηγορουμένης στο ιατρείο του δεν του έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για πρόσωπο εξαρτημένο από ναρκωτικές ουσίες.