Δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα!

Αθήνα, 29

Σταθερά στη γραμμή «όχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όχι νέοι φόροι, αναμένεται να κινηθεί μέχρι τέλους ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, και ετοιμάζεται για μια μακρά, επίμονη και υψηλού κινδύνου διαπραγμάτευση.

Ο Πρωθυπουργός, μετά από την πρώτης τάξεως ευκαιρία που είχε στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να διαγνώσει εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τις απόψεις κεντρικών παραγόντων, αναμένεται να καθορίσει, την τελική στάση της κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς είναι σε ανοικτή γραμμή και σε κοινή πορεία, παρά την διαφορετική οπτική για την διαπραγμάτευση, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις επαφές του με ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε..
Οι επαφές αυτές που θα γίνουν ενόψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, εντάσσονται και στο πλαίσιο της εκστρατείας του κ. Σαμαρά για ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, όπου κεντρική γραμμή είναι η ανάγκη τήρησης από τους πιστωτές των συμπεφωνημένων και συγκεκριμένα η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής διαρρέουν πλέον ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά διαπραγματευόμαστε με την τρόικα» και ισχύει το δόγμα: «δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε».
Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τις λύσεις που θα εξευρεθούν για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και για το ποιες ρυθμίσεις θα προκριθούν σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά θα προετοιμαστεί εντατικά όλη την εβδομάδα και θα υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ενόψει και της έλευσης των κεντρικών στελεχών της τρόικας στις 4 Νοεμβρίου.
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να στηριχθεί διότι, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσει έχει επιτύχει τους στόχους της και άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα έχουν και οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο ¶νγκελα Μέρκελ, την οποία ο κ. Σαμαράς συνάντησε για λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για τηλεφωνική συνομιλία εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί άμεσα το Βερολίνο για να συναντηθεί εκ νέου με την Καγκελάριο, μόλις ολοκληρωθούν στην Γερμανία οι συζητήσεις των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν είναι και πολύ ευχάριστα. Για να υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη, λέγεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που καθιστούν την επίτευξη λύσης, μια εξαιρετικά επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία.
«Τηρήστε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα και αφήστε τα λόγια» είναι το βασικό μήνυμα από την πλευρά των δανειστών που επιθυμούν να προχωρήσει η Αθήνα τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να αφήσει στην άκρη τις διακηρύξεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Αλλιώς επώδυνες αλλαγές
Γ.Βρούτσης: Μάχη εθνικής σημασίας η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής
Τη διαβεβαίωση ότι με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατετεθεί στη Βουλή δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία κύρια σύνταξη έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψη με τους διοικητές των Ταμείων που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο. Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να εξοικονομήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων το 2014 από την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών που προωθείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή.
Ο υπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος ‘νοικοκυρέματος’ στην οργάνωση του ασφαλιστικού». Υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ήλιος», «Εργάνη», «¶τλαντας» και κάλεσε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί».
«Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Δε νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με ‘το ζύγι και το μάτι’, να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα ‘χαμένα’ τους έσοδα» συνέχισε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές, γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις» πρόσθεσε.
«Σήμερα πλέον όλοι κατανοούμε ότι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με όποια μορφή έχει, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μη υποβολή ΑΠΔ, υποβολή ΑΠΔ χωρίς καταβολή εισφορών, διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων, αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Τι προβλέπει
το νομοσχέδιο
Στο προσχέδιο του σχεδίου νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι όμως και στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν.
Αναλυτικότερα, με τα 17 άρθρα του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης:
Η επέκταση από την 1η Δεκεμβρίου της υποχρέωσης για υποβολή ΑΠΔ των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.
Ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.
Η ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΛΙΟΣ».
Η απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού.
Η ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και των ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Η επέκταση του «εργόσημου» και σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
Η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.
Η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.

Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου, για τα εκπαιδευτικά επιδόματα, τα επιδόματα ανεργίας και τους ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ακόμη, ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.
Αυξάνεται τέλος στο 95% από 80%, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.