Διαφωνεί με τη λεγόμενη “νομιμοποίηση” των ημιυπαίθριων χώρων, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως “εισπρακτικά”, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Δωδ/νήσου από το οποίο εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αναλυτική δημοσίευση των θέσεών μας στον τοπικό τύπο στις 21.5.2009, είχαμε εναντιωθεί στην τότε φημολογούμενη μέσω διαρροών “νομιμοποίηση” των Ημιυπαίθριων Χώρων.
Είχαμε επισημάνει ότι ο ημιυπαίθριος χώρος αποτελεί στοιχείο της Ελληνικής αρχιτεκτονικής από τους ΜινωΙκούς ακόμη χρόνους και αποτελεί το μεταβατικό στάδιο χτιστού-άχτιστου που εξυπηρετεί τις ανάγκες του “ευ κατοικείν” στα μεσογειακά κλίματα και ότι στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά σαν έννοια, με το ΓΟΚ του 1985.
Είχαμε επίσης αναφερθεί στην πλήρη καταστρατήγηση της έννοιας αυτής και στο χορό καιρδοσκοπίας που στήνεται κάθε φορά γύρω από την οικοδομή εις βάρος της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος και βέβαια του ίδιου του πολίτη με την διαχρονική και σκοπούμενη στις περισσότερες των περιπτώσεων ανοχή του κράτους.
Επισημάναμε ότι με την κυοφορούμενη τότε “ρύθμιση” για την “νομιμοποίηση” της παράνομης αλλαγής χρήσης των Η.Χ. έναντι ανταλλάγματος, στην ουσία κερδοσκοπεί το ίδιο το κράτος, καταλύοντας κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας.
Καταγγείλαμε επομένως το μέτρο σαν αμιγώς εισπρακτικό και είπαμε ότι αν επιθυμούμε ένα δομημένο περιβάλλον αντάξιο της ομορφιάς που απλόχερα χάρισε η φύση στην πατρίδα μας και παράλληλα ποιότητα και ασφάλεια στις κατασκευές μέσα από συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για ισονομία και ισοπολιτεία, τότε η αλληλουχία των πραγμάτων είναι μονοσήμαντη, προτείνοντας και ιεραρχώντας επακριβώς τις απαιτούμενες δράσεις και κυρίως επιβάλλοντας άνα επαρκές σύστημα ελέγχων.
Αξίζει κάποιος να ανατρέξει στις θέσεις μας αυτές (ημερήσιος τοπικός τύπος 21.5.2009 και ιστοσελίδα μας www.teedod.gr).
Με την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του τελικού Σ/Ν που προστίθεται σαν τροπολογία σε Νομοσχέδιο με τελείως διαφορετικό αντικείμενο (για την επιβολή τελών κινητής τηλεφωνίας!..), επαληθεύονται δυστυχώς οι πλέον δυσμενείς προβλέψεις μας.
Συνοψίζοντας.
Η κατατεθείσα τροπολογία για την “τακτοποίηση των Η.Χ.”:
1. Είναι μέτρο αμφιβόλου Συνταγματικότητας αφού κατά την κρίση μας προσκρούσει σε θεμελιώδεις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας μας.
2. “Τακτοποιεί” έναντι ανταλλάγματος παράνομες αλλαγές χρήσης σε Η.Χ., υπόγεια και γκαράζ αλλά δεν τις νομιμοποιεί κατά την έννοια του ΓΟΚ σε πολεοδομικό επίπεδο αφού για να γίνει αυτό απαιτείται πλεόνασμα Σ.Δ και αντίστοιχη έκδοση Οικοδομικής Αδειας, διατηρώντας στην ουσία ένα καθεστώς σε διαρκή εκκρεμότητα.
3. Ομολογείται ευθέως και ρητά ότι το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα αφού στην ίδια την αιτιολογική έκθεση αναφέρεται επί λέξει «δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών που άλλαξαν χρήση υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό που θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα σε εποχή που ως γνωστόν υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα» (!…)
4. Προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν να “τακτοποιήσουν” την εκκρεμότητά τους έναντι ανταλλάγματος αφού σε περίπτωση μη εξόφλησης του αναλογούντος ποσού στο σύνολό του, ο χώρος υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και πληρώνονται πρόστιμα ανέγερσης ίσα με το 30% της αντικειμενικής αξίας κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης και 5% πρόστιμο διατήρησης για κάθε χρόνο. Αφήνουμε στην κρίση του κάθε πολίτη την ερμηνεία των παραπάνω προτροπών.
5. Είναι τέτοια η βιασύνη για “εισπράξεις” που όπως προβλέπεται στο Σ/Ν, οι υπάλληλοι των πολεοδομικών γραφείων που δεν θα κατορθώνουν να τηρούν τις προθεσμίες που τίθενται στα διαδικαστικά στάδια της “τακτοποίησης”, θα τιμωρούνται πειθαρχικά !… Δίδονται παράλληλα και κίνητρα για την γρήγορη περαίωση της διαδικασίας αφού προβλέπεται ότι από το ποσό της κάθε εισφοράς τα 20 ευρώ θα πηγαίνουν στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να διατεθεί για αμοιβές προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη διαδικασία αυτή! (Σ.Σ. αν δινόταν οποιοδήποτε αντίστοιχο κίνητρο για την καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για “τακτοποιήσεις”).
6. Υποβαθμίζεται έως ευτελίζεται για μια ακόμη φορά ο μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας αφού προβλέπεται ότι σε περίπτωση που του ανατεθεί η διαδικασία “τακτοποίησης”, τότε η αμοιβή του προσδιορίζεται στο 20% της ελάχιστης αμοιβής μηχανικού που προβλέπεται από τον κώδικα αμοιβών για οποιαδήποτε εργασία.
7. Και βέβαια δεν διευκρινίζεται στο παρόν Σ/Ν αν οι “τακτοποιηθέντες” Η.Χ. θα αποτελούν στο εξής χώρους κυρίας χρήσεως (διότι προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί), μεταβιβάσιμους και μετεγγραφόμενους σαν τέτοιοι στο υποθηκαφυλάκια της χώρας ή στα κατά τόπους κτηματολόγια, αν μετρούν στα ποσοστά διηρημένης συνιδιοκτησίας και με ποιο τρόπο και πολλά-πολλά άλλα ερωτήματα, που στην ουσία καθιστούν το σχέδιο αυτό νομικά έωλο και διάτρητο από πολλές πλευρές.
Και σαν να μην φθάνουν αυτά, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι από τώρα και στο εξής οι Η.Χ. θα αποτελούν ποσοστό 15% επί του συνόλου της δόμησης αντί για 20% που σήμερα ισχύει (δηλαδή σύμφωνα με το Σ/Ν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στο ποσοστό της οιωνοί παρανομίας) και επί πλέον οι χώροι αυτοί θα έχουν πλάτος τουλάχιστο 2,50μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80μ. Η “ρύθμιση” αυτή γίνεται προκειμένου οι χώροι αυτοί από τώρα και στο εξης να μη μετατρέπονται σε δωμάτια, εξαιρουμένων των ξενοδοχείων!.. (βλέπεται “δωμάτιο” από “δωμάτιο” διαφέρει!).
Η “ρύθμιση” αυτή είναι αυτονόητο ότι “στραγγαλίζει” την ίδια την αρχιτεκτονική και ως εκ τούτου κρίνεται από το φορέα μας ως απαράδεκτη τόσο τύποις όσο και ουσία. Αν πραγματικά επιθυμούμε οι ημιυπαίθριοι χώροι να μην γίνονται δωμάτια τότε ένας μόνο τρόπος υπάρχει. Να ενεργοποιηθεί σύστημα ελέγχων τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και μετέπειτα. Και αυτό προτείνουμε εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια.
Δεν έφθαναν οι Η/Χ. αλλά η εισπρακτική πολιτική καθώς επίσης η καταρράκωση θεμελιωδών διατάξεων του ΓΟΚ συνεχίζεται και στα υπόγεια ή σε άλλους βοηθητικούς χώρους που άλλαξαν χρήση. Και εδώ η ίδια τακτική και η ίδια αντιμετώπιση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο “τακτοποιούνται” δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες υπόγεια, βοηθητικοί χώροι, γκαράζ κλπ, που επίσης με την ανοχή της πολιτείας άλλαξαν χρήση και έγιναν κατοικίες, διαμερίσματα ή ακόμη και καταστήματα χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται από τον κτιριοδομικό κανονισμό. Αρκούν λίγα ευρώ και όλα “ρυθμίζονται”.
Και για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον, με το παρόν Σ/Ν τιμωρούνται όσοι θελήσουν μελλοντικά να κατασκευάσουν αληθινό βοηθητικό χώρο εντός σχεδίου πόλεως αφού αυτός από τώρα και στο εξής θα “θάβεται” στο έδαφος από όπου δεν θα μπορεί να προεξέχει πέραν των 0,8μ. (από 1,5 που είναι σήμερα), δηλαδή όσο το ύψος της περιμετρικής δοκού καθιστώντας αδύνατο τον στοιχειώδη απαιτούμενο φυσικό φωτισμό και αερισμό καθώς επίσης την πρόσβαση σ΄αυτόν μέσω ράμπας σε περίπτωση κατασκευής υπογείου γκαράζ σε δρόμους στενούς, (εναρμονιζόμενοι με την αντίστοιχη ρύθμιση που επιβλήθηκε το 2003 στην εκτός σχεδίου δόμηση για τον ίδιο λόγο σε αντίστοιχο νομοθέτημα που συμπτωματικά και τότε “τακτοποιούσε” αντίστοιχες καταστάσεις…), η θα προσμετράται στο Σ.Δ.!
Αντί δηλαδή να πριμοδοτούμε την κατασκευή γκαράζ που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μη κατασκευάζονται επειδή αυτά κάποια στιγμή θα αλλάξουν χρήση!
Το γεγονός συνιστά ευθεία παρέμβαση στη φιλοσοφία του ΓΟΚ και βέβαια στις πραγματικές ανάγκες για στάθμευση των οχημάτων.
Αν η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των Νόμων που η ίδια ψήφισε, τότε καλό είναι από τώρα και στο εξής να μη θεσμοθετείται πλέον τίποτε.
Και βέβαια όσοι δεν έχουν μετατρέψει ακόμη τα υπόγεια σε διαμερίσματα ή καταστήματα έχουν όλο το χρόνο να το πράξουν αφού το μέτρο δεν ισχύει μόνο για τις οικοδομές που έχουν περαιωθεί αλλά και για αυτές που θα κατασκευασθούν αρκεί να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια μέχρι τις 2.7.2009!!!
Το σαφάρι της κρατικής ή ιδιωτικής κερδοσκοπίας πάνω στην ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή, και βέβαια εις βάρος της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος, δυστυχώς συνεχίζεται. Τη μια οι “τακτοποιήσεις”, την άλλη το ΕΤΑΚ την τρίτη η αύξηση των αντικειμενικών αξιών την τέταρτη το ΕΚΟ την πέμπτη οι 25 συναφείς φόροι, την έκτη η καταρράκωση θεμελιωδών διατάξεων του ΓΟΚ, την έβδομη, την όγδοη και πάει λέγοντας, ο πολίτης βρίσκεται σε μια διαρκή μέγγενη.
Και το χειρότερο είναι ότι έχει πλέον και με βούλα κρατική παγιωθεί η κοινή πεποίθηση ότι όποιος στη χώρα μας επιθυμεί να κτίσει νόμιμα τηρώντας τους κανονισμούς απλά συγκαταλέγεται στην κατηγορία των “γραφικών”.
Λυπούμαστε ειλικρινά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η όποια εξουσία τις θεμελιώσεις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, ανεξαρτήτως πολιτικής χροιάς.
• Απαιτούμε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την έναρξη ενός πραγματικά σοβαρού διαλόγου για την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρού.
• Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες να μη συμπράξουν στον επιχειρούμενο ευτελισμό της επιστημονικής και επαγγελματικής τους υπόστασης.
Η παρέμβασή μας αυτή κοινοποιείται στους εκπροσώπους του νομού μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο εν όψει της αντίστοιχης συζήτησης-ψηφοφορίας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/diafoni-me-tis-rithmisis-gia-tous-imiipethrious/