Διασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, η διαδικασία συλλογής και καταγραφής των αιτήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στη Ρόδο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, άμεση πρόκειται να είναι η επανασύνδεση ηλεκτροδότησης σε 2000 ευάλωτα νοικοκυριά και αυτή τη στιγμή οι Δήμοι όλης της χώρας συλλέγουν τις καταστάσεις των πολιτών που ήταν καταγεγραμμένοι έως την 1η Νοεμβρίου στα μητρώα κοινωνικών υπηρεσιών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται έκρηξη αιτήσεων για την ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Δυστυχώς, το νησί μας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από την οικονομική ύφεση που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα, αρκετά νοικοκυριά να σπεύδουν καθημερινά να καταθέσουν αιτήσεις για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Πληροφορίες για το θέμα έδωσαν στη «δ» αρμόδιοι φορείς.
Ο διευθυντής του καταστήματος ΔΕΗ Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Μπριάνης δήλωσε: ¨ Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η καταγραφή όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν υποστεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη δεν έχει σταματήσει η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Είναι μια διαδικασία, η οποία θα λήξει, όταν οι τοπικές και οι δημοτικές κοινότητες ολοκληρώσουν την απογραφή τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία, αυτή τη στιγμή έχει μια δυναμική.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή, ο αριθμός των αιτήσεων μεταβάλλεται. Σε εμάς στέλνονται από τους Δήμους, οι καταστάσεις των ατόμων που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα. Υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι έχουν ανάγκη από ουσιαστική βοήθεια¨.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου, κ. Ηλίας Μπούκλας, δήλωσε: ¨Την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρώτη συνεργασία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να συντονίσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου, της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα.
Έχουμε κάνει ήδη κάποιες ρυθμίσεις σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Βέβαια, κύριο μέλημά μας είναι να προτρέπουμε ανθρώπους να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και να έχουν και μακροχρόνιες ρυθμίσεις των χρεών τους προς τη ΔΕΗ. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι οι εξής: το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τα δύο παιδιά, εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη, το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 23.500 ευρώ, αν μιλάμε για μακροχρόνια άνεργους, επί 6 συνεχόμενους μήνες, τουλάχιστον, το οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μικρότερο των 12.000 ευρώ, εάν αναφερόμαστε σε ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω των 67%, το εισόδημα θα πρέπει να είναι κάτω από 23.500 ευρώ και όταν πρόκειται για άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ. Αυτοί που δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι όσοι έχουν διαπράξει ρευματοκλοπή. Μέχρι στιγμής η διαδικασία πάει καλά. Καθημερινά περνάει κόσμος από την Πρόνοια και είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν πώς μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, με τρόπο που να μπορούν να τα εξυπηρετήσουν¨.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, κ. Κίμωνας Στεργιώτης δήλωσε: ¨ Όλα τα αιτήματα εξετάζονται, μόλις μας αποσταλούν από τις Νομαρχίες. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία. Βάζουμε όλοι τα δυνατά μας. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 3500 αιτήσεις ημερησίως για την ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, πανελλαδικά.
Όπως διαπιστώνεται το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εμείς προσπαθούμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευπαθείς ομάδες¨.