“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν θα συμπράξει στην παρανομία. Έχει δείξει την ευαισθησία της και το ενδιαφέρον της για την έγκαιρη ολοκλήρωση έργων υποδομής στη ζώνη ευθύνης της πλην όμως εμμένει στη νομιμότητα, στη διαφάνεια και στην ποιότητα» δήλωσε χθες στη «δ» ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινος, σφόδρα ενοχλημένος για τις μεθοδεύσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αρχή για να εξασφαλιστούν βραχώδη προϊόντα από προστατευόμενη περιοχή, ιδιοκτησίας του δημοσίου, στη θέση “Γυψάδικα” της Λάρδου, για τις ανάγκες της εργολαβίας κατασκευής της Νέας Μαρίνας της Ρόδου, που έχει αναλάβει η εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ».
«Με ιδιαίτερη προσοχή βλέπουμε το όλο ζήτημα. Με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και εντιμότητα έχουμε προωθήσει 2000 έργα στο Νότιο Αιγαίο. Σκοπός μας είναι με διαφάνεια να παραδοθούν έργα ποιοτικά στους πολίτες. Λαϊκισμοί, αφορισμοί και άναρθρες κραυγές δεν μας πτοούν. Ορισμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις τους ελέγχονται», πρόσθεσε ο κ Κόκκινος, που φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασισμένος να εξετάζει το ενδεχόμενο ανάθεσης του ελέγχου της από 2 Ιουλίου 2009 απόφασης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου με την οποία δόθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Γυψάδικα για τις ανάγκες του ως άνω έργου εμφανίζοντας την δημόσια έκταση ως ιδιωτική, σε επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης!.
Ο κ Κόκκινος που ενημερώθηκε χθες διεξοδικά για το ζήτημα από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας οι οποίοι ζήτησαν να τους επιτραπεί η συνέχιση των εξορύξεων επισημαίνοντας πλέον ότι πρόκειται να υποβάλουν νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου αιτούμενοι άδεια για τη δημιουργία λατομείου στη συγκεκριμένη περιοχή!
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφού επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται στη ΖΟΕ Λάρδου και προστατεύεται παραπέρα από το πρόγραμμα Natura κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παρανομήσει και να εγκρίνει εξορύξεις σε χώρο που δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ΖΟΕ με απόφαση της Νομαρχίας!).
Δήλωσε αμετακίνητος στη θέση του αυτή ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αναδόχου τόνισαν στην ίδια συνάντηση ότι ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Γ. Μαχαιρίδης τους έχει δώσει εντολή (παρά το παράνομο της παρέμβασης) να γίνει η εξόρυξη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί στο μέλλον η δημιουργία αμφιθέατρου στο σημείο με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης!!!
Πέραν τούτου η εγκεκριμένη, δεσμευτική για τον ανάδοχο, περιβαλλοντική μελέτη του έργου αναφέρει ρητά ότι τα συγκεκριμένα υλικά επρόκειτο να αγοραστούν από ιδιωτικά λατομεία. Η παράνομη έτσι άδεια εγκατάστασης του λατομείου στην προστατευόμενη περιοχή μέχρι την 31/12/2009 που εξέδωσε η Νομαρχία εμφανίζοντας την έκταση ως ιδιωτική (!) αποσκοπούσε, όπως τονίζεται αρμοδίως, η όλη δράση να είναι σύμφωνη με την ΜΠΕ του έργου αλλά και να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των υλικών ο ανάδοχος.
Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι από τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε, προς επιβεβαίωση της «δ», ότι αν δεν είχε παρέμβει η Διεύθυνση Δασών που ζήτησε τη διακοπή των εργασιών στην ουσία η ανάδοχος εταιρεία θα εξασφάλιζε δωρεάν υλικά για την εργολαβία στην οποία μειοδότησε αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, υλικά που της παρείχε με παράνομη και παραπλανητική απόφαση η Νομαρχία Δωδ/νήσου!
Πέραν τούτου κι αν ακόμη υποτεθεί ότι η έκταση ήταν ιδιωτική δεν φέρεται να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά αγοράς των υλικών με αποτέλεσμα να χάνει το δημόσιο από αναλογούντες φόρους.
Αν υποτεθεί ότι το δημόσιο θα μπορούσε να μισθώσει το χώρο για την ανάπτυξη λατομικής δράσης τότε η βλάβη αφορά πέραν των φόρων και το κόστος της μίσθωσης του χώρου.
Στο μεταξύ το Τμήμα ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου με το αρίθμ. πρωτ. 1806 έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος κ Ν. Φαρμακίδης και αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου επισημαίνει σαφώς ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ισχύει η ΖΟΕ Λάρδου ενώ για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν έχει κατατεθεί στην υπηρεσία φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δεν έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας πριν εξασφαλίσουν την αδειοδότηση «μαϊμού» της Νομαρχίας Δωδεκανήσου είχαν απευθυνθεί στον υπάλληλο του ΠΕΧΩ κ Παταβούκα ο οποίος τους εξήγησε ότι για να επιτραπεί η διενέργεια της συγκεκριμένης εξόρυξης απαιτείται τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης αλλά και ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν προσφέρεται λόγω του χαρακτήρα της για εξόρυξη.
Στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια θα ελεγχθούν εξάλλου και καταγγελίες που φέρουν άγνωστους να έκαναν χρήση εκρηκτικών στην τουριστική, προστατευόμενη αυτή περιοχή, που κείται σε απόσταση αναπνοής από το οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα από την επαρχιακή οδό, για το σπάσιμο βράχων!.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/diastasis-proselave-i-ipothesi-me-to-gipsadiko/