Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δύο εκθέσεις ελέγχου μετά από αυτοψία που διενήργησαν επιθεωρητές στα κυλικεία ισάριθμων σχολείων, διαπιστώνοντας ότι διέθεταν στα παιδιά ακατάλληλα τρόφιμα.
Πιο συγκεκριμένα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο κυλικείο του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, την 10η Οκτωβρίου 2013, διαπιστώθηκε ότι διετίθεντο είδη που δεν επιτρέπει η υγειονομική διάταξη, όπως κρέμα καραμελέ, σφολιατοειδή, ρόφημα σοκολάτας, κρουασάν σοκολάτας, κοτομπουκιές και λουκάνικα κοτόπουλου.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι δεν ετηρούντο αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών και ότι δεν διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων και του σχολικού πληθυσμού.
Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο κυλικείο του 1ου και 2ου Πειραματικού Σχολείου και του 8ου δημοτικού σχολείου την ίδια μέρα διαπιστώθηκε ότι διέθετε στους μαθητές είδη που δεν επιτρέπεται η διάθεσή τους στα σχολικά κυλικεία, όπως λουκανόπιτα, μπουγάτσα και ζαμπονοτυρόπιτα.
Η επιχείρηση δεν τηρούσε αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών αν και υποχρεούται από τη σχετική νοοθεσία. Ο υπεύθυνος δεν διαθέτει ως υποχρεούται έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης το βιβλιάριο υγείας του είχε λήξει τον Μάιο του 2013 και δεν είχε αντικατασταθεί από τότε με νέο πιστοποιητικό υγείας.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι γονείς και οι μαθητές ως προς τα διατιθέμενα από τα σχολικά κυλικεία είδη τροφίμων, καθώς δεν πρόκειται για απλές επιχειρήσεις, αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς και απαγορεύσεις και απευθύνονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους καταναλωτές.
Παρά την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου κάθε χρόνο πολλά κυλικεία διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη από τα γειτονικά καταστήματα.
Όπως ενημερώνει η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ, βάσει της νέας υγειονομικής διάταξης Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025 (ΦΕΚ2135/Β/29.8.2013), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες-χώρους εστίασης, εντός δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέπεται να πωλούνται:
– Σάντουιτς / τοστ με όλων των ειδών ψωμί (εκτός μπριός, κρουασάν, πιροσκί), βραστή γαλοπούλα, λαχανικά, χωρίς βούτυρο-μαγιονέζα.
– Φρυγανιές, κουλούρια, κριτσίνια, κράκερς σε ατομική συσκευασία (έως 50gr).
– Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα (έως 60gr), μπάρα δημητριακών (έως 40gr).
– Τυρόπιτα, πίτα λαχανικών (120gr), πίτσα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές υλικών (π.χ όχι σφολιάτα στις πίτες, όχι αλλαντικά στις πίτσες).
– Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία.
– Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
– Σαλάτες από φρέσκα λαχανικά που παρασκευάζονται στα κυλικεία με προσθήκη μόνο ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
– Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο (έως 1,8% λιπαρά), σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το σοκολατούχο, έως 500ml το άσπρο). Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο χωρίς ζάχαρη.
– Γιαούρτι έως 5% λιπαρά και μέχρι 200 gr.
– Τυριά, εκτός ανακατέργαστων, τηγμένων, με αλειφώδη υφή.
– Ρυζόγαλο, κρέμα έως 150ml (έως 4% λιπαρά).
– Φυσικοί χυμοί φρούτων – λαχανικών, που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί, χωρίς συντηρητικά-ζάχαρη, έως 250ml.
– Χαλβάς – παστέλι (έως 50gr), μέλι.
– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, έως 30gr.
– Εμφιαλωμένο νερό.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών, τσιχλών και καραμελών. Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών (όχι οι τηγανισμένοι), χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης (έως 50gr), καθώς και χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών. Καφές διατίθεται μόνο για το προσωπικό.
Γενικά ενθαρρύνεται η χρήση ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και βιολογικών, ενώ υπάρχουν αυστηρά όρια για κορεσμένα και τρανς λιπαρά και νάτριο στα τρόφιμα.