Διεκδικεί αποζημίωση 1,3 τρις για μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής»

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα συζητηθεί σήμερα, μετά από αναβολή, η αγωγή ενός κατοίκου της Ρόδου με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.384.833.349.455,66 ¤, ως τίμημα εξαγοράς του παθητικού μετοχών της “Τράπεζας της Ανατολής”.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με την ίδια αγωγή ο Ροδίτης στρέφεται και κατά του γιου του, από τον οποίο διεκδικεί επικουρικά το ποσό των 132.000 ευρώ, που του είχε καταβάλει για την αγορά δύο μετοχών της “Τράπεζας της Ανατολής”.
Στην αγωγή του αναφέρει συνοπτικά ότι αγόρασε από τον γιο του δύο τίτλους μετοχών, με αριθμούς 19379 και 19380, (των 125 χρυσών γαλλικών φράγκων η κάθε μία) της “Τράπεζας της Ανατολής”, η οποία συγχωνεύθηκε δια της με αριθμό 147611/1932 σύμβασης εξαγοράς και απορρόφησής της, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.. Με τη σύμβαση συγχώνευσης, προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί ειδική εκκαθάριση, συνεπεία μεταβίβασης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από την «Τράπεζα της Ανατολής» στην «Εθνική Τράπεζα», με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς, για την απόδοσή του στους μετόχους της απορροφούμενης εταιρίας.
Η εκκαθάριση καίτοι προβλέφθηκε ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί εντός δύο ετών από τη δημοσίευση της σύμβασης συγχώνευσης, δηλαδή εντός δύο ετών από την 31η Δεκεμβρίου του έτους 1932, με δυνατότητα παρατάσεως εφάπαξ ή αλληλοδιαδόχως, παρά ταύτα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στη σύμβαση συγχώνευσης, ορίζεται ρητά ότι μετά το πέρας της εκκαθάρισης, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το – σε εκάστη των 280.000 μετοχών της “Τράπεζας της Ανατολής” – αναλογούν, επιπλέον του προκαταβληθέντος ποσού, υπόλοιπο του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης, με παράλληλη παράδοση του τίτλου της μετοχής προς ακύρωση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αξία εκάστης των μετοχών σήμερα αγγίζει τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ!! Η Εθνική Τράπεζα διατείνεται ότι η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1936 και ότι το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλό «άνοιγμα» σε βάρος της. Ισχυρίζεται ακόμη ότι μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής», ακυρώθηκαν. Με πολυσέλιδα υπομνήματα προτάσεων αλλά και σε προσθήκη – αντίκρουση που υπέβαλε ενώπιον του δικαστηρίου δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Γ. Καραμιχάλη, ο Ροδίτης διατείνεται μεταξύ άλλων ότι κακώς η τράπεζα θεωρεί ότι ζητά την προκαταβολή του ενεργητικού αφού το αίτημα της αγωγής είναι η καταβολή του παθητικού τοκιζόμενου με 7% ετησίως, όπως αυτό κατετέθη σε αλληλόχρεο λογαριασμό υπέρ των κομιστών των μετοχών της «Τράπεζας Ανατολής» σύμφωνα με άρθρο της σύμβασης συγχώνευσης.
Σύμφωνα δε με τον δημοσιευθέντα ισολογισμό της «Τράπεζας της Ανατολής» κατά το έτος 1932 (έτος κατά το οποίο έγινε η συγχώνευση) το παθητικό της ανερχόταν στο ποσό των 83.451.093,90 χρυσών γαλλικών φράγκων, ποσό το οποίο θα τοκιζόταν με σταθερό επιτόκιο 7% ετησίως, έως ότου οι μέτοχοι εμφανίσουν τις μετοχές τους στην Εθνική Τράπεζα και εισπράξουν την αξία τους απ’ αυτή, μετά την περάτωση της εκκαθάρισης.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης.