Διερευνάται η μαζική καλλιέργεια ηλίανθου με σπουδαίες προοπτικές

Τη δυνατότητα μαζικής καλλιέργειας ηλίανθου στη Ρόδο εξετάζει ομάδα παραγωγών με τη συνεργασία γεωπόνων, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι αποδόσεις από μια τέτοια δραστηριότητα είναι αρκετά δελεαστικές. Μάλιστα, εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί τότε στο νησί θα μπορούν να ιδρυθούν και μονάδες επεξεργασίας των σπόρων, όπως για παράδειγμα μονάδες παραγωγής ηλιελαίου, κατά τα πρότυπα των ελαιοτριβείων, μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων κλπ.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ρόδος είναι οι παλιές εκτάσεις όπου γινόταν η καλλιέργεια σιτηρών. Σε εκτάσεις, όπου έχει προηγηθεί τέτοιου είδους καλλιέργεια, είναι πιο μεγάλη η παραγωγή του ηλίανθου.
Το μεγάλο μειονέκτημα του νησιού και το οποίο προσπαθούν οι γεωπόνοι να ξεπεράσουν, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η υψηλή θερμοκρασία στεγνώνει τα φυτά και περιορίζει τον όγκο της τελικής τους παραγωγής. Το πρόβλημα επιχειρείται να ξεπεραστεί με υβρίδια.
Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε το νησί θα υποδεχθεί μιαν εντελώς καινούργια εποχή καλλιεργειών και μικρών βιοτεχνιών που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται από 30 έως 60 ευρώ το στρέμμα και αποτελεί συνάρτηση των εισροών και του ύψους των δαπανών. Για την καλλιέργεια δεν απαιτούνται εργατικά έξοδα, παρά μόνο όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής. Ενδεικτικά, με εφικτό στόχο παραγωγής της τάξης των 500 κιλών ανά στρέμμα, ο παραγωγός μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα από 75 έως 125 ευρώ ανά στρέμμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόδοση των χρημάτων που θα έχουν επενδυθεί θα κυμανθεί από 20% μέχρι και 50%.
Εξ άλλου σε καλό στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν παραγωγοί στη Ρόδο για την υιοθέτηση μεθόδων υδροπονίας και εναλλακτικών ειδών καλλιέργειες (βότανα, αλόη κλπ).