Η αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά να αποκαλύψει τη Χρυσή Αυγή ως «εγκληματική οργάνωση» προέκυψε μετά από έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και μεταξύ των συνεργατών του και μάλιστα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Από την έντονη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η διαμάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι ξεκάθαρη και απ΄ ό,τι φάνηκε δεν γεφυρώνεται παρά την ξεκάθαρη επιλογή του πρωθυπουργού να αποκαλέσει τα στελέχη της Χρυσής Αυγής «επίγονους των ναζί».
Η διαφορά είναι η απάντηση στο ερώτημα «πώς θα επαναπατρισθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής». Από τη μια πλευρά είναι τα στελέχη που υποστηρίζουν τη «θεωρία των δύο άκρων», την ταύτιση δηλαδή των πρακτικών της Χρυσής Αυγής με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ως καταστάσεων υπόθαλψης βίας. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα ενεργοποιήσουν τα αντικομμουνιστικά ανακλαστικά των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων και ταυτόχρονα θα διατηρήσουν την επιρροή της ΝΔ στον κεντρώο χώρο που αποκηρύσσει τη βία.
Τα εν λόγω στελέχη εκτιμούν ότι πρέπει να αποφεύγει η κυβέρνηση κινήσεις που προκαλούν το παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο, όπως ήταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προώθησε χωρίς αποτέλεσμα ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Θιασώτης αυτών των απόψεων είναι ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται χωρίς να επιβεβαιώνεται η φράση «θα κυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαλτάκος αντιτίθεται και σε νέα νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου υποστηρίζει τη θεωρία των δύο άκρων που επανέφερε και μετά τη δολοφονία ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά στο Βήμα FM: «Η θεωρία των δύο άκρων ως φρασεολογία είναι μια θεωρία που την αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι εμείς έχουμε μια πολύ σταθερή θέση απέναντι στις πράξεις πολιτικής βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται. Δεν θα γυρίσουμε να πούμε ότι η ανθρωποκτονία που έγινε από το συγκεκριμένο μέλος της Χ.Α. είναι κακή, αλλά θα γυρίσουμε να πούμε ότι οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις Σκουριές είναι καλές, επειδή εντάσσονται στα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίστασης για να μη γίνει μια επένδυση».
Στον αντίποδα υπάρχει η δράση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια, ο οποίος εισηγείται αλλαγή των επίμαχων άρθρων του ποινικού κώδικα ώστε να αντιμετωπίζονται ως εγκληματική οργάνωση και μη ένοπλα παραστρατιωτικά τμήματα. Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε νωρίς την αντιπαράθεση με τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής και στοχοποιήθηκε νωρίς από τους βουλευτές και τα στελέχη της. Η επιλογή του ελέγχου των γραφείων της Χρυσής Αυγής από την ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο είναι φανερό ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως είναι θιασώτης της σύγκρουσης μέχρις εσχάτων με τη Χρυσή Αυγή.
Η άποψη μιας σειράς στελεχών της ΝΔ που δεν πιστεύουν πως οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής μπορούν να επαναπατρισθούν δια του κατευνασμού, είναι ότι θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όλες οι έκνομες ενέργειες μελών, στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Παράλληλα είναι φανερό ότι μια σειρά κορυφαία στελέχη με πρώτο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη απορρίπτουν ως άστοχη τη θεωρία των δύο άκρων, δείχνοντας πως η Χρυσή Αυγή υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε 48 ώρες είπε δύο φορές (ΒΗΜΑ FM , STAR) ότι «η πολιτική βία μπορεί να εκπορεύεται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ωστόσο δεν εξισώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμη ότι «στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παράσχει πολιτική κάλυψη σε δυνάμεις που κατέφευγαν σε πράξεις βίας, αν και σίγουρα από τότε έχει επέλθει πρόοδος». Κατηγορηματικός κατά της εξίσωσης Χρυσής Αυγής, ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας ερωτήθηκε μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου για να απαντήσει «όχι». Η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και στόχευσε ευθέως κατά του Χρύσανθου Λαζαρίδη: «Υπάρχουν σύμβουλοι που μπορεί να έχουν απόψεις, αλλά δεν είναι δική μου άποψη. Από τον Μάιο έχω πει πως η πολιτική των άκρων δεν είναι η σωστή κατεύθυνση. Είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο. Δεν πρέπει να λειτουργούμε με διχαστικές λογικές» είπε σε συνέντευξή της στον Alpha 9,89.
Νομική διαδικασία
Διαφορές υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για τη νομική διαδικασία αντιμετώπισης της Χ.Α., με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως να εισηγείται νομοθετική πρωτοβουλία και τον υπουργό Δικαιοσύνης να διατυπώνει ενδοιασμούς. Τελικά η αλλαγή των επίμαχων άρθρων του ποινικού κώδικα δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια στις αρχές του Οκτωβρίου. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που δείχνουν και τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό στις εν δυνάμει συμμαχίες της ΝΔ, είναι φανερό πως το Μαξίμου έχει πλέον λάβει την απόφαση να συγκρουσθεί με τη Χρυσή Αυγή και να οδηγήσει ακόμη και την πολιτική της ηγεσία ενώπιον της Δικαιοσύνης. ¶λλωστε το κόστος από τη δολοφονική δραστηριότητα των μελών της πρώτη κινδυνεύει να το υποστεί η κυβέρνηση και ήδη το υφίσταται η χώρα στο εξωτερικό.