Δύσκολη η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Για άρνηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου να συνδράμει στο μείζον ζήτημα της φιλοξενίας λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στη Σύμη κάνει λόγο εμμέσως πλην σαφώς σε υπόμνημα που υπέβαλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών -αρμόδιο για ζητήματα δημόσιας τάξης- κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινος.
Ο κ Κόκκινος συναντήθηκε, όπως έγραψε η «δ» τη Δευτέρα, με τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τσιατούρα προκειμένου να τους ενημερώσει γύρω από το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας τάξης ιδιαίτερα στα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση και να εισηγηθεί τη βελτίωση της στελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και τις κτιριακές υποδομές τους στο Ν. Αιγαίο.
Σε έγγραφο που απηύθυνε ο κ Κόκκινος στον Υπουργό αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
1. Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου μας με το οποίο σας υποβλήθηκε ψήφισμα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που μας επιδόθηκε την 7-7-09 κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για την μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους και την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Νομού με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:
α) Οι αφικνούμενοι λαθρομετανάστες στη νήσο Σύμη ελλείψει χώρων φιλοξενίας τους (ξενοδοχεία, άλλοι χώροι) κρατούνται προσωρινά (και έως ότου καταγραφούν, εξετασθούν από ιατρούς, εκδοθούν σε βάρος τους οι προβλεπόμενες αποφάσεις απέλασης και μεταχθούν) στους χώρους του Α.Τ.
Λύση στο θέμα δεν κατορθώθηκε να δοθεί αφ’ ενός λόγω της μη ύπαρξης χώρων στη νήσο Σύμη, αφ’ ετέρου λόγω της άρνησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου για άμεση μεταφορά και φιλοξενία στη Ρόδο ελλείψει σχετικών πιστώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως ισχυρίζεται.
Δεδομένου ότι το Α.Τ. στεγάζεται στο κεντρικότερο σημείο του νησιού (ακριβώς απέναντι από το χώρο που προσδένουν τα πλοία της γραμμής) και επισκέπτονται αυτό δεκάδες τουρίστες για διάφορα θέματά τους, εγκυμονεί ο κίνδυνος δυσφήμισης της χώρας μας πέραν των όποιων προβλημάτων υγιεινής που προκύπτουν για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του Α.Τ.
β) Το Αστυνομικό Μέγαρο Κω στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο μαζί με άλλες υπηρεσίες (δικαστήρια) και το Επαρχείο Κω. Οι χώροι του είναι πολύ περιορισμένοι, οι δε συνεχείς αφίξεις και κρατήσεις λαθρομεταναστών επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν αλγεινή εικόνα τόσο για την ΕΛ.ΑΣ. όσο και για την χώρα μας καθ’ όσον οι κρατούμενοι είναι σε θέα από τους διερχόμενους και τους εκατοντάδες επισκέπτες του κτιρίου.
Το πρόβλημα δύναται να επιλυθεί με την ενοικίαση κατάλληλου χώρου για την στέγαση των εγκαταστάσεων – υπηρεσιών της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω όπως προβλέφθηκε με το σχετικό Π.Δ. που διασπά την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, πλην όμως απαιτείται η παρέμβασή σας για την αύξηση του ποσού του ενοικίου που απαιτείται καθ΄ όσον οι μέχρι σήμερα διαγωνισμοί για την ενοικίαση των κατάλληλων χώρων απέβησαν άκαρποι δεδομένου ότι το τίμημα (9000 ευρώ) θεωρείται μικρό από τους ιδιοκτήτες για 1700 τ.μ. κτίριο που προβλέπεται από τις προδιαγραφές.
2. Οσον αφορά το θέμα της στελέχωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών λαμβανομένου υπ’ όψιν του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλες οι υπηρεσίες της χώρας μας κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθούν τουλάχιστον οι υπηρεσίες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα τούτο να αποβαίνει σε βάρος του καθαρά αστυνομικού έργου. Τέτοιες υπηρεσίες είναι κατά σειρά το Α.Τ. Πάτμου, το Α.Τ. Λέρου, το Τ.Α. Κω και το Α.Τ. Σύμης.
Επίσης κρίνεται απαραίτητη η άμεση ίδρυση και λειτουργία των τμημάτων συνοριακής φύλαξης σε Ρόδο και Κω με αποκλειστικό αντικείμενο τη λαθρομετανάστευση.