Δώστε λύση για τους εργαζόμενους ΑΜΕΑ στους Δήμους

Παρέμβαση έκανε η Μίκα Ιατρίδη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, με την οποία ζητά να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των απολυμένων από τους Δήμους εργαζόμενους ΑΜΕΑ, οι οποίοι εξακολουθούν και δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω Καλλικράτη.
Αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση των εργαζομένων ΑΜΕΑ στη Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, η Μίκα Ιατρίδη σημειώνει ότι από τη στιγμή που έχει γίνει ευνοϊκή ρύθμιση στο νόμο 4186, με το άρθρο 56, θα πρέπει η ρύθμιση αυτή να επεκταθεί και στους εργαζόμενους ΑΜΕΑ που εργάζονταν σε δημοτικές επιχειρήσεις, αφού και το πνεύμα του νομοθέτηση είναι η προστασία των ατόμων με αναπηρία.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: «Επέκταση της ρύθμισης του ν.4186/13, άρθρο 56, και στα ΑΜΕΑ που εργάζονταν σε δημοτικές επιχειρήσεις και οι οποίες έκλεισαν λόγω Καλλικράτη».
Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4186/13 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», στο άρθρο 56 με τίτλο «Διεύρυνση προστασίας των ΑΜΕΑ» προβλέπονται τα εξής:
«Μετά το τέλος της παρ. 1 του άρθρου 11 ν. 3227/2004 (Α΄ 31) προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Τα ¶τοµα µε Αναπηρίες που έχουν απασχοληθεί µέσα στο τελευταίο έτος πριν τη δημοσίευση του παρόντος σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή φορείς της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή δυνάµει αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων ή µε προσωρινές διαταγές, θεωρείται ως προς όλες τις συνέπειες, ότι τοποθετήθηκαν και συνεχίζουν να παρέχουν την εργασία τους δυνάµει του ν. 2643/1998, εφόσον ο εργοδότης δηλώνει ότι επιθυµεί να συνεχίσει να τους απασχολεί”».
Είναι γνωστό ότι πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν ΑΜΕΑ, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, έκλεισαν λόγω Καλλικράτη και οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν στους αντίστοιχους Δήμους και συνέχισαν να εργάζονται. Με τη λήξη του προγράμματος, οι εργαζόμενοι ΑΜΕΑ απολύθηκαν από τους Δήμους, αλλά επέστρεψαν στην εργασία τους προσωρινά με ασφαλιστικά μέτρα. Ως παράδειγμα αναφέρεται η πρώην Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, αν και αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Επειδή, οι τροπολογίες που κατατίθενται από βουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν γίνονται, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αποδεκτές. Επειδή στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση του ν. 4186 δεν εμπίπτουν τα ΑΜΕΑ που έχουν μεταφερθεί στους Δήμους μετά το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν, γιατί οι φορείς της παρ. 8 του άρθρου 2 του νόμου 2643/1998 δεν περιλαμβάνουν ρητά τους Δήμους. Επειδή το σκεπτικό του νομοθέτη είναι να αποκαταστήσει και να προστατέψει τα ΑΜΕΑ, και είναι αδικία να μην ισχύσει η ρύθμιση και για τα ΑΜΕΑ της Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, αλλά και άλλων δημοτικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
Θα προχωρήσουν σε νέα νομοθετική ρύθμιση, ή σε προσθήκη στην υπάρχουσα ρύθμιση του ν.4186, άρθρο 56, ώστε να περιληφθούν και τα ΑΜΕΑ, που έχουν μεταφερθεί στους Δήμους μετά το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη