Σε συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες μέρες οι λιμενικές αρχές της Ρόδου και της Κω μετά από πληροφορία που θέλει έναν αλλοδαπό, που συνελήφθη σε επιχείρηση διακίνησης λαθρομεταναστών στην Κω, να είναι πράκτορας της Μοσάντ!!
Για την υπόθεση αυτή δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις από το Λιμενικό Σώμα, έχουν όμως ενημερωθεί οι Εισαγγελικές Αρχές Ρόδου και Κω, που διερευνούν με προσοχή τις πληροφορίες, οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζεται ο συλληφθείς με στρατιωτική περιβολή.
Οι έρευνες γύρω από τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου, “μυστηριώδους” ατόμου είχαν ξεκινήσει μάλιστα τον Ιούνιο του 2013 μετά την εξάρθρωση άλλης σπείρας, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και δύο ημεδαποί, στη Ρόδο!!
Στην υπόθεση της Ρόδου διώκονται για διακίνηση – μεταφορά παράνομων μεταναστών από κοινού ένας 53χρονος και ένας 41χρονος, κάτοικοι Αθηνών, που συνελήφθησαν ανοιχτά του Πανορμίτη, μετά από καταδίωξη πολυτελούς καταμαράν από τουρκική ακταιωρό.
Η τουρκική ακταιωρός έρριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, εναντίον ελληνικού καταμαράν, που μετέφερε 21 λαθρομετανάστες από την Ντάτσια της Τουρκίας με προορισμό τη Σύμη και αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.
Οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για το γεγονός και το σκάφος ακινητοποιήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Πανορμίτη.
Πιο συγκεκριμένα την 4η Ιουνίου 2013 και περί ώρα 16:00 το Υ/Χ Σύμης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από στρατιωτικό φυλάκιο της νήσου Σύμης για την ύπαρξη μιας τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, η οποία παρενοχλούσε παραπλέοντα σκάφη.
Άμεσα το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ-123 του Υ/Χ Σύμης τέθηκε σε ετοιμότητα και περί ώρα 16:20 απέπλευσε από το λιμάνι της Σύμης με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή ΒΔ του νησιού. Περί ώρα 17:20 το ΠΛΣ-123 εντόπισε την τουρκική ακταιωρό η οποία βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πλησίον της ακταιωρού έπλεε το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΥΔΡΑ VII» με πορεία προς τη νήσο Ρόδο. Το ΠΛΣ-123 προσέγγισε στη συνέχεια το σκάφος προκειμένου να διενεργήσει αστυνομικό έλεγχο.
Ο καπετάνιος αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει ακολουθώντας πορεία προς τη Σύμη, αλλά στη συνέχεια συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις του λιμενικού και κατέπλευσε στο λιμάνι του Πανορμίτη.
Μετά τη διενέργεια νομότυπης έρευνας στο εσωτερικό του σκάφους, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 21 παράνομων μεταναστών, υπηκόων Συρίας και δύο ημεδαπών, που δρούσαν ως διακινητές, εκτελώντας καθήκοντα κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του Ε/Γ-Τ/Ρ «ΥΔΡΑ VII», αντίστοιχα.
Στη συνέχεια, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, αναφορικά με την ύπαρξη κυκλώματος διακινητών στη Ρόδο, που θα παρελάμβαναν τους αποβιβασθέντες παράνομους μετανάστες και θα τους διοχέτευαν στη χώρα, οργανώθηκε επιχείρηση με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Πιο συγκεκριμένα στην κατοχή των δύο ημεδαπών βρέθηκαν συνολικά 7 κινητά τηλέφωνα.
Ο πρώτος έκλεισε ραντεβού με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου με τον “σύνδεσμο” του κυκλώματος στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην παραλία της Σορωνής για να του παραδώσει τους λαθρομετανάστες.
Ο Ροδίτης σύνδεσμος μιλούσε με τον ημεδαπό διακινητή σε σπαστά Αγγλικά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, απέπλευσε το σκάφος με επιβαίνοντες τους δύο διακινητές, τρεις εκ των 21 λαθρομεταναστών καθώς και στελέχη του Υ/Χ Σύμης και του Κ.Λ. Ρόδου με προορισμό τη Σορωνή, όπου, σύμφωνα με υποδείξεις του κυβερνήτη, επρόκειτο να αποβιβασθούν οι παράνομοι μετανάστες.
Περί ώρα 22:45 το σκάφος αγκυροβόλησε στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, έξωθεν του αλιευτικού καταφυγίου Φανών Ρόδου, όπου παρέμεινε, χωρίς όμως να εμφανιστεί κάποιος διακινητής. Λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών περί ώρα 02:00 της 5ης Ιουνίου 2013 απέπλευσε με προορισμό το λιμένα Μανδρακίου Ρόδου.
Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών και συγκεκριμένα 153 Ινδών σε σκάφος “λάτζα” ιδιοκτησίας του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει αθωωθεί.
Οι δύο ημεδαποί αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και διατείνονται ότι τους είχε δοθεί ως αμοιβή 5.000 ευρώ από έναν “Μαχμούτ” για την μεταφορά των 21 ατόμων για τα οποία δεν εγνώριζαν ότι ήταν λαθρομετανάστες.
Εν πάση περιπτώσει οι πρώτες πληροφορίες γύρω από τη δράση του «μυστηριώδους» αυτού ατόμου, που φέρεται ως Ισραηλινός πράκτορας, είχαν έλθει σε γνώση των λιμενικών τότε.
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στον τουριστικό λιμένα της Κω από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατά την οποία συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί, οι οποίοι κατελήφθησαν να αποβιβάζονται από τη θαλαμηγό “Υumi” στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, μαζί με τρεις αλλοδαπούς, φερόμενους ως διακινητές τους, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Από τον έλεγχο φέρεται να προέκυψε ότι ο ένας εκ των τριών αλλοδαπών ήταν ο συγκεκριμένος ύποπτος με αποτέλεσμα να ενημερωθούν τα ανώτερα κλιμάκια του ΥΕΝ και οι Εισαγγελικές Αρχές.
Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμη απολογηθεί ενώ η προανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται.
Στο μεταξύ την Κυριακή εντοπίστηκαν από τη Λιμενική Αρχή Λέρου 16 λαθρομετανάστες στην παραλία του όρμου «Βρωμόλιθου».
Οι μετανάστες έφτασαν στο νησί με μηχανοκίνητη πλαστική λέμβο που καταστράφηκε κατά την αποβίβασή τους.
Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, 27χρονος αλλοδαπός, που φέρεται να είναι ο διακινητής.
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
Χθες εντοπίστηκαν στη νήσο Νίμο (βόρεια της Σύμης) 22 υπήκοοι Συρίας και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι μη νόμιμοι μετανάστες μεταφέρθηκαν και κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης, που διενεργεί προανάκριση. Όπως προέκυψε από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, τους νόμιμους μετανάστες, μετέφερε στο νησί πλωτό σκάφος, προερχόμενο από τουρκικά παράλια και αφού τους αποβίβασε, αποχώρησε.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/doulemporos-ferete-na-ine-praktoras/