Φωτιές, ανάβουν οι δηλώσεις, ενός εκ των κορυφαίων διαιτητών της Ελλάδας, που πλέον βρίσκεται στο σώμα των αρχιδιαιτητών, σύμφωνα με το παλιό σύστημα αξιολόγησης της διαιτησίας, του Γιάννη Τριανταφύλλου, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από αυτή.
Βάσει των δηλώσεων που έκανε στη «δσπορ», θεωρεί, ότι τα άσχημα νέα για τη διαιτησία, ακόμη δεν έχουν φανεί. Το συμπέρασμα του προέκυψε αξιολογώντας το πλαίσιο στο οποίο ξεκίνησε να βαδίζει. Σύμφωνα με τον έμπειρο παρατηρητή, «η διαιτησία έχει περιέλθει απόλυτα στη δικαιοδοσία των παραγόντων της Ομοσπονδίας και των ενώσεων», θέτοντας με αυτή τη δήλωση, θέμα αξιοπιστίας των αναμετρήσεων και των αποδόσεων των διαιτητών στους αγώνες που θα ορίζονται ανεξαρτήτου κατηγορίας και πρωταθλημάτων. Υπάρχουν και άλλες πολλές σημαντικές δηλώσεις, τις οποίες δημοσιεύουμε ακολούθως, που χρήζουν, ιδιαίτερης αναφοράς και φανερώνουν τη σύγχυση την οποία έχει δημιουργήσει η νέα μεθοδολογία και το σύστημα αξιών, το οποίο επιβάλει η νέα ΚΕΔ/ΕΠΣΔ. Όταν ζητήσαμε, από τον Γιάννη Τριανταφύλλου, το σχόλιο του, σχετικά με τα τεκταινόμενα, μας παρέπεμψε στον Πρόεδρο του συνδέσμου, Δημήτρη Κάπρο. «Να ρωτήσετε τον κ Κάπρο. Επί προεδρίας του γίνονται όλα αυτά. Αυτόν θα πάρετε να σας ενημερώσει, ώστε να ενημερωθούμε και εμείς τα μέλη, για το πώς καταντήσανε έτσι τη διαιτησία» . Λίγο αργότερα ο Τριανταφύλλου, μας γνωστοποίησε το συμπέρασμα του, στο οποίο είχε καταλήξει αρκετό καιρό πριν, λέγοντας. «Την κατάσταση αυτή την είχα προβλέψει προ καιρού».
Οι αιχμές γύρω από το όνομα του Προέδρου των διαιτητών, εστιάζεται και στο θέμα του Κανονισμού. «Δεν ενημερώθηκαν τα μέλη του συνδέσμου, οι παράγοντες σχετικά με το τι αναφέρει ο νέος κανονισμός. Ούτε η ένωση, προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση, ούτε και ο σύνδεσμος. Υπάρχει άγνοια για τις νέες αναφορές του Κανονισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά..
Η επόμενη τοποθέτηση του έμπειρου παρατηρητή, έθεσε θέμα αξιοπιστίας των νέων αναφορών του Κανονισμού διαιτησίας.
«Τον Κανονισμό τον τροποποιεί, τον ανακοινώνει και τον αποφασίσει η ΕΠΟ. Ο Κανονισμός δεν αλλάζει Μόνο η ΦΙΦΑ έχει το δικαίωμα να τον αλλάξει.
Οι άνθρωποι, που ανέλαβαν, να εκπαιδεύσουν, να κάνουν σεμινάρια, να διδάξουν σε αυτούς που κάλεσαν στα εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για εξετάσεις, ποιοι τους έμαθαν τον Κανονισμό; Κάποιοι άλλοι παλαιότεροι τους, που είμαστε εμείς. Έρχονται τώρα και λένε, μόνο κάποιοι που θα περάσουν από αυτή τη διαδικασία θα δικαιούνται να αναλάβουν πόστα και να εκπαιδεύσουν. Εμείς οι παλαιότεροι που έχουμε τη γνώση την πείρα;»
Σε αυτό το σημείο, προκλήθηκε και η πρώτη αιχμή του Τριανταφύλλου, κατά του ανθρώπου ο οποίος επέβαλε τις αλλαγές,του Κύρου Βασάρα.
«Δηλαδή θα πρέπεί ο κ Βασσάρας, να καλέσει και τον πατέρα του να τον εκπαιδεύσει».
Δεν δίνουν κίνητρα
Δυσοίωνο είναι το μέλλον των διαιτητών των τοπικών πρωταθλημάτων, αφού σύμφωνα με τον έμπειρο παρατηρητή, δεν δίνονται κίνητρα, με το νέο σύστημα.
«Δεν υπάρχει αύριο για τους νέους διαιτητές και περισσότερο αυτούς που δεν έχουν την ώθηση να ανέβουν στις εθνικές κατηγορίες. Δεν υπάρχει μέλλον στη διαιτησία δεν υπάρχουν κίνητρα . Ο νέος διαιτητής, πρέπει να σκεφτεί, αν και εφόσον κάποτε καταφέρει να μπει στους πίνακες των εθνικών κατηγοριών, ότι θα αμείβεται καλύτερα. Διαφορετικά αν δεν τα καταφέρει, όπως και όλοι οι άλλοι που θα ασχολούνται με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα μέλλον στο χώρο αυτό».
Ένα μόνο στοιχείο του νέου Κανονισμού, γνωρίζει ο Τριανταφύλλου.
«Έμαθα μόνο, σε ότι αφορά το νέο Κανονισμό, ότι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 63 έτος της ηλικίας τους, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Θα έπρεπε να έχουν άλλες σκέψεις και να δημιουργήσουν διαφορετικό πλαίσιο για τις τοπικές ενώσεις, για να μπορούν να παράγουν διαιτητές. Ακολούθησε ο προβληματισμός του.
Είμαι περίεργος όπως χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με εμένα, όπως και παράγοντες, φίλαθλοι, με ποιο τρόπο θα βγαίνουν τα πρωταθλήματα. Με το να τα διοικούν οι παράγοντες των σωματείων;
Η ομοσπονδία μας έσβησε, τελείωσε. Τώρα με βάση το νέο σύστημα κάποιοι θα είναι σε πόστα. Όμως, θα είναι δούλοι της ένωσης και των παραγόντων της. Δε θα υπάρχει ηρεμία μεταξύ των παραγόντων. Αν μη τυχόν και του μίλησε ο τάδε παράγοντας τον διαιτητή και αδικηθεί. Ο θεός να με βγάλει ψεύτη. Θα δημιουργηθούν πολλά επεισόδια, αν και εφόσον δεν αφήσουν την επιτροπή να δουλέψει».
Χάνεται όλη η προσπάθεια
Για να στηθεί όλο αυτό το οικοδόμημα στο οποίο στηρίχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες η διαιτησία , κάποιοι μόχθησαν κάποιοι πλήρωσαν κάποιοι προσέφεραν.
«Ξεχάστε τους συνδέσμους, την Ομοσπονδία (ΟΔΠΕ) ξεχάστε τα όλα. Τα πάντα περιστρέφονται και υπάγονται στην ΕΠΟ και στις κατά τόπους ενώσεις.
Αφού δεν αναγνωρίζουν τους συνδέσμους και το έργο τους, δε θα αλλάξει τίποτα από αυτό που ίσχυε γιατί η διαιτησία είναι πλέον εργαλείο δικό τους.
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά. Ποιος θα ασχοληθεί με τους νέους διαιτητές, ποιος θα τους εκπαιδεύσει, με ποιες γνώσεις και εμπειρίες και πως θα διασφαλιστούν τα όσα χύσαμε αίμα και ιδρώτα για να γίνουν. Δυστυχώς χάνεται η όλη προσπάθεια».
Στον επίλογο του ο Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη θέμα. Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν το νέο Κανονισμό διαιτησίας, προκειμένου να ενημερωθούν όσα μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα, αφού ο σύνδεσμος δεν έχει τη δυνατότητα και στη συνέχεια
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/douli-ton-enoseon/