Στην υποβολή αιτήσεως ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας 4 αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες τέθηκε ταφόπλακα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο.
Το δικηγορικό γραφείο Αθηνών “Μπεντενιώτης & Συνεργάτες”, υπέβαλε την αίτηση ακύρωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και των κ.κ. Γεωργίου Φρόνα, προέδρου, Κωνσταντίνου Κωσταρίδη, Α’ αντιπροέδρου, Παναγιώτη Χατζημανώλη Β’ αντιπροέδρου, Νικολάου Παπασταματίου γενικού γραμματέα, Ιωάννη Παπαβασιλείου ταμία και των μελών κ.κ. Ιωάννη Χατζηλαζάρου, Εμμανουήλ Πολιά, Ευάγγελου Μουζουράκη και Ιωάννη Διαμαντή.
Με την αίτηση τους στρέφονται κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για να ακυρωθεί:
1. Η υπ’ αρίθμ. ΕΠΑΘ 97/3/08.12.2013 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα “Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Συν. Π.Ε., θέση αυτού σε ειδική εκκαθάριση και διορισμός ειδικού εκκαθαριστή.
2. Η υπ’ αρίθμ. ΕΜΕ 14/4/08/12/2013 απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα “Εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του πιστωτικού ιδρύματος Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Συν. Π.Ε. στο πιστωτικό ίδρυμα Aλφα Τράπεζα.
3. Η υπ’ αρίθμ. ΕΜΕ 14/5/08.12.2013 απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίνασης της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα “Καθορισμός της διαφοράς αξίας μεταξύ των στοιχείων παθητικού και στοιχείων ενεργητικού που μεταβιβάζονται από το πιστωτικό ίδρυμα Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Συν. Π.Ε. στο πιστωτικό ίδρυμα Αλφα Τράπεζα”.
4. Η υπ’ αρίθμ. ΕΜΕ 14/6/08.12.2013 απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα “Καθορισμός του ανταλλάγματος για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του πιστωτικού ιδρύματος Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Συν. Π.Ε. στο πιστωτικό ίδρυμα Αλφα Τράπεζα και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη.
Ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται η μη νόμιμη ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου δεδομένου ότι η τελευταία καθ’ όλη τη διαδικασία διαλόγου με τον ανωτέρω εποπτικό φορέα ουδέποτε αρνήθηκε, πολλώ δε μάλλον, δεν δήλωσε αδυναμία να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Δ.Κ.Ε.) και Ρευστότητας.
Αντιθέτως, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου με την τελευταία αύξηση του κεφαλαίου της, που ολοκληρώθηκε την 22.11.2013, διαμόρφωσε τον Δ.Κ.Ε. της σε 9,85%, δηλαδή άνω του ελαχίστου ορίου.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος αιφνιδίως και αδικαιολόγητα μετέφερε την 02.12.2013 μέρος των ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία είχαν νομίμως ρυθμισθεί από την τράπεζα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην κατηγορία των οριστικών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα την πτώση του Δ.Κ.Ε. κάτω του ελαχίστου ορίου.
Η απόφαση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος παραβιάζει και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, διότι εφαρμόστηκε εις βάρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου το πιο επαχθές μέτρο αντί άλλων ισοδύναμων, που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Τέλος, τίθεται ζήτημα παραβίασης της αρχής της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη αλλά και πλημμελούς αιτιολογίας της απόφασης.
Ταυτόχρονα, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση αναστολής της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με αίτημα χορήγησης Προσωρινής Διαταγής και αναμένεται ο προσδιορισμός των αντίστοιχων δικασίμων.
Της κατάθεσης των ανωτέρω ενδίκων βοηθημάτων, προηγήθηκε η υποβολή αιτήσεως θεραπείας ενώπιον του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με αίτημα την ανάκληση της απόφασης λόγω των νομικών της πλημμελειών.
Δια των ανωτέρω ενεργειών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου αξιοποίησε τα ένδικα μέσα που της παρείχε η ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα το συμφέρον των μελών του Συνεταιρισμού, των πελατών της και της Δωδεκανησιακής οικονομίας.
Το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου είναι πλέον στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Εγκαταστάθηκαν στο μεταξύ στα γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/νήσου οι 4 εκπρόσωποι της εταιρείας «Ερνστ & Γιανγκ», στην οποίαν ανατέθηκε η εκκαθάρισή της, με επικεφαλής τον κ. Τέλη Ανδρουτσόπουλο, και άρχισαν την πλήρη απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δάνεια.
Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και προσφέρει με φιλότιμο τις υπηρεσίες του και το προσωπικό της Τράπεζας.
Το μέλλον του προσωπικού κρίνεται, πάντως, επισφαλές, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί, καθώς η Alpha Bank φέρεται να διεμήνυσε ότι θα «απορροφήσει» υπαλλήλους, μόνο αν διαπιστωθούν κενά σε δικά της υποκαταστήματα.
Δεν πρέπει, ως εκ τούτου, να αποκλείονται οι απολύσεις.
OI YΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η «Καθημερινή» δημοσίευσε χθες το ακόλουθο ρεπορτάζ:
Στα 427 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημία που ανέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας, η άδεια των οποίων ανακλήθηκε την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο των δανείων που ανέλαβε το ταμείο, και το οποίο ήταν προβληματικό, σε ποσοστό μάλιστα που έφθανε το 70% στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας.
Σε υψηλό ποσοστό που έφθανε το 54% ήταν και το ποσοστό επισφαλειών της Τράπεζας Δωδεκανήσου, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μεταξύ των τριών, με συνολικό ενεργητικό 283,2 εκατ. ευρώ και 31.000 πελάτες. Η Συνεταιριστική Δωδεκανήσου φαίνεται ότι είναι αυτή που έκανε και την πιο φιλότιμη προσπάθεια για την ενίσχυση των κεφαλαίων της, καθώς η υποχρέωση αύξησης ήταν της τάξης των 10,6 εκατ. ευρώ και συγκέντρωσε τα μισά, δηλαδή 5,3 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, η οποία έπρεπε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 6,1 εκατ. ευρώ και, παρά τις παρατάσεις που της δόθηκαν, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 324.111 ευρώ. Αντίθετα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας συγκέντρωσε από τη διάθεση συνεταιριστικών μερίδων 5,2 εκατ. ευρώ και από τη διάθεση ομολόγων 5,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια, που είχαν προσδιοριστεί στα 13 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΤτΕ, τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί για τους σκοπούς της αύξησης επιστρέφονται στους δικαιούχους, ενώ αντίθετα τα χρήματά τους χάνουν οι υφιστάμενοι μεριδιούχοι των τριών τραπεζών, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, προσέγγιζε τις 40.000. Οι μεριδιούχοι θα αναμένουν ουσιαστικά τη διαδικασία της εκκαθάρισης και τη ρευστοποίηση των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου να ικανοποιηθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προσδοκίες, αφού πρώτο στην κατάταξη αυτών που έχουν προτεραιότητα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, ο θεσμός δέχεται νέο πλήγμα και ο αριθμός τους περιορίζεται σε δέκα. Τον σκόπελο πάντως στην παρούσα φάση φαίνεται να ξεπερνούν η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, που υλοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που υλοποίησε αύξηση 4,10 εκατ. ευρώ, και η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, που προχώρησε σε αύξηση 3 εκατ. ευρώ.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι κάλυψαν τον απαιτούμενο δείκτη φερεγγυότητας 9%, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι εξαντλούνται με αυτό τον τρόπο οι υποχρεώσεις τους, που θα εξεταστούν με βάση την εξέλιξη των επισφαλών δανείων.
Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
O Bουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη.
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να αιωρούνται φήμες που δημιουργούν νοσηρό κλίμα σύγχυσης και αποτελεί ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του εκκαθαριστή να δώσουν πλήρη στοιχεία, που αφορούν στον έλεγχο.
Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.
Σε αυτή τη συγκυρία, υπάρχουν 4 άξονες προτεραιοτήτων:
1. H διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων και η απορρόφησή τους από την ALPHA BANK. Για το σκοπό αυτό, θα έχω άμεση συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της συγκεκριμένης τράπεζας.
2. Η διατήρηση του δικτύου υποκαταστημάτων στα μικρά νησιά. Σε αυτά τα νησιά, τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα είναι τα μοναδικά στα οποία μπορούν να υπάρξουν τραπεζικές συναλλαγές και να εξυπηρετηθούν κάτοικοι και επισκέπτες.
3. Η ρητή δέσμευση ότι δεν θα μεταβληθούν οι όροι των δανείων για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Για το θέμα αυτό, απέστειλα ήδη σχετική επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο.
4. Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για να είναι διαθέσιμες στους πολίτες, οι καταθέσεις που μεταφέρονται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου στην ALPHA BANK.
Για πολίτες και επιχειρήσεις υπάρχουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολα προς το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, έχει ως εξής:
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2013
ΠΡΟΣ:
Αξιότιμο Κύριο
Γεώργιο Προβόπουλο,
Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος
Κύριε Διοικητά,
Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, δημιουργεί ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Μείζον ζήτημα είναι αυτό των προσωπικών και επιχειρηματικών δανείων που χορήγησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είτε θα πουληθούν σε funds του εξωτερικού είτε θα τροποποιηθούν οι όροι τους από το χρηματοπιστωτικό σχήμα που θα αναλάβει το βάρος της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των δανείων που χορήγησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την παρέμβασή σας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα πρέπει να μη μεταβληθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων που συνήφθησαν ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις με την Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Οι δανειολήπτες πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας προστασίας, που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω και τη φημολογία, που αναπαράγεται από ΜΜΕ, για θέματα διαχείρισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα νοσηρό κλίμα που κλονίζει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.
Και αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας.
Αναμένω τις ενέργειες σας, σχετικά με τα ζητήματα που έθεσα και κυρίως αυτό που αφορά στους δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ
Ερώτηση Χρυσόγελου για το κλείσιμο των τριών συνεταιριστικών τραπεζών
Δυο ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) που οδήγησε στην αφαίρεση της άδειάς τους και της υποχρέωσης μεταφοράς των καταθέσεων στην Τράπεζα Alpha Bank κατέθεσε προχθές ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο κ. Χρυσόγελος έθεσε, εξάλλου, το θέμα αυτό και στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε μαζί του για την πορεία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
Ο Επίτροπος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα και είναι από τα θέματα που έχει στις προτεραιότητές του ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το A’ εξάμηνο 2014.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τηρώντας με μεγάλη αυστηρότητα τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, και παρά τις δικές της καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας τριών ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) [1]. Δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχοι θα υποστούν έτσι εκμηδενισμό της αξίας των μεριδίων τους, πολλές χιλιάδες μικρές τοπικής εμβέλειας επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια δεν μεταφέρθηκαν σε άλλο φορέα κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων, ενώ πιθανότατα στο μέλλον – λόγω μεγέθους τους και μειωμένης πρόσβασης στις χορηγήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2016 – θα είναι μη χρηματοδοτούμενες από τις εμπορικές τράπεζες. Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται από την εποπτική αρχή ως μεγάλες εμπορικές τράπεζες με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους να διατηρήσουν ζωντανή την τοπική οικονομία.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων δήλωσε:
«Θέλουμε ενισχυμένη αποτελεσματική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και πρόληψη των τραπεζικών κρίσεων. Προφανώς, μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν αλλαγές και στην λειτουργία και στους στόχους των συνεταιριστικών τραπεζών. Αλλά η εποπτεία αυτή πρέπει να κάνει σαφώς διάκριση μεταξύ των τραπεζών που έχουν μεγάλη έκθεση σε κινδύνους και απαιτούν τεράστια ποσά για ανακεφαλαιοποίηση που ελάμβαναν μέχρι τώρα από δημόσιες πηγές, και των τοπικών / συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και βαθμό έκθεση σε κινδύνους. Οι τοπικές / συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν, αν βοηθηθούν στην εξέλιξή και αναδιοργάνωσή τους, να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και την πρόσβαση των κοινωνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, σε μια εποχή που οι συστημικές τράπεζες δεν προβλέπεται να το κάνουν τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση, όμως, έκανε τα πάντα να βγάλει τις συνεταιριστικές τράπεζες από το παιχνίδι. Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος δεν δέχονταν να συναντήσουν τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών επί μήνες. Ήξεραν ότι έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδος να ετοιμάσει έκθεση για την κατάσταση των συνεταιριστικών τραπεζών, να διαμορφωθεί πολιτική για αυτές και αντιμετωπιστούν ισότιμα για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Εξάλλου στόχευσαν να το πετύχουν μέσω της συνεργασίας τους με τις ΜΜΕ, τις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες και κοινωνικούς φορείς, όπως εξάλλου κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές τράπεζες. Κι όμως αντί για αυτό, προωθώντας όρους που ούτε καν οι συστημικές τράπεζες ακολουθούν, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο όνομα της εποπτείας, αποφάσισε την ανάκληση της άδειας 3 συνεταιριστικών επιχειρήσεων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και επέβαλε την μεταφορά των καταθέσεων σε μια από τις εμπορικές τράπεζες που χρειάστηκε δεκάδες δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Αν η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών κοστίζει 50-70 δις από τα δημόσια ταμεία, η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικά θα απαιτούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 100 έως 120 εκατομμύρια Ευρώ. Η διαφορά είναι μερικά μηδενικά βέβαια.
Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην πραγματική οικονομία έχει αναγνωριστεί από εκθέσεις οικονομικών ινστιτούτων όσο και του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Πράσινοι θα αναλάβουμε ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να μην επιβληθεί μια παράλογη πολιτική, γιατί παράλληλα, με την ενίσχυση του ελέγχου και της εποπτείας στις συστημικές τράπεζες, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών σε υγιή βάση ως μέσο μακροχρόνιας χρηματοδότησης των ΜΜΕ, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των πραγματικών αναγκών των πολιτών».
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στην πρόσληψη των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ζητά από την Alpha Bank ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας.
«Περιμένουμε από την Alpha Bank να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στην πρόσληψη όλου του προσωπικού που απασχολούνταν στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Η ΟΤΟΕ και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους εργαζόμενους που έχουν μείνει μετέωροι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου δήλωσε ακόμα πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι μεριδιούχοι και οι δανειολήπτες.
«Περιμένουμε να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τους μεριδιούχους και τους δανειολήπτες. Για αυτό, όμως, θα πρέπει να παρέμβουν τα Επιμελητήρια και οι άλλοι φορείς του νησιού μας», τόνισε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.
«Η Συνεταιριστική Τράπεζα συγχωνεύεται δίχως να υπάρξει καμία πρόνοια για τους υπαλλήλους της και τους δανειολήπτες της. Νομίζω ότι και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί φορείς όπως είναι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσουν διέξοδο στους δανειολήπτες της Τράπεζας και στους μεριδιούχους που βλέπουν την περιούσια τους να εξανεμίζεται. Οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε δεινή θέση αν δεν ρυθμιστούν τα δάνεια τους και δεν τους δοθεί εύλογος χρόνος μέσα από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο δικός μας ρόλος είναι να εξασφαλίσουμε την απασχόληση στους εργαζόμενους της Τράπεζας. Από την πρώτη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ που είμαι μέλος πήρε πρωτοβουλίες παρεμβαίνοντας επανειλημμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στηρίζοντας την θέση της Συνεταιριστικής Τράπεζας προκειμένου να μην έχουμε αυτή την εξέλιξη. Επίσης παρενέβη και προς την ΑLPHA BANK για να μην έχει αξιώσεις σε περίπτωση που δινόταν παράταση στην Συνεταιριστική Τράπεζα για να βρει τα κεφάλαια που απαιτούντο κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και στους κύκλους της ΟΤΟΕ επικρατεί προβληματισμός διότι πίστευαν ότι τα στοιχεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι τέτοια που δεν θα την οδηγούσαν στο κλείσιμο. Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας των 140 εργαζομένων της Τράπεζας. Μετά από παρεμβάσεις της διοίκησης της ΟΤΟΕ προς την ΑLPHA BANK υπάρχουν δεσμεύσεις για την απορρόφηση των εργαζομένων στα υποκαταστήματα της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει η μετάπτωση των λογαριασμών των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην Alpha Bank αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Συνεταιριστική Τράπεζα κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εκκαθάρισης.
«Εργαζόμαστε συνεχώς για να μεταφερθούν οι λογαριασμοί στην Alpha Bank για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Προχωρούν και οι άλλες διαδικασίες που αφορούν τα δάνεια», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης και πρόσθεσε πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και για το προσωπικό.
«Το μόνο που μπορώ να αναφέρω μέχρι τώρα είναι πως υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Alpha Bank προκειμένου να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια που είχαν συναφθεί από την Τράπεζα Δωδεκανήσου ο κ. Μανωλάκης δήλωσε:
«Τα δάνεια θα μείνουν στην Τράπεζα Δωδεκανήσου. Θα εξεταστούν από τον εκκαθαριστή. Στο τέλος της εκκαθάρισης θα πωληθούν σε άλλη τράπεζα. Θα τα πάρει όποιος πλειοδοτήσει. Δεν μεταφέρονται στην Alpha Bank. Εξαιτίας της ειδικής εκκαθάρισης μεταφέρονται μόνο οι λογαριασμοί».
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των δανείων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Δωδεκανήσου δήλωσε:
«Είναι σε εξέλιξη η εκκαθάριση. Δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοια στοιχεία στη δημοσιότητα