Δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση τελικά, όσο αρχικά φαινόταν, η ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του νομού μας, με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψαν συγκεκριμένα στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στελέχη της ΔΕΗ μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο!
Από τη χθεσινή συνεδρίαση διεφάνη και πάλι (όπως και στα προηγούμενα χρόνια) η «πρόθεση» της ΔΕΗ για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο.
Να σημειωθεί πως το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ετοίμασε η ΔΕΗ για την κατασκευή του νέου εργοστασίου.
Το παρών στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έδωσαν ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ κ.Βασίλης Σαλβάρης, ο διευθυντής Μονάδων Παραγωγής Χανίων Λινοπεραμάτων Ρόδου κ. Σπύρος Πλατής, η βοηθός διευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευής Θερμοηλεκτρικών Έργων κ. Ακριβή Σπαθή, η βοηθός διευθύντρια Περιβάλλοντος και Παραγωγής κ Αθηνά Χρήστου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υλικού κ. Ειρήνη Σταυροπούλου και οι μηχανικοί της μελετητικής εταιρείας «Αnders» κκ Στέλλα Καημάκη και Γιάννης Αηβαλιώτης.
Την συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου που αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στους 61 όρους που έχουν προστεθεί στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Την άποψη ότι η ΜΠΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση εξέφρασε ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος κ. Πάνος Βενέρης. Στην τοποθέτηση της η βοηθός διευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευής Θερμοηλεκτρικών Έργων κ. Ακριβή Σπαθή τόνισε πως οι μηχανές του εργοστασίου έχουν κατασκευαστεί με την προοπτική να καίνε και φυσικό αέριο.
«Τέθηκε θέμα για την διασύνδεση του νησιού με την Ελλάδα. Και η ΔΕΗ επιθυμεί να γίνει αυτό. Στο σχέδιο που εκπονείται όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη Ρόδο. Μιλάμε για την διασύνδεση της Κρήτης όχι όμως και της Ρόδου. Αυτό είναι ίσως κάτι που θα γίνει αργότερα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε τις σημερινές ανάγκες», δήλωσε η κ. Ακριβή Σπαθή και πρόσθεσε πως δεν είναι θέμα της ΔΕΗ να απαντήσει και στο ζήτημα της διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία
«Δεν μπορούν επίσης να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού με τις ΑΠΕ. Θα πρέπει να υπάρχει σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καύσιμα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πιο οικονομικά. Η προηγούμενη μελέτη είχε καλύψει όλα τα ζητήματα. Οι παραλείψεις που εντοπίστηκαν ήταν τυπικές και τώρα καλύφθηκαν», δήλωσε η κ. Σπαθή και πρόσθεσε πως στη νέα ΜΠΕ έχουν περιληφθεί και δέκα ειδικές μελέτες. Η κ. Σπαθή δήλωσε πως από τα 220 εκατομμύρια που είναι το κόστος του έργου μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί για διάφορες εργασίες τα 110. «Δεν έχουν τεθεί ρήτρες για την καθυστέρηση έναρξης του έργου στον ανάδοχο. Στην σύμβαση υπάρχει ρήτρα που αφορά την εταιρεία και μόνο», τόνισε ο κ Σπύρος Πλατής, απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
«Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι προβλέπει η ΜΠΕ. Θα πρέπει όμως να διεξάγονται και έλεγχοι. Σας διαβεβαιώνω πως θα τηρηθούν οι όροι», δήλωσε η κ Σπαθή. Τα στελέχη της ΔΕΗ διαβεβαίωσαν πως έχουν υπολογιστεί τα πάντα από την ζήτηση μέχρι και την κατανάλωση των καυσίμων στα επόμενα χρόνια. Αναφορά έγινε και στα δίκτυα που θα δημιουργηθούν για να μεταφέρεται το ρεύμα που θα παράγεται από το νέο εργοστάσιο στο σταθμό του Γενναδίου και από εκεί στο υπόλοιπο νησί.
«Το έργο θα έπρεπε να τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια. Θέλουμε το νέο εργοστάσιο. Ας ελπίσουμε πως τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν ήταν τα τελευταία. Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη για τους όρους και τις προϋποθέσεις κατασκευής της μονάδας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς θέλουμε να τεθεί σε λειτουργία on line σύστημα μέτρησης των ρύπων που θα προκαλεί το εργοστάσιο. Επίσης αίτημα μας είναι η κατασκευή των αντισταθμιστικών έργων για τα οποία δεσμεύθηκε η ΔΕΗ», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο να πάει μπροστά, τις στηρίζουμε. Θα ψηφίσουμε την ΜΠΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» κ. Χ. Κόκκινος.
«Θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα στοιχεία που αφορούν το έργο για το οποίο βγήκαν μεγάλα μαχαίρια. Θα ψηφίσουμε την ΜΠΕ για να γίνει το εργοστάσιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γ Περδικάρης.
«Δεν μας πείθουν οι ΜΠΕ . Οι κάτοικοι της Σορωνής υποφέρουν από τη λειτουργία του ΑΗΣ. Παρόλα αυτά ψηφίζουμε την εισήγηση για να γίνει το έργο» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» κ. Ν Σαντορινιός.
«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.Μιλάμε για ένα δεινοσαυρικό σύστημα . Στη Σορωνή οι άνθρωποι υποφέρουν. Να εκπονηθεί μια μελέτη για το ενεργειακό του νησιού.», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της παράταξης «Οικολόγοι Πράσινοι» κ. Ν. Χρυσόγελος ο οποίος δεν ψήφισε τη νέα ΜΠΕ. «Καλές είναι οι θεωρίες για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Είμαστε ακόμη μακριά από αυτά. Ετησίως έχουμε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς πήραμε απόφαση και ζητάμε τη διασύνδεση των νησιών. Πιστεύουμε πως αν δεν είμαστε στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θα είμαστε στην δεύτερη ή την τρίτη. Τώρα να δούμε πως θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ . Γιάννης Μαχαιρίδης. Ενστάσεις υπήρξαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και για την εκποίηση του πλωτού πολυϊατρείου.
Η συνεδρίαση συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα χθες.