Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες ο οικονομικός απολογισμός για το οικονομικό έτος 2008 του Δήμου Ροδίων, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι “χαμηλοί” τόνοι που κράτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος παρά τα όσα ισχυριζόταν τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν σε άλλες συνεδριάσεις του οργάνου είχε κατηγορήσει τον Ορκωτό Ελεγκτή – Λογιστή κ. Γιώργο Μανώλαρο, τελικά, επέλεξε την οδό της συναίνεσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε αυτή την τακτική του, ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η μήνυση που είχε υποβάλει κατά του κ. Μανώλαρου, τέθηκε στο αρχείο ως ουσία αβάσιμη.
Όπως έγραψε η ‘δ’, στο προσάρτημα του ισολογισμού του έτους 2008 γίνεται εκ νέου μνεία σε διαπιστώσεις του Ορκωτού Λογιστή στην οικονομική διαχείριση του έτους 2006 του Δήμου Ροδίων καθώς ο ελεγκτής θεωρεί ότι ο Δήμος Ροδίων έχει υποστεί οικονομική ζημία η οποία μετακυλίεται στις μετέπειτα χρήσεις κάνοντας σχετική πρόβλεψη στα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου η διαπίστωση του κ. Μανώλαρου σχετικά με το παράτυπο της επιχορήγησης της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από το ΔΗΦΟΔΩ.
Στο επόμενο Δ.Σ. η
“ΡΟΔΩΝ Α.Ε.”
Να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ. Κόνσολας, ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι δεν μπορούσαν να συζητηθούν κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση τοποθετήσεις ή εισηγήσεις δημοτικών συμβούλων εκτός ημερήσιας διάταξης, η τέως πρόεδρος της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.” κ. Ρένα Μαντικού, ζήτησε να της δοθεί ο λόγος προκειμένου να ενημερώσει το σώμα σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για την εταιρεία -που οδήγησαν και στην παραίτησή της. Αν και η διαδικασία δεν το επέτρεπε -εκ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων- ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, υπογράμμισε: “Επειδή υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό, προτείνω να ενταχθεί ως τακτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης η οποία θα γίνει στις 30 Ιουλίου”.
Μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Κόνσολα να προγραμματιστεί η συνεδρίαση στις 7.30μ.μ. -μισή ώρα νωρίτερα από το σύνηθες- επειδή η εταιρεία ‘Λύσσιππος’ θα παρουσιάσει στους δημοτικούς συμβούλους, τα σχέδια αξιοποίησης τεσσάρων εκ των ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο Ροδίων, πράγμα που έγινε αποδεκτό.
Ο Γ. Μανώλαρος
Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής κ. Γιώργος Μανώλαρος, επισήμανε τα εξής: “Στην έκθεση αναφερόμαστε σε σημειώσεις που αφορούν προηγούμενες χρήσεις, κυρίως του 2006. Κι αυτό το ξεκαθαρίζω επειδή οι εκκρεμότητες χρήσεων δεν είναι μόνο του 2006, αλλά και προηγούμενων χρήσεων από το 1972. Οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν σε διάφορα κονδύλια του 2006 δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη. Επειδή ο έλεγχός μας είναι επί των κονδυλίων του ισολογισμού, σε ένα από τα κονδύλια αυτά αναφέρονται και οι εκκρεμότητες και οι παρατηρήσεις που έχουμε κάνει. Αυτό βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές κι έτσι δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Κάποια στιγμή αυτό θα διαλευκανθεί και θα τακτοποιηθεί, οπότε οι επόμενοι ελεγκτές θα πάψουν να το αναφέρουν”.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ωστόσο, στο θέμα του ΔΗΦΟΔΩ:
“Πιστεύουμε ότι καλώς οι προηγούμενοι συνάδελφοι δεν το είχαν επισημάνει, διότι ο δήμος Ροδίων βάσει του Νόμου, είναι ο διαχειριστής των πόρων αυτών. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι με απόφαση της ΤΕΔΚ ένα ποσοστό αρχικά 5% και αργότερα 10% κρατείτο υπέρ της ΤΕΔΚ -και αυτό ίσως με νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να διευθετηθεί. Είδαμε όμως ότι το κονδύλι αυτό έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε παραστατικά κι ενδεχομένως να είναι ένα έσοδο που έχει χάσει ο Δ. Ροδίων και οι υπόλοιποι δήμοι υπέρ της ΤΕΔΚ. Ίσως να πρέπει να γίνει διερεύνηση για να αποφασιστεί το πώς θα διαχειρίζεται στο εξής ο Δ. Ροδίων τα ποσά του ΔΗΦΟΔΩ”.
Ο κ. Μανώλαρος αναφέρθηκε και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, για τους οποίους τόνισε: “Αποφασίστηκε να πληρωθεί το ΤΑΔΚΥ και το ΤΥΔΚΥ βάσει των στοιχείων που κρατούσε ο κ. Ιγνάτιος και όχι βάσει των βιβλίων του δήμου. Αναγκαστικά αφού πληρώθηκαν τα ποσά, το λογιστήριο δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς κι έκανε τεχνική εγγραφή. Πάντως το ποσό είναι πληρωμένο. Τέλος το ποσό του Overdraft της Εμπορικής Τράπεζας, δεν το πληρώνει ο Δ. Ροδίων κι επειδή κάθε χρόνο οι τόκοι προστίθενται, η τράπεζα έχει ασκήσει τα νόμιμά δικαιώματά της.
Το θέμα των παλαιότερων κονδυλίων δεν έχει να κάνει με την εμμονή μας στα ποσά αυτά και στη χρονιά αυτή του 2006, είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναφέρουμε”.
Ο δήμαρχος Ροδίων
Επί των παρατηρήσεων που έκανε το κ. Μανώλαρος, ο δήμαρχος είπε τα εξής: “Κάποια στιγμή πρέπει να διασαφηνιστούν οι εκκρεμότητες παλαιοτέρων ετών. Δεν μπορούν να ‘σέρνονται’ για πάντα στους ισολογισμούς του δήμου. Ο Δ. Ροδίων διαχειρίζεται κάποια κονδύλια όπως τον ΔΗΦΟΔΩ και τον Φόρο Εισοδήματος. Αυτοί δεν είναι δικοί του πόροι. Για ποιο λόγο ο Δήμος να μην μπορεί να διαβιβάσει τα χρήματα που αναλογούν στην ΤΕΔΚ; Ο ΔΗΦΟΔΩ είναι έσοδο των δήμων, εκείνοι αποφασίζουν πώς θα το κατανείμουν”.
Απαντώντας ο κ. Μανώλαρος στα ερωτήματα του δημάρχου, διευκρίνισε πως “δεν προβλέπεται από το Νόμο το πώς θα διανέμονται τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους” ζητώντας από το σώμα να ψάξει να βρει τρόπο να καλυφθεί το νομικό αυτό έλλειμμα που υπάρχει.
Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος έφερε και το θέμα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, συνέπεια της οποίας είναι η μη πληρωμή των υπαλλήλων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που απασχολούνται από την ΤΕΔΚ.
Ο Γ. Γιαννόπουλος
Στην τοποθέτησή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Γιαννόπουλος, επιχείρησε να κρατήσει πολύ “χαμηλά” τους τόνους, και χωρίς να μπει στην λογική της αντιπαράθεσης έκανε μια εκτενή αναφορά στο έλλειμμα ‘θεσμικής θωράκισης’ των δήμων που συνεπάγεται την οικονομική τους ένδεια -ανά την επικράτεια. Μίλησε εκτενώς για το θέμα της είσπραξης των τοπικών φόρων, για τους οποίους “δεν προσδιορίζεται μέσα από το Νόμο ο τρόπος διάθεσης, παρά μόνον η διαδικασία είσπραξης και εκκαθάρισής τους, αφού ο κάθε δήμος έχει δικαίωμα να τους διαχειρίζεται για “τοπικές” υποθέσεις” όπως τόνισε.
Ο κ. Γιαννόπουλος, επέλεξε να αναφερθεί στα ελλείμματα προηγούμενων ετών, αν και δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη νυν δημοτική αρχή “για τις προσπάθειες που καταβάλλει να εξυγιάνει τα οικονομικά του Δ. Ροδίων. Είναι μεγάλο το θέμα. Θα έπρεπε να υπάρχουν προτάσεις ουσιαστικές. Δεν αρκούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας” όπως ανέφερε, προτρέποντας τον κ. Χατζηευθυμίου να βρει θεσμικές λύσεις στο οικονομικό ζήτημα.
Τέλος, ζήτησε ενημέρωση για την λειτουργία της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.” διερωτώμενος για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί ή διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δ. Ροδίων και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον απολογισμό.
Ο Σ. Καραγιάννης
Σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο κινήθηκε η τοποθέτηση και οι επισημάνεις του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σάββα Καραγιάννη, ο οποίος εκτίμησε ότι “θα έπρεπε ο κάθε οικονομικός απολογισμός να συνοδεύεται από απολογισμό έργου, διότι ο πολίτης της Ρόδου δεν ενδιαφέρεται για αριθμούς, αλλά για έργα”. Έκανε μάλιστα σύντομη αναφορά σε μερικά από τα κακώς κείμενα της πόλης (γειτονιές, παραλίες, κακοτεχνίες κ.λπ.) Ο κ. Καραγιάννης, τόνισε πως “ο δήμος μας από χρόνο σε χρόνο γίνεται φτωχότερος” και δήλωσε ότι ούτε κι εκείνος θα ψηφίσει τον απολογισμό.
Απαντώντας ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου ευχαρίστησε και τους δύο επικεφαλής για τη συναινετική τους στάση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και αναφέρθηκε στις χρονικές συγκυρίες που είχαν να κάνουν κυρίως με την οικονομική κρίση αλλά και τα ελλείμματα προηγουμένων ετών όπως αυτό που προέκυψε από το κλείσιμο της πρώην ΑΔΕΚΤ. Όσον αφορά το δάνειο που συνήψε με την Εμπορική Τράπεζα, είπε ότι ενώ έχει ζητήσει εδώ κι ένα χρόνο να προχωρήσει στην αποπληρωμή του, το Υπ. Οικονομικών δεν το έχει δεχτεί αλλά ούτε και το Υπ. Εσωτερικών με συνέπεια να προστίθενται συνεχώς τόκοι!
Εξηγώντας, τέλος, την λειτουργία της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.” επισήμανε:
“Σε αυτή την εταιρεία δεν χαρίσαμε την περιουσία του Δ. Ροδίων. Απλά της δώσαμε να διαχειριστεί μερικά ακίνητα προκειμένου να πληρώσει τα χρέη της πρώην ΑΔΕΚΤ”.
Η συζήτηση έκλεισε χωρίς ψηφοφορία, αφού οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν ξεκαθαρίσει εξ αρχής την θέση τους.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/egkrithike-kata-pliopsifia-o-apologismos-2008-tou-dimou/