Ελάχιστοι ως τώρα οι δωρητές οργάνων στο νησί της Ρόδου

Ένα σύνθετο και πολύ επίπεδο ζήτημα, που απασχολεί τη σύγχρονη βιοϊατρική, είναι αυτό της δωρεάς οργάνων.
Ένα πλήθος συζητήσεων περί δεοντολογίας και ηθικής, που αφορούν κυρίως ψυχολογικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς της συγκεκριμένης πρακτικής ανοίγει κάθε φορά που τίθεται το θέμα της δωρεάς μοσχευμάτων.
Ως η πιο ανιδιοτελής πράξη μπορεί να θεωρηθεί η δωρεά οργάνων, καθώς δίνεται η ευκαιρία για τη ζωή. Το μεγαλύτερο, όμως πρόβλημα, οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση για το εν λόγω ζήτημα. Λίγα είναι συγκεκριμένα τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος και αντιλαμβάνονται πως μια τέτοια πράξη, σε καμία περίπτωση δεν αντιβαίνει στις ηθικές επιταγές της ανθρώπινης κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ΕΕ περισσότεροι από 63.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, μέχρι τις 31/12/2012. Από αυτούς οι 50.000 περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού, οι 6.800 για ήπαρ, περίπου 3.400 για καρδιακό μόσχευμα, 2.000 για μεταμόσχευση πνεύμονα και 1.400 περίπου για πάγκρεας.
Από την άλλη πλευρά, βάσει της ανακοίνωσης του ΕΟΜ,  το 2012 ήταν μία χρονιά αρκετά ενθαρρυντική, αφού τα όργανα 77 πτωματικών δοτών χρησιμοποιήθηκαν για 195 μεταμοσχεύσεις ενώ άλλες 41 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από ζωντανούς δότες.
Το 2013, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν 54 πτωματικοί δότες τα όργανα των οποίων μεταμοσχεύτηκαν σε 127 ασθενείς ενώ άλλες 33 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από μοσχεύματα προερχόμενα από ισάριθμους ζωντανούς δότες.
Σε τοπικό επίπεδο, 3 είναι, συνολικά, οι δωρητές οργάνων από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Πληροφορίες επί του θέματος έδωσε στη «δ», ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Εμμανουήλ Τριανταφύλλου, ο οποίος δήλωσε: “Στη Ρόδο είχαμε ως τώρα τρεις δωρητές οργάνων. Πριν από 4 περίπου χρόνια έγινε η τελευταία δωρεά μοσχευμάτων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αρνητική στάση, παρά την ενημέρωση που πραγματοποιούμε διαρκώς. Εγγεγραμμένοι δωρητές υπάρχουν, χωρίς να μπορώ να έχω εικόνα για τον ακριβή αριθμό τους. Η αλήθεια είναι πως έπειτα από ημερίδες που διοργανώνουμε, αναφορικά με το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, υπάρχει μια θετική ανταπόκριση του κόσμου. Αρκετοί ζητούν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς, δεν προχωρούν στη λήψη απόφασης. Αν αναλογιστούμε τον αριθμό των θανάτων στο νησί, οι οποίοι προέρχονται από ατυχήματα, ο αριθμός των δωρητών οργάνων θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερος. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Οι δύο, εκ των τριών, δωρεών οργάνων αφορούσαν ζωτικά όργανα, όπως είναι η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι, το πάγκρεας, ο κερατοειδής και τα νεφρά. Από τον τρίτο δωρητή, δεν μπορέσαμε να μεταμοσχεύσουμε την καρδιά. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας το γεγονός ότι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο αριθμός των 3 δωρητών στο νησί μας είναι εξαιρετικά μικρός. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτούμε πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια, άρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον αριθμό των τριών δωρητών, ως ικανοποιητικό. Είναι διπλή η ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη δωρεά οργάνων. Η αρνητική στάση που τηρούν οι πολίτες απέναντι στο θέμα της δωρεάς οργάνων κυρίως, οφείλεται στην άγνοια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η ανάλογη ωριμότητα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης”.