Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για το «τρενάκι» ιδιώτη

Την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου προκάλεσε αναφορά του τουριστικού πράκτορα κ Σ. Σαή κατά του Δήμου Ροδίων για το γνωστό ζήτημα της 9ετούς αντιδικίας που αφορά σε αίτημα για τη χορήγηση βεβαίωσης βατότητας για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στην πόλη της Ρόδου.
Ο κ Σαής, που έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την πρόθεσή του για δρομολόγηση τουριστικού τρένου στην πόλη της Ρόδου βρίσκοντας απέναντι του τον Δήμο Ροδίων, προσέφυγε ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλοντας ότι ενώ έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και έχει δικαιωθεί η δημοτική αρχή αδρανεί στην ικανοποίηση του αιτήματος του.
Μετά τη δικαίωση συγκεκριμένα του τουριστικού πράκτορα από τα διοικητικά δικαστήρια ο Δήμος Ροδίων αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στη χορήγηση βεβαίωσης βατότητας πλην όμως εξακολουθεί να αρνείται τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία και δεύτερου τουριστικού τρένου στην πόλη της Ρόδου. Σημειώνεται μάλιστα ότι όμοιο τουριστικό τραίνο έχει δρομολογήσει επί σειράν ετών στην πόλη της Ρόδου η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών “ΡΟΔΑ”.
Εν πάση περιπτώσει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων κ Γεώργιος Χριστοδούλου κλήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να δώσει εξηγήσεις επι του θέματος καθώς διενεργείται σχετική έρευνα.
Ο κ Χριστοδούλου αφού αναφέρεται στο ιστορικό της ένδικης διαφοράς και στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που απέρριψε σχετική με το ζήτημα έφεση του Δήμου Ροδίων αναφέρει και τα εξής:
“Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 17027/22-9-2009 έγγραφό της γνωμοδοτεί θετικά σχετικά με χορήγηση άδειας βατότητας για τον κ. Σ. Σαή πλην όμως αναφέρει ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ α-48191/3257/31-7-2000 όπως συμπληρώθηκε με την διάταξη της παρ. 6 της ανωτέρω ΚΥΑ 16753/2008 «η έγκριση και σε θέση σε κυκλοφορία τουριστικού τρένου σε ειδική διαδρομή στην οποία έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία τουριστικό τρένο -του ίδιου ή άλλου επιχειρηματία- επιτρέπεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου». Στις 16-10-2009 κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου μας με το υπ’ Αριθμ. Πρωτ. 2079/12-10-2009 έγγραφο του Αξιότιμου κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου μαζί με αίτηση του κου Σ. Σαή, όπου αναφέρει να του χορηγηθεί η αιτούμενη βεβαίωση βατότητας οδών, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ροδίων. Η Υπηρεσία μας μετά από όλα τα ανωτέρω και μετά με την αρ. πρωτ. 17273/24-9-2008 αίτηση του κου Σ. Σαή, χορηγεί την με αρ. πρωτ. 17273/22-10-2009 αιτούμενη άδεια βατότητας οδών δύο διαδρομών, για το συνολικό μήκος των δύο διαδρομών 1ης και 2ης αναφέροντάς του επίσης ότι όσον αφορά για το τμήμα της διαδρομής τουριστικού τρένου εντός εμπορικού λιμανιού Ρόδου θα πρέπει να απευθυνθεί λόγω αρμοδιότητας στο Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδ/σου.
Στην ίδια βεβαίωση βατότητας αναφέρουμε στον κο Σ. Σαή ότι όσον αφορά το θέμα των χώρων των αφετηριών που ζητά στην αίτησή του, ότι αυτές της πρώτης διαδρομής, δεσμεύονται ήδη από την ελεγχόμενη στάθμευση (αυτοκίνητα και δίκυκλα), ενώ της δεύτερης διαδρομής και σε ότι αφορά την αφετηρία εντός του χώρου του εμπορικού λιμανιού Ρόδου, αυτό είναι αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου.
Η Υπηρεσία μας απέστειλε το αρ. πρωτ. 22384/7-12-2009 έγγραφο προς τον κο Σ. Σαή όπου του ζητείται να μας γνωρίσει αν του έχει καθορισθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδ/σου, χώρος αφετηρίας εντός του εμπορικού λιμανιού Ρόδου, για το τουριστικό τρένο που θέλει να θέσει σε κυκλοφορία στην πόλη μας, για περαιτέρω δικές μας ενέργειες.
Ο κος Σ. Σαής με την αρ. πρωτ. 23036/15-12-2009 αίτησή του μας διευκρινίζει ότι η αιτούμενη αφετηρία που ζητούσε είναι εκτός του Λιμένος (εμπορικό Λιμάνι Ρόδου).
Η Υπηρεσία μας κατόπιν των ανωτέρω, εισηγήθηκε (αρ. πρωτ. 23260/16-12-2009) στην αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικών Τεχνικών θεμάτων (Ε.Τ. & Π.Θ.) που είναι θεσμοθετημένη από τον Δήμο μας, για εξέταση παρόμοιων αιτημάτων, την πρότασή μας σχετικά με τον καθορισμό αφετηρίας, προτείνοντας δύο ενδεικτικές θέσεις αφετηρίας του τουριστικού τρένου.
Τα ανωτέρω με το αρ. πρωτ. 23339/17-12-2009 έγγραφό μας, έγιναν γνωστά στον ενδιαφερόμενο τουριστικό πράκτορα κο Σ. Σαή.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το θέμα που σχετίζεται με τον καθορισμό χώρου αφετηρίας του τουριστικού τρένου ολοκληρώνεται μετά και την λήψη της σχετικής απόφασης από την Επιτροπή Πολεοδομικών Τεχνικών Θεμάτων (Ε.Τ. & Π.Θ.).
Σε ότι αφορά την με υπ’ αρ. πρωτ. 11864/1-7-2009 αίτηση του κου Σάββα Σαή σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης (κυκλικής) διαδρομής μικρότερης των 30 χλμ. Για θέση σε κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου ανοικτού τύπου Δ.Χ. αστικής περιήγησης πόλεων σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Με το αρ. πρωτ. 14305/10-8-2009 έγγραφό μας ζητήσαμε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, σχετικά με το θέμα, καθότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας εξετάζει τέτοια περίπτωση.
Με το αρ. πρωτ. 16041/7-9-2009 έγγραφό μας προς την Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας, επί του θέματος αποστείλαμε διάφορα συμπληρωματικά έγγραφα – στοιχεία σχετικά με το θέμα που μας ζητήθηκαν από αυτή.
Με το αρ. πρωτ. 19326/29-10-2009 έγγραφό μας προς την Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας, επανήλθαμε στο θέμα της Νομικής άποψης η οποία και μας κοινοποιήθηκε με το αρ. πρωτ. 19525/30-10-2009 έγγραφό της.
Οπως διαπιστώνεται από την ερμηνεία της σχετικής Κ.Υ.Α. αρ. 22212/29-10-2008 των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης – Μεταφορών και Επικοινωνιών (αριθμ. 2276 ΦΕΚ τεύχος Β/5-11-2008) και των όσων σχετικών διαλαμβάνονται στον Ν. 3463/2006 κ.λπ., η ανεξέλεγκτη – απεριόριστη κυκλοφορία ειδικών τουριστικών λεωφορείων ανοικτού τύπου Δ.Χ. αστικής περιήγησης πόλεων, (παράλληλα με την κυκλοφορία των τουριστικών τρένων) μέσα στο αστικό δίκτυο των Δημοτικών οδών της πόλης μας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, θα επιβαρύνει περισσότερο την κυκλοφορία σε αυτούς καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματική την ήδη βεβαρημένη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη μας.
Ενεκα των ανωτέρω εξελίξεων σε ότι αφορά θέση σε κυκλοφορία (κυκλική διαδρομή) εντός του οδικού δικτύου της πόλης μας τουριστικών τρένων και ειδικών τουριστικών λεωφορείων ανοικτού τύπου Δ.Χ. αστικής περιήγησης πόλεων, καθίσταται πλέον απαραίτητη και αναγκαία, η σύνταξη σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης για το θέμα αυτό.
Προς τούτο ο Δήμος μας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική διαδικασία σχετική με την εκπόνηση της ως άνω κυκλοφοριακής μελέτης με συνεργασία εξωτερικών μελετητών, δεδομένου ότι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό (συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί), (σχετικό το με αρ. πρωτ. 23234/16-12-2009 έγγραφό μας προς το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου).