Ελλείψεις καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας, που δεν φρόντισαν για την έγκαιρη πλήρωση των κενών θέσεων καθηγητών σε σχολεία, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αικ. Γαλάνη ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζητά συγκεκριμένα να κληθεί για κατάθεση ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης και εν συνεχεία να διαβιβαστεί η δικογραφία σε Πταισματοδίκη των Αθηνών για να κληθούν σε ανωμοτί κατάθεση οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας.
Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και ακόμη το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει μεριμνήσει για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων σε Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, οι ελλείψεις στα σχολεία του νομού είναι οι ακόλουθες:
“Από το νησί της Κάσου λείπουν ένας φιλόλογος, δύο μαθηματικοί, ένας φυσικός και ένας χημικός. Η Όλυμπος της Καρπάθου έχει έλλειψη δύο φιλολόγων, ενός φυσικού και ενός μαθηματικού. Το Καστελόριζο χρειάζεται ένα φιλόλογο και δύο μαθηματικούς. Από τη Νίσυρο λείπουν ένας φιλόλογος και ένας μαθηματικός. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν δύο κενές θέσεις φιλολόγων και μία κενή θέση μαθηματικού. Η Σύμη έχει άμεση ανάγκη ενός φιλολόγου και ενός μαθηματικού. Στη Χάλκη έχει καταγραφεί έλλειψη ενός μαθηματικού, στο Απέρι της Καρπάθου ενός φυσικού και στην Αστυπάλαια ενός Χημικού. Κενά στις θέσεις των Βιολόγων υπάρχουν στο Γενικό Λύκειο Λέρου και στο 1ο Λύκειο Κω. Τέλος, σε όλη τη Δωδεκάνησο υπάρχουν έξι κενές θέσεις τεχνικών ειδικοτήτων”.
Στο Αγαθονήσι, φοιτούν 8 μαθητές και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό οδηγούν τις οικογένειες στην απόφαση να εγκαταλείψουν το νησί.
Μια μαθήτρια από το Καστελόριζο μετακομίζει σε συγγενικό της σπίτι στην Αθήνα για να τελειώσει το Λύκειο.
Όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου του Καστελόριζου κ. Ντέπυ Μούζακ, «Ξεκινήσαμε τη σχολική χρονιά με δύο καθηγητές και τώρα δεν έχουμε φιλόλογο, μαθηματικό, φυσικό, θεολόγο. Έχουμε μια εξαιρετική μαθήτρια, με επιτυχίες σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, που κλαίει γιατί δεν ξέρει πώς θα αντεπεξέλθει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τη χαντακώσαμε».
Η μοναδική φιλόλογος που μετατέθηκε αυτή τη σχολική χρονιά στο Καστελόριζο ήταν από την Καβάλα και διένυε τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Ενώ θα κάλυπτε τη θέση αυτή για ένα περίπου μήνα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί. Στην Κάσο έγινε διορισμός ενός μαθηματικού, ο οποίος όμως εκτελεί χρέη αντιδημάρχου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να απορρίψει τελικά τη θέση του καθηγητή.
Επιστολή στον
Αντώνη Σαμαρά
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε η δημοτική αρχή Καστελορίζου με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Νικόλας Ασβέστης. Ο κ. Ασβέστης μεταξύ άλλων, αναφέρει «Με ποια κριτήρια γίνονται οι τοποθετήσεις καθηγητών στα κενά που σας δίνει ο εκάστοτε προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Εμείς από ό,τι πληροφορηθήκαμε από τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις και από εμένα αλλά και από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είναι ότι εκείνοι έχουν κοινοποιήσει στο υπουργείο τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα του υπουργείου να καλυφθούν οι θέσεις.
Για ποιο λόγο δεν καλύπτονται τα κενά στα σχολεία, όχι μόνο στα δικά μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί; Κάποιος από το γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου εμμέσως πλην σαφώς μας άφησε υπονοούμενο, να στείλουμε τα παιδιά μας σε φροντιστήριο. Μα πως είναι δυνατό, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθηγητές στο νησί να υπάρχουν και φροντιστήρια; Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία που παρέχει το κράτος στους Έλληνες;».