Εμπόριο ανθρώπων από τους Πακιστανούς;

Τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας για τη διαπίστωση τυχόν βασιμότητας των ανεπίσημων καταγγελιών της Πακιστανικής Κοινότητας της Ελλάδος για βασανισμό τριών Πακιστανών από αστυνομικούς του ΑΤ Σύμης στα πλαίσια προανάκρισης για την εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων παρήγγειλε χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ Γ. Μεσοδιακάκης.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής κατέστησε προχθές σαφές ότι οι καταγγελίες που έγιναν δεν ευσταθούν επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν συνοδεύονται από καμία ιατρική γνωμάτευση αλλά στηρίζονται μόνο στα όσα φέρονται να διηγήθηκαν σε μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας της Ελλάδος οι τρείς ύποπτοι για κατηγορούμενοι.
Για την ίδια καταγγελία δεν υπήρξε εξάλλου παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου καθώς ουδείς υπέβαλε επισήμως καταγγελία.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει βάθος και δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της “δ” ο Σαμ Ντιλσάντ του Χαιάτ 27 ετών υπήκοος Πακιστάν που κατοικεί στη Σύμη παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον των αστυνομικών του ΑΤ Σύμης και κατήγγειλε αυτοβούλως ότι οι τρείς ομοεθνείς του τους οποίους γνωρίζει από το Πακιστάν είχαν αναλάβει την παράνομη μεταφορά του στην Ελλάδα πριν από διετία μετά από συνεννόηση που είχε με έναν στενό συγγενή τους προσθέτοντας ότι πλήρωσε για την υπηρεσία τους αυτή 6.000 ευρώ.
Την 13η Ιουλίου 2009 και ώρα 0930 μετά την προσαγωγή των ανωτέρω ως υπόπτων τέλεσης κακουργημάτων από αστυνομικούς του ΑΤ Σύμης ο 20χρονος Μοχαμετ Αλί του Μοχάματ Ασρίφ συνάντησε τον 27χρονο στον αιγιαλό της Σύμης τον απείλησε και τον εξύβρισε.
Ο ομοεθνής του έσπευσε και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του με αποτέλεσμα τη σύλληψη του τελευταίου.
Στη νέα κατάθεση που έδωσε έκανε πέραν των ανωτέρω λόγο και για εμπορία ανθρώπων από τους τρείς ομοεθνείς του.
Τόσο ο μηνυτής όσο και ο καταγγελλόμενος οδηγήθηκαν χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου η οποία αφού διαπίστωσε ότι ο Μοχάμετ Αλί δεν φέρει τραύματα που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς της Πακιστανικής Κοινότητας για βασανισμό του από τους αστυνομικούς παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης για την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για την ύπαρξη κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών με πρωταγωνιστές τους τρείς Πακιστανούς στη Σύμη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρότι οι καταγγελλόμενοι δηλώνουν οικοδόμοι αυτό δεν δικαιολογείται από την εμφάνιση τους πράγμα που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί.
Εν πάση περιπτώσει η Πακιστανική Κοινότητα κατήγγειλε τον βασανισμό των Ουασίμ Σατζάτ, Μαζχάρ Αλί και Μοχάμετ Αλί.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Πακιστανών, «επί έξι ώρες τέσσερις αστυνομικοί βασάνισαν τον Ουασίμ Σατζάτ. Του έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι, τον ξεγύμνωσαν ξανά και ξανά και τον χτύπησαν με κλομπ και σιδερόβεργα στα πόδια και τα οπίσθια. Ο Ουασίμ τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και στα πόδια. Χτύπησαν επίσης και τους άλλους δύο μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι αστυνομικοί τον έβριζαν χυδαία και του ζητούσαν να παραδεχτεί ότι συμμετέχει σε δουλεμπόριο μεταναστών μέσω Τουρκίας. Οι αστυνομικοί τους κράτησαν τα κινητά και τους απείλησαν για να μην κοινοποιήσουν το γεγονός».
Ο Ουασίμ Σατζάτ έχει κόκκινη κάρτα και δούλευε σε μαγαζί ρούχων μέχρι την μέρα της προσαγωγής του, οπότε και απολύθηκε.
Ο διοικητής του Α.Τ. Σύμης κ Αθανάσιος Βαιόπουλος, διέψευσε τα περί ξυλοδαρμού και βασανισμών, ενώ λέει πως υπήρξαν καταγγελίες για εμπλοκή των συγκεκριμένων μεταναστών σε δουλεμπορικά κυκλώματα, γι αυτό και διενεργείται προανάκριση που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινητά δεσμεύτηκαν κατόπιν παραγγελίας για την άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των υπόπτων.

Κύκλοι της αστυνομίας που εμμένουν ότι δεν υπήρξε βασανισμός των αλλοδαπών θεωρούν ότι ο όλος θόρυβος προκλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού.