Ενεργοποιούν τον νόμο κατά του καπνίσματος

Νέα αντικαπνιστικά μέτρα και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας. Χαρακτήρισε τον αντικαπνιστικό αγώνα «ζήτημα υψηλής προτεραιότητος» ενώ αναφορικά με την επιβολή φόρου στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, τέτοιου είδους φόρος δεν υπάρχει στην ατζέντα».
Ωστόσο υπογράμμισε πως «έχει μια ηθική βάση, ότι αυτός ο οποίος εις γνώσιν του προκαλεί βλάβη στην υγεία του, και άρα θα χρειαστεί τις υπηρεσίες υγείας περισσότερο, θα πρέπει να έχει πληρώσει και περισσότερα χρήματα στο σύστημα, ώστε να μην επιμερίζει τις δικές του ευθύνες στους υπολοίπους ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει στα χαρτιά. Για τον λόγο αυτό, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με εμπλεκόμενους φορείς, όπου θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, με την αξιοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και ενδεχομένως λήψη επιπλέον μέτρων.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Π. Μπεχράκης ανέφερε ότι «η τρέχουσα νομοθεσία είναι πλήρης και είναι σαφής. Λείπει μέχρι στιγμής μία αποφασιστική παρέμβαση για την εφαρμογή της». Επικαλούμενος αποτελέσματα έρευνας, ο κ. Μπεχράκης σημείωσε πως ο «κόσμος θέλει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, η οικονομία θα ωφεληθεί, η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί, θα ζημιώσουν κάπως οι καπνοβιομήχανοι».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα Πανελλαδικής Έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία ΚΑΠΑresearch, τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το 99,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους που άλλοι καπνίζουν παρόλο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Από αυτούς, το 74% δήλωσε ότι αυτό τους δημιουργεί θυμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλό ήταν το σχετικό ποσοστό και ανάμεσα στους καπνιστές (48,3%). Το 78% συμφωνεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη συχνότητα του καπνίσματος στην Ελλάδα: συστηματικοί καπνιστές δήλωσε το 14,8% των ερωτηθέντων (14,4% άνδρες, 15,4% γυναίκες), περιστασιακοί καπνιστές το 10,6%, πρώην καπνιστές το 32,2% (37,6% άνδρες και 24,1% γυναίκες) και μη καπνιστές το 41,2%.
Περαιτέρω μείωση καταγράφεται και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων (18 δισ. τσιγάρα το 2013 έναντι 19,370 δισ. πέρυσι), ωστόσο αξίζει να τονισθεί ότι σχεδόν ένας στους 10 καπνιστές δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε αφορολόγητα τσιγάρα.

Κινητικότητα
Στο μεταξύ, εμπλοκή στο πρόγραμμα κινητικότητας του υπουργείου Υγείας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, 15 νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν σε καταργημένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα πρέπει σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε το ΑΣΕΠ να μετακινηθούν σε μονάδες της Αττικής.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «τεχνικό ζήτημα της κινητικότητας», το οποίο θα λυθεί εσωτερικά στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μονάδες που έκλεισαν θα επαναλειτουργήσουν άμεσα. Καθυστέρηση θα υπάρξει μόνο στο πρώην νοσοκομείο Πατησίων, και μερικώς στο «Αγία Βαρβάρα».