Ενεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ στις υγιείς επιχειρήσεις

Ανάσα ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προσφέρει η κυβέρνηση σε όλες τις επιχειρήσεις που ήταν οικονομικά υγιείς πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά επλήγησαν στη συνέχεια από αυτήν, με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την οικονομική ανάκαμψή τους.
Η ρευστότητα θα διοχετευθεί, μετά και τη χθεσινή έγκριση του μέτρου από τις Βρυξέλλες, με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου αλλά και εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για τη σύναψη δανείων από τις επιχειρήσεις αυτές. Το ύψος του δανείου θα μπορεί να είναι ισόποσο με το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, ενώ το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να φθάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου είναι η επιχείρηση να μην ήταν προβληματική την 1η Ιουλίου του 2008 και να μην προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι και το 2010.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΕ ξεκίνησαν από τον Απρίλιο και χθες εδόθη το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εφαρμογή του μέτρου.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
Η έγκριση του μέτρου κατέστη εφικτή, όπως δήλωσε η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Κοινοτική Επίτροπος κυρία Νίλι Κρους, από το γεγονός ότι το δανειακό αυτό καθεστώς ανταποκρίνεται στα κριτήρια του προσωρινού πλαισίου της Επιτροπής για τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων και δεν προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης ΕΚ ένα ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πιστωτικής στενότητας στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Το μέτρο επιτρέπει στις εθνικές αρχές να χορηγούν ενισχύσεις υπό μορφή μειωμένων επιτοκίων για δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το μέτρο είναι περιορισμένο χρονικά και αφορά μόνον επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν δυσχέρειες προ της 1ης Ιουλίου 2008. Το καθεστώς, συνεπώς, είναι συμβατό με το άρθρο 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ, που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους.
Το ελληνικό μέτρο, πρόσθεσε η Επίτροπος, αποβλέπει στη βελτίωση της ρευστότητας επιχειρήσεων που επλήγησαν από την τρέχουσα οικονομική κάμψη, χωρίς να δημιουργεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Η σημαντική μείωση του κόστους των δανείων μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων και της οικονομικής ανάκαμψης.
Η μείωση της προμήθειας εγγύησης μπορεί να εφαρμοστεί για περίοδο δύο ετών το πολύ για εγγυήσεις δανείων που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το αργότερο. Οταν η διάρκεια του υποκείμενου δανείου υπερβαίνει τα δύο έτη, οι προμήθειες ασφαλούς λιμένα που προσδιορίζονται στο παράρτημα του προσωρινού πλαισίου, όπως έχει τροποποιηθεί, μπορούν να εφαρμοστούν για πρόσθετη μέγιστη περίοδο τριών ετών.
Η μέγιστη διάρκεια των εγγυήσεων που θα χορηγούνται βάσει του καθεστώτος αυτού περιορίζεται σε πέντε έτη. Το καθεστώς δεν καλύπτει επιχειρήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν δυσχέρειες την 1η Ιουλίου 2008 (δηλαδή πριν εμφανιστεί η πιστωτική στενότητα).

Η απόφαση θα διατίθεται με τον αριθμό N. 309/2009 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού. Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων σχετικά με κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα αναφέρονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο για τις κρατικές ενισχύσεις State Aid Weekly e-News.