Κοινωνική στατιστική έρευνα σε δείγμα 310 πολιτών της Ρόδου που απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων με τη χρήση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου για τη μάστιγα των ναρκωτικών διενήργησε ο Εκπαιδευτικός της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και πρώην Αναπληρωτής Δ/ντής του Δημόσιου ΙΕΚ Ρόδου, Γλαρός Ιωάννης προκειμένου να διερευνηθεί ο βαθμός ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού στο πρόβλημα.
Το δείγμα αποτελούν σε ποσοστό 65% γυναίκες και 35% άνδρες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που συμμετείχαν σ’ αυτήν είναι ηλικίας «41-50» ετών (ποσοστό 36%). Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και σε ποσοστό 74% είναι υπάλληλοι – μισθωτοί ενώ σε ποσοστό 82% είναι άγαμοι.
Η άποψη του υποκειμένου για το ερώτημα εάν η τοξικομανία είναι χρόνια νόσος διατυπώνεται καταφατικά σε ποσοστό 58%, ενώ αρνητικά σε 42%.
Το 81% των Πολιτών πιστεύει πως η τοξικομανία επιβάλλει ανάλογη βιολογικού τύπου θεραπεία σε αντίθεση με το 13% που πιστεύει πως δεν επιβάλλει. Το 6% αυτών δεν απάντησαν ή δεν γνώριζαν τι να απαντήσουν.
Όσον αφορά τις ψυχοτρόπες ουσίες, ποσοστό της τάξης του 68% των Πολιτών πιστεύει πως οι ψυχοτρόπες ουσίες που γίνονται αντικείμενο τοξικομανιακής χρήσης, καλύπτουν θεμελιακά ελλείμματα στον ψυχισμό του χρήστη σε αντίθεση με το 32%, που δεν είναι της ίδιας άποψης.
Το 81% δηλώνει, ότι η τοξικομανία επιβάλλει ανάλογη βιολογικού τύπου θεραπεία σε αντίθεση με το 13% που δηλώνει ότι δεν επιβάλλει.
Το 68% δηλώνει, ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες που γίνονται αντικείμενο τοξικομανιακής χρήσης καλύπτουν θεμελιακά ελλείμματα στον ψυχισμό του χρήστη ενώ σε ότι αφορά τον ψυχισμό του χρήστη το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει, ότι ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών είναι «Δυστυχισμένος» άνθρωπος (ποσοστό 49%), «Κατακερματισμένος» (ποσοστό 26%) , «Μοναχικός» (ποσοστό 17%), «Κάτι άλλο» (ποσοστό 6%) και «Μονοδιάστατος» (ποσοστό 2%). Ενα 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών αποτελεί προϊόν και καθρέπτη της κοινωνίας και της εποχής.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπάρχει ελπίδα να βγει ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών από τον λαβύρινθο των ναρκωτικών και να ξανακερδίσει τον χαμένο χρόνο του (ποσοστό 94%) σε αντίθεση με το 6% που δηλώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα.
Σε ότι αφορά τους σκοπούς της θεραπείας απεξάρτησης το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει, ότι η θεραπεία απεξάρτησης του χρήστη ναρκωτικών ουσιών αποβλέπει στο να τον κάνει ικανό, να διαμορφώσει ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες και φυγές, με νόημα και αρχές (ποσοστό 54%), το 30% στο να ανασυγκροτήσει την προσωπικότητα του και να ολοκληρώσει την ύπαρξή του και το 16% στο να ομαλοποιήσει της συμπεριφορά του.
Αναφορικά με το συναισθηματικό υπόβαθρο των χρηστών οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια (ποσοστό 17%), 14% η θλίψη, 11% ο θυμός, από 10% ο πόνος, το κενό και η οργή, από 6% η αγωνία και η ενοχή και 2% άλλο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει, ότι ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών νοιώθει να είναι αντιμέτωπος με τους συνανθρώπους του (ποσοστό 42%), με τη νοσταλγία της ταυτότητας του (ποσοστό 22%), με την ιστορία και το νόμο (ποσοστό 17%) και δεν απάντησε ή δεν ήξερε τι να απαντήσει το 2
Το δείγμα ερωτήθηκε και για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει, ότι δεν πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών χωρίς περιορισμούς (ποσοστό 39%), το 26% να αποποινικοποιηθεί με περιορισμούς, το 19% να μην αποποινικοποιηθεί με περιορισμούς, το 10% δεν έχει αποφασίσει ακόμη και το 6% να μην αποποινικοποιηθεί η χρήση χωρίς περιορισμούς.
Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δυστυχώς οι Πολίτες της Ρόδου, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έρευνα φαίνεται να μην έχουν αποκρυσταλώσει την έννοια του όρου «Ναρκωτικά» αφού το 58% αυτών δίνουν λάθος απαντήσεις. Γνωρίζουν όμως το τι σημαίνει «εξάρτηση» καθώς επίσης τις σχετικές μορφές θεραπείας απεξάρτησης του χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Γενικά διαπιστώνεται σύγχυση. Οι γυναίκες με ποσοστό 16,13% δίνουν σωστότερες απαντήσεις από τους άνδρες.
Η Κοινωνία σαν ένα ενιαίο σύνολο ανθρώπων, υπηρεσιών και Κράτους καλείται άμεσα να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.
Από την έρευνα, προκύπτει ότι δεν πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών χωρίς περιορισμούς (ποσοστό 39%), να αποποινικοποιηθεί με περιορισμούς (ποσοστό 26%), να μην αποποινικοποιηθεί με περιορισμούς (ποσοστό 19%). Το 10% των Πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Τέλος μόλις το 6% των Πολιτών δηλώνει ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση χωρίς περιορισμούς».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/entiposiaka-simperasmata-erevnas-gia-ta-narkotika/