Εντονότατες αντιδράσεις στις νησιωτικές περιοχές

Πραγματικός αναβρασμός επικρατεί σε όλες τις μεγάλες νησιωτικές περιοχές της χώρας ενόψει της ανακοινώσεως της χωροθετήσεως των νέων Δήμων, στα πλαίσια του “Καλλικράτη”, ενώ η οργή όλων στρέφεται κατά της Ρόδου (και ειδικότερα κατά του Γ. Μαχαιρίδη) την οποίαν θεωρούν υπεύθυνη για το “πνίξιμο” των εισηγήσεων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για πλείονες του ενός Δήμου.
Ειδικότερα οι μεγάλες νησιωτικές περιοχές της χώρας (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος κ.ά.) κάνουν λόγο για ύπαρξη στη Ρόδο “οργανωμένων συμφερόντων” που προσπαθούν να επιβάλουν ενάντια στη θέληση του λαού τον ένα Δήμο (μάλιστα οι κατηγορίες είναι πολύ βαριές και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν).
Είναι τόσο μεγάλη η οργή και η αντίδραση ώστε να απειλούν ευθέως με παραίτηση όλοι οι δήμαρχοι των μεγάλων νησιών, στους οποίους συμπαρίστανται και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες απειλούν ομοίως με παραιτήσεις.
Αναβρασμός επικρατεί επίσης και στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις Αυτοδιοικήσεις με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται αναβολή της ανακοίνωσης του “χωροταξικού” ή ακόμα και τροποποιήσεις στο “Σχέδιο Καλλικράτης”. Δήμαρχοι μεγάλων νησιών δήλωναν μάλιστα και χθες ότι «δεν θα επιτρέψουν να περάσει ο Καλλικράτης στη σημερινή του μορφή».
Αναβρασμός επικρατεί όμως και στη Ρόδο και ας μην φαίνεται γιατί πνίγεται από οργανωμένα συμφέροντα που καθοδηγούνται από τον νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη ο οποίος βάλθηκε να καταστρέψει το νησί για να εξασφαλίσει και πάλι μία καρέκλα. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προκαλεί βάναυσα τους Ροδίτες λέγοντας ότι «είναι πιο… Ροδίτης απ’ αυτούς»!!
Οπως απεκάλυψε η “δ”, ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, υποστηρίζομενος και από μία χούφτα υποτακτικών, παίζει σε διπλό ταμπλό: Ορέγεται και την Περιφέρεια και τον ενιαίο Δήμο, ανάλογα με τις εξελίξεις. Αν πάρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την Περιφέρεια, πράγμα δύσκολο, λόγω Ρήγα και ενδεχομένως και Ανωμερίτη.
Γι’ αυτό και θέλει “ενιαίο Δήμο” μοιράζοντας εδώ κι εκεί υποσχέσεις κατά την προσφιλή τακτική του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “δ” επίκειται και στη Ρόδο η εκδήλωση αντιδράσεων, τουλάχιστον από 8 δημάρχους, οι οποίοι και θα καταστήσουν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα “πραξικόπημα”. Στην εσχάτη των περιπτώσεων είναι βέβαιον ότι θα συνεργασθούν προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια του γνωστού “συστήματος συμφερόντων” που λυμαίνεται τον τόπο εδώ και χρόνια.
Περιττό να σημειωθεί ότι 80% τουλάχιστον του πληθυσμού του νησιού τάσσεται κατά του ενός Δήμου, αλλά ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, μαζί με 2-3 υποτακτικούς του, παραπληροφορούν την Αθήνα λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος από τον ένα Δήμο».
Είναι προφανές ότι αν προχωρήσουν τα σχέδια της επικίνδυνης αυτής μειοψηφίας όχι μόνο θα διχασθεί το νησί αλλά θα είναι τόσο σοβαρές οι επιπτώσεις που δεν θα ξέρουν μετά πως θα τα μαζέψουν!
ΠΡΟΣΘΕΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
“Πονοκέφαλο” και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης επί θητείας της νέας κυβέρνησης φέρνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Καλλικράτης που προβλέπει νέα κωλύματα και ασυμβίβαστα με την ιδιότητα των δημάρχων και συμβούλων.
Ετσι, δεν μπορούν να εκλεγούν στις θέσεις αυτές δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θρησκευτικοί λειτουργοί, γενικοί γραμματείς και υπάλληλοι των δήμων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, υπάλληλοι νομικών προσώπων ή διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι αυτών.
Απαγορευτική είναι η υποψηφιότητα και για υπαλλήλους του Δημοσίου και δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν διευθυντές ή γενικοί διευθυντές μονάδας στα όρια του δήμου κατά το τελευταίο 18μηνο πριν από τις εκλογές.
Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
Κώλυμα υπάρχει και για όσους συνδέονται με τον δήμο ή με νομικό του πρόσωπο με συμβάσεις ή έργα παροχής υπηρεσιών άνω των 5.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς και μέλη εταιρειών -γενικοί διευθυντές, πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι- με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 5% εφόσον η εταιρεία έχει συμβληθεί με το δήμο.
Ασυμβίβαστη κρίνεται η εκλογή ως δημάρχων ή συμβούλων όσων έχουν οφειλές προς τον δήμο και ορίζεται πως σε περίπτωση εκλογής θα πρέπει να τις έχουν εξοφλήσει μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.
Ανάλογα κωλύματα και ασυμβίβαστα προβλέπονται και στην εκλογή περιφερειακών συμβουλίων.
Εν πάση περιπτώσει τα προβλεπόμενα από το σχέδιο ασυμβίβαστα, αν τελικώς επικυρωθεί και ψηφιστεί ως έχει, επηρρεάζουν άμεσα τις διοικήσεις των προνοιακών ιδρυμάτων στο νησί της Ρόδου και όχι μόνο.
Επί παραδείγματι με το σχέδιο υφίσταται ασυμβίβαστο για τον Αντιδήμαρχο Αρχαγγέλου κ. Δ. Λεβέντη που έχει αναλάβει πρόεδρος στο Ορφανοτροφείο Θηλέων, για την δημοτική σύμβουλο κ. Λ. Τρίππη-Χριστοφάκη που έχει αναλάβει την προεδρία του Χαραλάμπειου αλλά και για τη νομαρχιακή σύμβουλο και Δ. Μουτάφη που έχει αναλάβει την Προεδρία των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
Ασυμβίβαστο υφίσταται επιπλέον για τον κ. Μ. Παναγιώτου δημοτικό σύμβουλο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ καθώς είναι και υπάλληλος της ίδιας επιχείρισης αλλά και για τον Διευθυντή του ΙΚΑ κ. Γ. Παπαντωνίου που δεν μπορεί να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα.