Μέσα στον μήνα αναμένεται στη Ρόδο, ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ κ. Δημήτρης Δεληπέτρος προκειμένου να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητάς του και κυρίως τις πολλές ‘εκκρεμότητες’ στα ζητήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου.
Σε επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του ΤΑΠΑ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Γιαννακάκης, έθεσε και πάλι το αίτημα του Δήμου Ροδίων σχετικά με τις 40 περίπου οικογένειες που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες σε παλαιά κτίρια μέσα στην Μ. Πόλη.
“Διαπιστώσαμε ότι τα σπίτια αυτά τα έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες τους, μέσω του ΤΑΠΑ με κάποιες διαδικασίες αλλά στην πορεία προέκυψαν προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταγραφεί -είναι περίπου 40 οικογένειες- από τις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής που αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε κάτι. Το περασμένο έτος, ζητήσαμε από τον τότε πρόεδρο του ΤΑΠΑ κ. Ρερέ την παρέμβασή του, φέρνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Συνέπεσε, ωστόσο, να αλλάξει η ηγεσία του ΥΠΠΟ και μαζί ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ που τώρα είναι ο κ. Δεληπέτρος. Επικαιροποίησα το σχετικό αίτημά μου και αναμένουμε τον κ. Δεληπέτρο, να έρθει στη Ρόδο για να εξετάσουμε τα προβλήματα της Μ. Πόλης,” δήλωσε στην ‘δ’ ο κ. Γιαννακάκης.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα πάγια αιτήματα που είχε θέσει ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου στην προηγούμενη ηγεσία του ΤΑΠΑ αφορούσε και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μέσα στη Μ. Πόλη, για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση, να καταγραφούν, να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες -π.χ. φοιτητές, Εργατική Εστία κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή παραμένει σταθερή και σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα -αν και παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα, αφού έχουν σημειωθεί καταλήψεις χώρων από κάποιους, οπότε προκύπτει και ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η προγραμματική σύμβαση
Στην ηγεσία του ΤΑΠΑ αναμένεται να τεθεί και η σχετική προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη το 1984 μεταξύ Δήμου Ροδίων – ΤΑΠΑ – Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της Μ. Πόλης της Ρόδου, αλλά παράλληλα και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί:
α. Η εκπόνηση μελετών και η εκτέλεση έργων ειδικών επεμβάσεων για συντήρηση, αποκατάσταση και αναστήλωση μεμονωμένων μνημείων, μνημειακών συνόλων και τμημάτων των οχυρώσεων.
β. Η εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων διαμόρφωσης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων.
γ. Η εκτέλεση αρχαιολογικών ανασκαφών με ευθύνη των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.
δ. Η εν γένει λήψη και εφαρμογή μέτρων και η εκτέλεση έργων επείγοντος χαρακτήρα για τη διάσωση και προστασία των μνημείων της πόλης της Ρόδου.
ε. Η εκπόνηση ειδικών επιστημονικών μελετών, ιστορικών, αρχαιολογικών, κοινωνιολογικών κλπ. για τη Ρόδο.
ζ. Η εφαρμογή προγράμματος εκδόσεων επιστημονικών μελετών, αρχαιολογικών οδηγών και άλλων κειμένων σχετικά με τα μνημεία και την ιστορία της Ρόδου.
η. Η οργάνωση και σύγκληση σεμιναρίων, συμποσίων, επιστημονικών συνεδρίων τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου.
θ. Η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς για συναφή με τα παραπάνω θέματα.
ι. Η οργάνωση και ο εξοπλισμός βιβλιοθήκης.
κ. Η συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα για οργάνωση Τμημάτων και εξειδίκευση επιστημόνων και τεχνικών σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
λ. Η οργάνωση εκθέσεων σχετικών με την πόλη και τα μνημεία της Ρόδου.
Στην προγραμματική σύμβαση εμπλέκονται εκτός από το ΤΑΠΑ και το ΥΠΠΟ, ο Δήμος Ροδίων (ως εταίρος), η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Θυμίζουμε, ότι τον Αύγουστο του 2008, σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κ. Χατζηευθυμίου με τον κ. Ρερέ, είχε ζητήσει τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ροδίων και του ΤΑΠΑ για την προστασία των αρχαίων μνημείων στην πόλη. Όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβρη του 1984 το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΤΑΠΑ και ο Δήμος Ροδίων στα πλαίσια του Ν.1416/1984 υπέγραψαν 20ετή Προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την Μ. Πόλη και φορέα υλοποίησης τον Δήμο της Ρόδου. Τον Οκτώβριο του 1985 ιδρύθηκε το Γραφείο Συντήρησης και αποκατάστασης Μεσαιωνικής Πόλης με αντικείμενο την υλοποίηση της Σύμβασης. Το Γραφείο λειτούργησε στα πλαίσια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και από το 1990 με την ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ροδίων μετετράπη σε Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και αρχαιολογικών χώρων με αρμοδιότητες τεχνικής υπηρεσίας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η σύμβαση κινήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούσε μεμονωμένα ακίνητα και συγκροτήματα, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, τις οχυρώσεις και την τάφρο την περιμετρική των τειχών ζώνη, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Μάλιστα, ο δήμαρχος έχει τονίσει ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν παράλληλα με την αρχιτεκτονική, η οικονομική και η κοινωνική διάσταση των προβλημάτων της Μ. Πόλης επισημαίνοντας ότι απαιτείται η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης από την οποία θα προκύπτουν και οι επιμέρους αναγκαίες πολιτικές για την κατοικία, την οικονομία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές συμβάσεις του ΤΑΠΑ με μισθωτές σπιτιών και καταστημάτων στη Μ. Πόλη λήγουν φέτος, με συνέπεια να απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση για την περαιτέρω αξιοποίησή του