Επί τρία ολόκληρα χρόνια η ΔΕΥΑΡ δεν εκδίδει λογαριασμούς!

Την ώρα που ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς “καυχάται” για τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του Καλλικράτη, μόνο ως τραγέλαφος για τη δημόσια διοίκηση μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι σε τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού δεν έχουν εκδοθεί επί μια ολόκληρη τριετία οι λογαριασμοί ύδρευσης!!
Η αποκάλυψη για την τεραστίων διαστάσεων αποτυχία, αν μη τι άλλο, της συνένωσης των 6 ΔΕΥΑ του νησιού σε μια, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου.
Όπως προέκυψε, στις δημοτικές ενότητες Νότιας Ρόδου, Αταβύρου, Λίνδου και Καμείρου είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν καταβάλει το αντίτιμο της κατανάλωσης νερού, διότι υπάρχει δυσλειτουργία του συστήματος υπολογισμού των οφειλών από τα υδρόμετρα…
Επί τρία συναπτά έτη δηλαδή η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου αποδείχτηκαν ανίκανες να εισπράξουν έστω και ένα σέντ από τις καταναλώσεις νερού στις συγκεκριμένες περιοχές, την ίδια ώρα που ανακοινώνει και υλοποιεί αυστηρά μέτρα σε βάρος των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στο υπόλοιπο νησί. Αυτόν τον Καλλικράτη θέλει ο δήμαρχος;
Ειρήσθω εν παρόδω ότι εξαιτίας του Καλλικράτη και της εφαρμογής κοινής τιμολογιακής πολιτικής στην κατανάλωση νερού στους καποδιστριακούς δήμους και με δικαιολογία την ανάγκη να αρθούν δήθεν οι ανισότητες μεταξύ των χρεώσεων από την κατανάλωση νερού στα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού έγιναν τεράστιες αυξήσεις που τελικά καλούνται να πληρώσουν στα τελευταία χρόνια μόνο τα… κορόιδα!
Η ΔΕΥΑ Ρόδου έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την μέτρηση των καταναλώσεων στις ως άνω δημοτικές ενότητες. Η εταιρεία έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι υφίσταται τεράστιο θέμα κλοπής νερού εξαιτίας παράνομων συνδέσεων και παλαιότητας των υδρομετρητών. Εκτοτε το θέμα έχει παραμείνει στάσιμο και επιδιώκεται τρία χρόνια μετά να δοθεί λύση.
Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων στις ως άνω δημοτικές ενότητες που θα παραλάβουν λογαριασμούς με οφειλές, προφανώς κατ’ εκτίμηση, των τελευταίων τριών χρόνων, θα είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες.
Σημειώνεται επίσης ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου το 2010 ήταν 12 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το 2012 ανέρχονται στα 22 εκατ. ευρώ!
Θυμίζουμε μάλιστα ότι τον Μάρτιο οι καταναλωτές όχι μόνο έλαβαν φουσκωμένους λογαριασμούς από την ΔΕΥΑΡ (υπερδιπλάσιους των συνήθων), αλλά κλήθηκαν να πληρώσουν και λογαριασμούς που, αποδεδειγμένα, είχαν εξοφλήσει.
Στην ίδια συνεδρίαση προέκυψε και ζήτημα με την καταβολή μισθών σε δύο υπαλλήλους που απασχολούνται παρατύπως στην επιχείρηση, έχοντας χάσει προσφυγές στα αστικά δικαστήρια για τη μετατροπή των συμβάσεών τους. Μια εκ των δύο προσέφυγε μάλιστα στην επιθεώρηση εργασίας ζητώντας να της καταβληθούν δεδουλευμένα τριών μηνών από τη στιγμή που δεν της έχει κοινοποιηθεί απόλυση.
Ο γενικός διευθυντής κ. Μ. Διακομανώλης και ο διατάκτης της μισθοδοσίας αρνήθηκαν να υπογράψουν τις επίμαχες μισθοδοσίες με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση στο διοικητικό συμβούλιο και να υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Γ. Καλαποδάκης.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΟΔΙ
Ορατός περισσότερο από ποτέ είναι στο μεταξύ ο κίνδυνος για την απένταξη του έργου κατασκευής του αποχετευτικού αγωγού Αρχάγγελος – Βόδι, μετά τη δυσάρεστη, πλην αναμενόμενη, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων και διαδικασιών, διαπίστωση από την έκθεση του ΕΣΠΕΛ για σφάλματα και κακοτεχνίες στο έργο.
Το θέμα απασχόλησε την ίδια συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί δύσκολα ανατρέπεται.
Θα επιχειρηθεί με εργολαβία η αποκατάσταση των κακοτεχνιών αφού γίνει πρώτα η καταγραφή τους από ιδιώτη που θα προσλάβει η επιχείρηση.
Θυμίζουμε ότι τα πάνω – κάτω στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά για την δρομολόγηση του έργου της επέκτασης του αποχετευτικού αγωγού από τον Αρχάγγελο ως το “Βόδι” έφερε απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013” του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία απορρίπτεται η αίτηση χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο “ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛ ΡΟΔΟΥ/ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ-ΑΦΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ” στον Αξονα Προτεραιότητας “Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων”.
Την υποβολή πρότασης στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου για την επέκταση του Βιολογικού και την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων Αρχάγγελος -Αφάντου -Βόδι και δικτύου αποχέτευσης στα Κολύμπια είχε αποφασίσει την 1η Φεβρουαρίου 2011, μετά από μια θορυβώδη συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Την ώρα, όμως, που ο Δήμος Ρόδου, θέλοντας να προσπεράσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας, έχοντας μάλιστα δρομολογήσει την παραίτησή του απ’ όλα τα ένδικα μέσα, που έχει ασκήσει ο πρώην Δήμος για τη ματαίωση του έργου, το Υπουργείο “μπλόκαρε” τη χρηματοδότηση του έργου, που θα καθιστούσε δυνατή την πρόοδο της σύνδεσης του αγωγού από τον Αρχάγγελο μέχρι το Βόδι.
Η πρόταση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου υποέργου αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων της αίτησης χρηματοδότησης.
Το συγκεκριμένο έργο είχε χαρακτηριστεί την 18η Ιουνίου 2010 ως έργο Εθνικού Επιπέδου με απόφαση της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση το έργο ουσιαστικά απεμπλάκη από τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και συνεχίστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης.
Θυμίζουμε ότι η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 2000 μέχρι πρότινος κατασκεύασε 6 χλμ. του έργου χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα διότι όχι μόνο στερείται τεχνικών προδιαγραφών αλλά και διότι δεν σύστησε τον προαπαιτούμενο φορέα διαχείρισης του έργου από τους τρεις ενδιαφερόμενους Δήμους, και συγκεκριμένα τους Δήμους Καλλιθέας, Αφάντου και Αρχαγγέλου.