Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του Μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά σε επιδοτήσεις επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης μετά τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ ) που υπέγραψε ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίστηκε στα 100 εκατ. ευρώ.
Μέσω του συγκεκριμένου Μέτρου θα ενισχυθούν επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στην επεξεργασία/μεταποίηση των εξής γεωργικών και κτηνοτροφικών ειδών: κρέας, γάλα, αβγά και πουλερικά, μέλι, κρασί, διάφορα ζώα, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
Δικαιούχοι
Από τη δράση που αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, θα ωφεληθούν νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ.
Νέα δεδομένα
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα προκήρυξη του Μέτρου 123Α θα είναι πολύ πιο απλουστευμένη σε σχέση με παλαιότερες. Οι αλλαγές θα αφορούν στα εξής:
• Για την ίδια συμμετοχή αρκεί απλή αναφορά, χωρίς να ζητείται τεκμηρίωση με την προσκόμιση αποδεικτικών
τραπεζικών λογαριασμών και δυνατότητας δανεισμού.
• Θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΤΕΑΝ – ΤΑΕ (Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας) για τη λήψη ευνοϊκού δανείου παράλληλα με την επιδότηση.
• Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός αγροτικού τομέα για την ίδια ή διαφορετική περιοχή, στο πλαίσιο ενιαίας μελέτης.
• Τα επενδυτικά σχέδια θα μπορούν να περιλαμβάνουν τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων από χώρες εκτός
-της Ε. Ε., στις περιπτώσεις προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών.
• Η διάθεση του 20% των πόρων του προγράμματος για επενδύσεις από 5.000.000 έως 10.000.000 ευρώ να πραγματοποιείται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και, σε αντίθετη περίπτωση, να διατεθούν στις λοιπές κατηγορίες.
• Εξαιρείται η υποβολή των αιτήσεων σε έντυπη μορφή στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των περιφερειών της χώρας, ενώ προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η διαδικασία θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση.
• Προβλέπεται η δυνατότητα μίσθωσης οικοπέδων και εγκαταστάσεων με ιδιωτικό συμφωνητικό υπό την προϋπόθεση προσκόμισης συμβολαιογραφικής πράξης και πιστοποιητικού μεταγραφής μετά την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα.
• Δίνεται το περιθώριο υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης και τη διενέργεια ελέγχου.
• Προβλέπεται μείωση του χρονικού διαστήματος υποβολής της πρώτης αίτησης πληρωμής από τους 12 στους 8 μήνες, χωρίς δυνατότητα παράτασης, τόσο για την πρώτη αίτηση πληρωμής όσο και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
• Προβλέπεται η συμμετοχή εξωτερικών πιστοποιημένων αξιολογητών για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.
• Θα παρέχεται η δυνατότητα για λήψη προκαταβολής επί της επιδότησης.
Οι νέες αλλαγές αποφασίστηκαν γιατί στις δύο προηγούμενες προκηρύξεις η μέθοδος που είχε ακολουθηθεί, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δεν έφερε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, έτσι πολλά επενδυτικά σχέδια δεν υλοποιήθηκαν. Η έγκριση του Μέτρου 123Α από την Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε το 2007. Η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε το 2009 και η αξιολόγηση των φακέλων ολοκληρώθηκε το 2012, και από τις 194 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο 78 επενδυτικά σχέδια.
Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Με την υπογραφή της ΚΥΑ και την 3η πρόσκληση του προγράμματος της μεταποίησης θα υποστηρίξουμε στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα, με κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ, τις βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής που συνδέει τα πρωτογενή μας προϊόντα με τους καταναλωτές. Ενας κρίκος που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τους κρίκους της διακίνησης και εμπορίας έως και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός. Στη σύμπραξη αυτών των κρίκων, από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή, ο ρόλος των μεταποιητικών βιομηχανιών είναι καθοριστικός.
Οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται τη μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και η μεταποιητική βιομηχανία χρειάζεται την πρώτη ύλη του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει να πάνε μαζί χέρι χέρι, ενώ σύντομα θα χρειαστούν οι συνέργειές τους για να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις (βιολογικά- παραδοσιακά-ντόπια-φρέσκα προϊόντα κ.ά.) και τις απαιτήσεις της γαστρονομίας και του τελικού καταναλωτή. Η βιομηχανία τροφίμων είναι η μεγαλύτερη στον τόπο μας, καθώς απασχολεί περίπου 350.000 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους. Εάν σε αυτήν προστεθούν και οι βιομηχανίες μεταποίησης άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως τα εκκοκκιστήρια και τα κλωστοϋφαντουργεία βάμβακος, η εριοβιομηχανία, τα εργοστάσια των ζωοτροφών, καθώς και εκείνα των αρωματικών και φαρμακευτικών προϊόντων, πρόσφατα και των βιο-καυσίμων κ.ά., τότε η σημασία τους γίνεται πραγματικά πρωτεύουσα για τη χώρα μας».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/epidotisis-100-ekat-evro-gia-ti-metapiisi-agrotikon-proionton/