«Επιστροφή στις ρίζες τους», πραγματοποίησαν με την επίσκεψή τους στη Ρόδο 41 Ιταλοί που ζουν σε κοινότητες της κοιλάδας Di Fiemme, στην Ιταλία.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι απόγονοι ξυλοκόπων Ιταλών οι οποίοι έζησαν με τις οικογένειές τους στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην Ελεούσα από το 1935 έως το 1947.
Κάποια μέλη της αντιπροσωπείας γεννήθηκαν στη Ρόδο και ήταν μικρά παιδιά όταν έφυγαν από το νησί μαζί με τις οικογένειεές τους.
Στο ταξίδι της επιστροφής στις ρίζες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και πάλι το δάσος που περιβάλλει την κοινότητα Ελεούσας και να θυμηθούν στιγμιότυπα από την παιδική τους ηλικία.
Ηλικιωμένοι πλέον και με δάκρυα στα μάτια εξέφρασαν τη χαρά τους γιατί επέστρεψαν σε ένα τόπο που θεωρούν σαν δεύτερη πατρίδα τους.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείται από 41 άτομα και επισκέφθηκε χθες τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά ,ήταν ο πρόεδρος των κοινοτήτων της περιοχής «Di Fiemme» κ. Raffaele Ζancanellα.
Το παρών στις συναντήσεις έδωσε και η προϊσταμένη των ιστορικών αρχείων του κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου.
«Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή. Με την αντιπροσωπεία επισκεφθήκαμε την Ελεούσα και τον Προφήτη Ηλία. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν τη Ρόδο σαν πατρίδα τους. Αρκετοί γεννήθηκαν στο νησί . Όλοι τους επισκέπτονται συχνά τη Ρόδο. Ειδικά ο κ. Raffaele Ζancanella έχει έρθει αρκετές φορές αναζητώντας στοιχεία για την οικογένειά του. Βρήκε μια μηχανή που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του για να κόβει ξύλα. Την χρησιμοποιεί ο κ. Μ. Χατζηνικολάου στο καρνάγιο του νησιού μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως στην περιοχή από την οποία ήρθε η αντιπροσωπεία γίνεται επεξεργασία ξύλου.
«Μας ανέφεραν πως εκμεταλλεύονται 45.000 με 50.000 κυβικά μέτρα ξύλου από το δάσος της περιοχής τους, που προστατεύεται. Μας τόνισαν πως το δικό μας δάσος μπορεί να δώσει 20 με 25.000 κυβικά ξύλο για εκμετάλλευση», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιταλών το δάσος στην Ελεούσα έχει φθάσει στα όριά του, αφού είναι σε εξέλιξη η διαδικασία γήρανσης των δέντρων.
«Αφού έχουν την τεχνογνωσία μπορούν να μας βοηθήσουν να εκμεταλλευθούμε το δάσος και να δώσουμε απασχόληση σε συμπολίτες μας. Μια παρέμβαση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα οικονομική δραστηριότητα που θα βοηθήσει και τον τουρισμό. Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως και αντιπροσωπεία από τη Ρόδο θα επισκεφθεί την περιοχή Fiemme.
Ο κ. Raffaele Ζancanella ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για την φιλοξενία αλλά και την προϊσταμένη του ιστορικού αρχείου της Ρόδου κ. Ειρήνη Τόλιου, που τους προσκάλεσε στη Ρόδο.
«Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την περιοχή κοντά στην Ελεούσα και τον Προφήτη Ηλία. Η επίσκεψή μας είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας. Τουριστικές περιοχές υπάρχουν σε αρκετές χώρες του κόσμου. Είχαμε ζωντανή τη Ρόδο στο μυαλό μας μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μας. Δεν έζησαν όμως μόνο ευχάριστες στιγμές εδώ. Αυτά τα συμβάντα θέλουμε να τα κλείσουμε και να προχωρήσουμε σε μια νέα περίοδο και στη συνεργασία η οποία μπορεί να βοηθήσει τον τόπο και να έχει και άλλες προοπτικές»,δήλωσε ο κ. Raffaele Ζancanella που χάρισε στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη ένα μετρητή δημητριακών, κατασκευασμένο από ξύλο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιταλοί έχουν εκδώσει και βιβλίο με τίτλο “Οι ξυλοκόποι στο νησί της Ρόδου- Η ιστορία του Ιταλικού Χωριού Κάμπο Κιάρο στη Ρόδο”, κι επιπλέον με το ίδιο θέμα γυρίζεται σχετικό ντοκιμαντέρ από την συγγραφέα του βιβλίου Maria Grosselli, με μαρτυρίες επιζώντων και των απογόνων τους
Κατά τη συνάντηση με το δήμαρχο οι Ιταλοί επισκέπτες κατέθεσαν μνήμες που αφορούσαν το σχεδιασμό της Ελεούσας από τους Ιταλούς και τη συντήρηση του δάσους, ενώ εξέφρασαν την αγάπη τους για το νησί και τη νοσταλγία γι` αυτό.
Η ομάδα των Ιταλών ήρθε πέρυσι για πρώτη φορά και προσπάθησε να βρει στοιχεία για τις ρίζες του καθενός μέσα από το αρχείο του κράτους, όπου και εντοπίστηκαν πιστοποιητικά γέννησης από το Νοσοκομείο της Ρόδου.