Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το εν λόγω ζήτημα έχει εγείρει προβληματισμούς, όχι μόνο στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά ευρύτερα σε ολόκληρη την κοινωνία, καθώς μια τέτοιου είδους απόφαση θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την καθημερινότητα των ιδίων, όσο και την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Εάν τελικά οριστικοποιηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, περιοχές με κύρια ενασχόληση τον τομέα του τουρισμού, όπως είναι η Ρόδος, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα ακανθώδη κατάσταση, κατά τη χειμερινή περίοδο, αφού η οικονομική δυσπραγία θα «παραλύσει» το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών, επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και όλους τους τομείς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σε ερώτημα που ετέθη από τη «δ» αναφορικά με το αν θα πρέπει να λαμβάνεται το επίδομα ανεργίας από τους ξενοδοχοϋπάλληλους κλήθηκαν να απαντήσουν αρμόδιοι φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος με καθολική συμφωνία ως προς την αναγκαιότητα χορήγησης του επιδόματος.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα. Τσαμπίκα Ιατρίδη, δήλωσε: “Θεωρώ πως ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, θα πρέπει οι εποχιακοί υπάλληλοι να στηριχθούν με κάποιο τρόπο. Δυστυχώς, δεν έχουμε επιτύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να υπάρχει ζήτηση εργασίας και κατά τους χειμερινούς μήνες. Επομένως, η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας είναι επιτακτική ανάγκη. Κρίνω απαράδεκτο το γεγονός ότι, το ίδιο κόμμα και ο ίδιος τομεάρχης, που πριν δύο χρόνια ανέλυε με πολύ σωστά επιχειρήματα την αναγκαιότητα της μη κατάργησης του εποχιακού επιδόματος, σήμερα να στρουθοκαμηλίζει και να μην αποδέχεται τουλάχιστον αυτό το οποίο είχε ψηφίσει να το μετουσιώσει σε πράξη. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η διγλωσσία. Η διαβίωση στη νησιωτική Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ενδεχομένως, μέχρι στιγμής, εξαιτίας του τουρισμού, να μην έχουμε βιώσει έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όμως από εδώ και πέρα, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη ροή του χρήματος, γενικότερα στην οικονομία και στην αγορά. Οι συνέπειες για το νησί της Ρόδου και τα μικρότερα νησιά θα είναι βαρύτατες”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, δήλωσε: “Το επίδομα ανεργίας πρέπει να εξακολουθήσει να καταβάλλεται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σε άτομα που εργάστηκαν καθ’ όλη τη θερινή σεζόν. Σε περιπτώσεις ατόμων που εργάστηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση. Ασφαλώς, το επίδομα ανεργίας δεν θα πρέπει να καταργηθεί. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι κατ’ ανάγκη μερικής απασχόλησης υπάλληλοι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, δήλωσε: “Πρόκειται περί μιας άδικης περικοπής, η οποία θα δημιουργήσει κοινωνικές συσπάσεις σε μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων και ιδιαίτερα, των εποχιακών εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Πρέπει με κάποιο τρόπο να υποκαταστήσουμε αυτήν την απώλεια”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Βασίλειος Υψηλάντης, δήλωσε: “Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της κρίσης, θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, προκειμένου να στηριχθούν οι άνεργες οικογένειες που θα προκύψουν μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω πως έχω προβεί ήδη σε ενέργειες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχω έλθει σε επαφή με το Διοικητή του ΟΑΕΔ, έχω αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, την οποία συνυπέγραφαν ακόμη 14 Βουλευτές και βέβαια, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμοδίους, ώστε να δοθεί η πιο ενδεδειγμένη λύση”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Παναγιώτης Προύτζος, δήλωσε: “Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι εν δυνάμει άνεργοι κατά τη νεκρά περίοδο και θα πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δημιουργήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας και προστασίας» για τον άνεργο. Φυσικά, όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Αναμένουμε από τον υπουργό Εργασίας αφενός να κάνει διάλογο και αφετέρου να προωθήσει μια λύση στο ζήτημα”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Πάππου, δήλωσε: “Το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι απαραίτητο και για κοινωνικούς, αλλά και για εμπορικούς λόγους. Το επίδομα ανεργίας, το οποίο διδόταν στην περιοχή της Δωδεκανήσου ήταν της τάξης των 20εκ. ευρώ και αυτά είναι χρήματα, που εάν δεν δοθούν, θα δημιουργήσουν πολύ έντονο πρόβλημα στις οικογένειες των εποχιακών υπαλλήλων. Υφίστανται κοινωνικοί λόγοι που επιβάλλουν να βρεθεί λύση για να δοθεί το επίδομα. Ως φορέας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι υπέρ της διάθεσης του κονδυλίου”.
Ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Αθανάσιος Σταμούλης, δήλωσε: “Δεν τίθεται καν θέμα συζητήσεως. Όλοι οι αγώνες μας αφορούν στη χορήγηση του επιδόματος. Εφόσον όλοι οι υπάλληλοι, αλλά και οι ίδιοι οι εργοδότες καταβάλλουν ένα ποσό με σκοπό να λαμβάνεται η ανεργία κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι υποχρέωση του Κράτους να το καταβάλλει. Είναι άδικο αυτό το μέτρο, το οποίο έχει ήδη περάσει και θα ισχύσει από την 1/1/2014. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για το νησί μας”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νικόλαος Κουκούλης, δήλωσε: “Είναι αυτονόητη η ανάγκη χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχιακών υπαλλήλων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλους πόρους και πέραν του κοινωνικού ζητήματος που προκύπτει, πρόκειται να δημιουργηθεί και ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση της αγοράς εάν τελικά δεν καταβληθεί”.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, δήλωσε: “Το επίδομα ανεργίας είναι ένα δικαίωμα που έχει κατακτηθεί από τους εποχιακούς υπαλλήλους έπειτα από αγώνες. Επίσης, είναι ένα δικαίωμα που δεν τους χαρίζεται, διότι καταβάλλουν οι ίδιοι εισφορές. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να το καταργήσει ή να το μετατρέψει σε προνοιακό επίδομα ή φιλοδώρημα. Θα ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ως Εργατικό Κέντρο, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος 3986 αρ. 39 και να συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα σε όλους τους δικαιούχους”.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Από τον ΟΑΕΔ εκδόθηκε η ακόλουθη, συμπληρωματική ανακοίνωση (προς τη γενική Β140640/25-12-2012) σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους ξεν/λήλους:
Προϋποθέσεις ταμείου ανεργίας (άρθρο 39, Ν.3986/2011)
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:
Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.
Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
Να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Δικαιολογητικά:
1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.
6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει τα παραπάνω στοιχεία στον Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής του, το αργότερο σε 60 ημέρες από την απόλυσή του.
Από 01/01/2013 θα ισχύει και η εξής προϋπόθεση:
Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.
Επίσης, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / ΠΟΣΟ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).
Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης έτσι όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης. (βλ. πίνακα)
1. Ή 200 στη διετία
2. Ή 250 στη διετία
3. Ή 300 στη διετία
– Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
– Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 Ευρώ.
– Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
Νομοθετικό Πλαίσιο
Οι νόμοι και οι αποφάσεις που καλύπτουν την παροχή της επιδότησης ανεργίας είναι οι εξής:
• ν.δ.2961/1954 (άρθρα 11-38)
• ν.1545/1985 (άρθρα 3-8)
• ν.1836/1989 (άρθρα 15-24)
• ν.1892/1990 (άρθρο 37)
• ν.3552/2007 (άρθρο 5)
• ν.3996/2011 (άρθρο 71 και απόφαση Δ.Σ. ΟΑΕΔ 3701/55/22-11-11)
• ν.3986/2011 (άρθρο 39)