Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η μελέτη για την αποκατάσταση του καμπαναριού στην εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου, που λόγω εγκατάλειψης και αδιαφορίας, κινδυνεύει με κατάρρευση, εξέδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Τον Μαϊο του 2013 είχε ανακοινωθεί από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι σε αυτοψία στο χώρο διαπιστώθηκε ότι η διάβρωση απειλεί το σύστημα ανάρτησης της μεγαλύτερης καμπάνας η οποία, αν χάσει τη στήριξή της, θα καταρρεύσει το ήδη ετοιμόρροπο δυτικό τμήμα του κωδωνοστασίου.
Δεδομένου ότι η περισχοίνιση της επικίνδυνης ζώνης δεν επαρκούσε για την προστασία των επισκεπτών, αποφασίσθηκε να σφραγισθεί αμέσως η κύρια είσοδος του ναού και να τοποθετηθούν ικριώματα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση των πολυάριθμων επισκεπτών του χώρου στην επικίνδυνη περιοχή.
Από την Αρχαιολογία είχε τονιστεί ότι τα άμεσα μέτρα που έλαβε αποσκοπούσαν αποκλειστικά στον έλεγχο του κινδύνου για τους επισκέπτες.
Το έργο, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, έχει ήδη προταθεί για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του κωδωνοστασίου διατηρείται σπάνια για την Ελλάδα καμπανοστοιχία με 6 καμπάνες.
Στο διατακτικό της απόφασης του Υπουργού αναφέρονται τα εξής:
“Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Εγκρίνουμε την μελέτη δομητικής αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ναού της Παναγίας Φιλερήμου Ρόδου, με τις εξής παρατηρήσεις :
1. Κατασκευή μεταλλικού ικριώματος περιμετρικά του κωδωνοστασίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
2. Υποστήλωση τόξων απόληξης κωδωνοστασίου.
3. Απομάκρυνση των κωδώνων και του μεταλλικού σκελετού στήριξής του, μετά από μερική καθαίρεση του στηθαίου της δυτικής πλευράς.
4. Καθαίρεση όλων εσωτερικών επιχρισμάτων και αποκάλυψη των φερόντων στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα.
5. Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των πλακών σκυροδέματος στις στάθμες 4,55 και 8,25 με νέο οπλισμό και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.
6. Τμηματική καθαίρεση των κατακόρυφων στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα από τη στάθμη +0,00 μ. έως και την στάθμη +8,25 μ. και αποκατάσταση των διατομών είτε με νέα υγιή λιθοσώματα, είτε με νέα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα με χρήση ανοξείδωτου οπλισμού. Ταυτόχρονα θα γίνεται τμηματική καθαίρεση και ανακατασκευή των λιθοσωμάτων για την αποκατάσταση των ρωγμών.
7. Εφαρμογή ενεμάτων ομογενοποίησης στις λιθοδομές.
8. Ενίσχυση τοιχοδομών εσωτερικά με νέα οπλισμένα με υαλόπλεγμα επιχρίσματα.
9. Τμηματική καθαίρεση και ανακατασκευή ενός προς ένα των 8 πεσσών της απόληξης του κωδωνοστασίου με νέα λιθοσώματα και νέα υποστηλώματα από οπλισμένο με ανοξείδωτο χάλυβα σκυρόδεμα με απόλυτη διατήρηση των ίδιων μορφολογικών στοιχείων.
10. Αποκατάσταση των βλαβών (ρωγμές, φθορά λιθοσωμάτων) των θωρακίων των στρογγυλών εξωστών που βρίσκονται στις γωνίες της απόληξης του κωδωνοστασίου με τμηματική καθαίρεση και ανακατασκευή.
11. Όσα από τα αρχιτεκτονικά μέλη χρήζουν επισκευής και όχι αντικατάστασης να συγκολληθούν με σπειρωμένες ράβδους από ανοξείδωτο μέταλλο και με χρήση κονίας αποτελούμενη από τρία μέρη χαλαζιακής άμμου και ένα λευκού τσιμέντου. Στις επιφάνειες θραύσης να χρησιμοποιηθεί τσιμεντοπολτός.
12. Στην περίπτωση κατά την οποία τα αρχιτεκτονικά μέλη συνδέονται με μεταλλικούς συνδέσμους να αντικατασταθούν με νέους, από ανοξείδωτο μέταλλο, οι οποίοι θα έχουν την ίδια μορφή και τις ίδιες διαστάσεις. Στις θήκες των συνδεσμολογιών να χρησιμοποιηθεί κονία αποτελούμενη από χαλαζιακή άμμο και λευκό τσιμέντο.
13. Να συνταχθεί τεχνική έκθεση για το σχεδιασμό του μεταλλικού φορέα ανάρτησης των κωδώνων, η οποία να αντιμετωπίζει το φαινόμενο των δονήσεων και κραδασμών από την κρούση των κωδώνων και να υποβληθεί για έλεγχο και θεώρηση στη ΔΑΒΜΜ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/erga-apokatastasis-stin-panagia-tis-filerimou/