Εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων

Χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη αποπληρωμή του κόστους των μελετών για την κατασκευή και λειτουργία στην πόλη της Ρόδου του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων εξασφάλισε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ Πάτροκλο Γεωργιάδη και σε συνέχεια σχετικής δέσμευσης του Υφυπουργού κ Αθ. Νάκου ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου.
Το θέμα της λειτουργίας εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων του νησιού απασχολεί τους δήμους από τον Μάιο του 2007.
Στα πλαίσια συγκεκριμένα ενίσχυσης των διαδημοτικών συνεργασιών ο Δήμαρχος Ροδίων κατέθεσε σχετική πρόταση η οποία και συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2007 μετά την παρουσίαση σχεδίου κοινής δράσης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του νησιού το οποίο εκπόνησε η ΔΕΚΡ.
Ενα μήνα μετά συντάχθηκε μνημόνιο συνεργασίας των δήμων και τον Οκτώβριο του 2007 μετά από νέα διαβούλευση διαμορφώθηκε το κείμενο κοινών θέσεων των δήμων για την ενιαία διαχείριση των αποβλήτων ενώ στη συνέχεια εγκρίθηκε από όλα τα δημοτικά συμβούλια.
Τον Ιανουάριο του 2008 μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Καλλιθέας κ. Ι. Ιατρίδη αποφασίστηκε η ανάθεση στον καθηγητή κ. Ν. Θέμελη της εκπόνησης master plan σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων.
Η καύση των απορριμμάτων είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτή και συμβατή με την κείμενη νομοθεσία, έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως και μακροχρόνια, αφορά στα αστικά απορρίμματα όλου του νησιού, είναι οικονομικά βιώσιμη με το ελάχιστο δυνατό τέλος επεξεργασίας ανά τόνο, απαιτεί ελάχιστο χώρο εγκατάστασης και έχει ελάχιστες αισθητικές επιπτώσεις. Το κόστος του εργοστασίου θα κυμαίνεται από 60 έως 100 εκατ. ευρώ.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε προχθές το πρώτο φόρουμ από το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδας (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδας ιδρύθηκε, τον Ιούλιο του 2008, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, και από τα μέλη του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και από την ελληνική εταιρία INTRAKAT.
Στο συνδυασμό ανακύκλωσης και θερμικής επεξεργασίας ως προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, στάθηκε στην ομιλία του ο διευθυντής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια καθηγητής κ. Νικόλαος Θέμελης. Η κατασκευή φθηνότερων μονάδων είναι αναγκαία για την επέκταση της χρήσης θερμικής επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων, τόνισε ο κ. Ν. Θέμελης.