Να προβεί δημόσια σε αποκαλύψεις για μεθοδεύσεις επιτελών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου κατά την διαδικασία εκτέλεσης και αδειοδότησης έργων στο νομό αλλά και για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις, που όπως υποστηρίζει δέχονται ποικιλοτρόπως, επιφυλάχθηκε χθες σε συνέντευξη «χείμαρρο» που παραχώρησε στην ΕΡΑ, εξ’ αφορμής των αποκαλύψεων για παρατυπίες μεγέθους στην εξόρυξη υλικών από δημόσια προστατευόμενη έκταση προς όφελος ιδιωτικής εταιρείας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα που ανέκυψε από την έκδοση παράνομης απόφασης εγκατάστασης λατομείου στη θέση Γυψάδικα της Λάρδου από την Νομαρχία αφήνοντας πολλά υπονοούμενα…
«Είναι μια περιοχή που είναι Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις εισηγήσεις όλων των υπηρεσιακών παραγόντων η ανόρυξη δομικών υλικών. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που επιμένουν και για ποιο λόγο επιμένουν να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Η εταιρεία πήρε κάποια αδειοδότηση από υπηρεσία της Νομαρχίας παράνομα δεν ξέρω με ποια λογική έγινε αυτό το πράγμα και σίγουρα θα ζητήσουμε εξηγήσεις».
Με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να εμφανιστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εμμένει στη νομιμότητα ότι στην ουσία επιχειρεί να σταματήσει το έργο της Νέας Μαρίνας της Ρόδου ο κ Κόκκινος τόνισε…
«Πήγε να εμφανιστεί η υπόθεση ότι πάμε δήθεν να σταματήσουμε ένα έργο. Δεν μπορώ εγώ να πιέσω υπηρεσιακούς παράγοντες για να ευνοηθεί ουσιαστικά μια εταιρεία όταν μπορεί είτε απευθυνόμενη σε ιδιωτικά λατομεία είτε σ΄άλλες περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο στις οποίες μπορεί να γίνει η εξόρυξη αυτών των υλικών καταβάλλοντας το τίμημα να πάρει τα όσα χρειάζεται για το έργο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει το έργο. Τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα που εντέχνως καλλιεργούνται είναι λανθασμένα. Είναι ψευτοδιλήμματα.
Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίζω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμπράξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε κάποια κίνηση η οποία έχει οσμή σκανδάλου ή οδηγεί σε έργα που δεν έχουν νομική υπόσταση. Δεν θα μπούμε στη λογική ψευτοδιλημμάτων και εκβιασμών».
Ο κ. Κόκκινος απέστειλε εξάλλου σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση…
«Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί κάποιοι που ως αυτόκλητοι υπερασπιστές των συμφερόντων του Δωδεκανησιακού λαού πάνε να εμφανιστούν ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος και ζήτηματα τα οποία έχουν να κάνουν με συμφέροντα τα οποία κινούν την περιοχή.
Την ίδια ώρα, επειδή υπάρχουν νόμοι σ΄αυτή τη χώρα, δεν νομίζω ότι λαμβάνουν πάντα υπόψιν τους τους νόμους ή τους ερμηνεύουν όπως τους βολεύει αφήνοντας αιχμές και κατά της περιφέρειας και δεξιά και αριστερά σ’ άλλους τομείς.
Επειδή υπάρχουν διάφορα γεγονότα τον τελευταίο καιρό εγώ περιμένω να δω που θα φτάσει αυτό το κρεσέντο των δηλώσεων και των απόψεων που τοποθετούνται κάποιοι με ιδιαίτερη παρρησία και ύφος καρδιναλίων. Αυτό που λέω έχει και πολιτική χροιά».
Πρόσθεσε στη συνέχεια και τα εξής:
«Επειδή πολλά μαζεύονται αυτό τον καιρό και επειδή τίποτα δεν αφήνω να πέσει κάτω και παρακολουθώ τα πάντα πλησιάζουν οι μέρες που κάποιοι θα πρέπει να απαντήσουν επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Συγκεκριμένα ποιος είναι αυτός που έδωσε άδεια από τη Νομαρχία να προχωρήσει στην εξόρυξη η ιδιωτική εταιρεία;. Δεν το ήξερε αυτό, άγνοια είχε, θα το δούμε αυτό.
Ποιοι παίρνουν αποφάσεις και βάζουν σε διλήμματα την περιφέρεια ή οποιονδήποτε άλλο φορέα ή κοινωνικές ομάδες οι οποίες θίγονται ή ευνοούνται με κάποια απόφαση ενώ ξέρουν πολύ καλά τι λέει το γράμμα του νόμου; Επειδή μιλάω γενικά θα μιλήσω και ειδικά το υπόσχομαι αυτό.
Εμείς ούτε ταυτισμένοι είμαστε με πελατειακές σχέσεις ούτε θέλουμε να εμφανιστούμε πρόσκαιρα ευάρεστοι σε κάποιους και το κυριότερο απ΄όλα σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της διαπλοκής.
Είμαι ξεκάθαρος και στέλνω ένα μήνυμα. Με ήθος και εντιμότητα θα συνεχίσουμε να προχωρούμε.
Στα ψευτοδιλήματα και τα διχαστικά μηνύματα τα οποία βγαίνουν προς τα έξω γιατί τα έργα όλοι θέλουν να γίνουν πρώτα απ’ όλα πρέπει όλοι να προτάξουν τη νομιμότητα και να δείχνουν το σωστό δρόμο και μετά να αρχίζουν να πιέζουν δεξιά και αριστερά υπηρεσίες και υπηρεσιακούς παράγοντες για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν».
Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής κρατούσε συνειδητά στάση αναμονής χωρίς να προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες.
«Δεν βγαίνω να απαντήσω για ψύλλου πήδημα. Ορισμένοι έχουν φτάσει στο σημείο που θέλω εγώ και θα αποκαλυφθεί ο ρόλος τους. Οι κοινωνίες κρίνουν τον καθένα μας. Δεν μένω σε γρίφους θα πάω κόντρα στο ρεύμα που θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν. Και ο νοών νοείτω».
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΟΥ ΓΥΨΑΔΙΚΟΥ
Το όλο ζήτημα της παράνομης εξόρυξης υλικών αξίας που φέρεται να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ (150.000 τόνοι υλικών) για την κατασκευή του έργου της Νέας Μαρίνας της Ρόδου από την ενταγμένη στη ΖΟΕ Λάρδου και στο πρόγραμμα Νatura δημόσια έκταση στα Γυψάδικα στη Λάρδου συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ΚΥΔ, την ΚΕΔ, το ΠΕΧΩ, τη Διεύθυνση Δασών και την Πολεοδομία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις ο νόμος ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας από επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για τον έλεγχο της παράνομης άδειας εγκατάστασης που εξέδωσε η Νομαρχία την 2α Ιουλίου 2008 εμφανίζοντας τη δημόσια προστατευόμενη έκταση ως ιδιωτική.
Από στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες φέρεται να προέκυψε χθες ότι πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης πλανήθηκαν για το νόμιμο των διαδικασιών οι δήμαρχοι Λίνδου και Ρόδου, που αντιμετώπισαν το όλο ζήτημα ως κατεπείγον προκειμένου να εξασφαλιστεί η συντομότερη ολοκλήρωση του έργου.
Στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας παραδόθηκε χθες η άδεια «μαϊμού» που εξέδωσε η Νομαρχία και η αλληλογραφία που είχε προηγηθεί με τον ανάδοχο του έργου. Από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών ανακύπτουν κι άλλα ζητήματα που προφανώς θα εξεταστούν αρμοδίως από τους επιθεωρητές.
Στην άδεια “μαϊμού” της Νομαρχίας αναφέρονται τα εξής·”ΘΕΜΑ: Προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Γειψάδικου Λάρδου νήσου Ρόδου για τις ανάγκες του έργου «Νέας Μαρίνας Ρόδου».
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2115/93 η εκμετάλλευση των ιδιωτικών λατομείων αδρανών υλικών επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας εκμετάλλευσης που χορηγεί ο Νομάρχης. Η διάρκεια της χορηγούμενης άδειας εκμετάλλευσης είναι μέχρι 31/12/2009.
Εχοντας υπόψη:
1. Το με Αρ. Πρωτ. 11099/29-6-2009 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων με το οποίο ζητήθηκε η χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων για τις ανάγκες του έργου «Νέας Μαρίνας Ρόδου».
2. Το Αριθμ. Πρωτ. 5065/19-06-2009 έγγραφο του Δήμου Λινδίων το οποίο παρέχει την σύμφωνη γνώμη του για τη χρήση υφιστάμενου δανειοθαλάμου που βρίσκεται στην περιοχή «Γράμματα» Λάρδου του Δήμου Λινδίων υπό τον όρο ότι η λήψη των υλικών θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο το έργο της νέας Μαρίνας Ρόδου.
3. Το με Αρ. Πρωτ. 4697/29-07-2003 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου με το οποίο φαίνεται ότι το οικόπεδο κατατάσσεται στο άρθρο 3 και 6γ του Ν. 998/79.
ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
Την προσωρινή χορήγηση, στην ανάδοχο του έργου ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ, άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων στην περιοχή Γειψάδικο Λάρδου μέχρι τις 31/12/2009″.
Της ως άνω αδείας προηγήθηκε εξάλλου έγγραφο αίτημα της αναδόχου εταιρείας ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ. Στο αίτημα αναφέρονται τα εξής:
«Κύριοι,
Οπως γνωρίζετε η εταιρεία μας, κατόπιν της υπογραφείσας συμβάσεως με την επιχείρηση «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.», ανέλαβε την κατασκευή του έργου του θέματος.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση ενός τόσο σημαντικού έργου για την οικονομία του νησιού στις συμβατικές προθεσμίες, είναι απολύτως απαραίτητη η εξασφάλιση κατάλληλου δανειοθαλάμου βραχωδών υλικών.
Ηδη η εταιρεία μας, γνωρίζοντας ότι υφίσταται από παλαιότερα δανειοθάλαμος βραχωδών υλικών στην περιφέρεια του Δήμου Λινδίων (Θέση «Γράμματα» πλησίον του Γυψάδικου Λάρδου), ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατασκευή λιμενικών έργων, απευθύνθηκε στον οικείο Δήμο, ο οποίος παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του για τη χρήση του δανειοθαλάμου αποκλειστικά για τις ανάγκες του έργου. Σχετικώς επισυνάπτεται στην παρούσα η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5065/19.06.2009 επιστολή του Δήμου Λινδίων.
Η επιλογή του συγκεκριμένου δανειοθαλάμου έγινε με γνώμονα τη γεωγραφική του θέση, ήτοι τη γειτνίασή του με το Λιμάνι Λάρδου, γεγονός που καθιστά δυνατή τη θαλάσσια μεταφορά των βραχωδών προϊόντων από το δανειοθάλαμο στο χώρο του νέου έργου. Η θέση του εν λόγω δανειοθαλάμου παρέχει τη δυνατότητα απευθείας φόρτωσης του συνόλου των υλικών σε φορτηγίδες (μάλιστα χωρίς τη χρήση χερσαίων χώρων του Λιμένα), με αποτέλεσμα την αποφυγή σημαντικής επιβάρυνσης του οδικού δικτύου Ρόδου – Λίνδου από την κυκλοφορία φορτηγών μεταφοράς, το οποίο δίκτυο είναι ήδη επιβαρημένο λόγω εκτελούμενων οδικών έργων.
Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη:
(α) Την ανάγκη ολοκλήρωσης ενός τόσο σημαντικού έργου για την τουριστική ανάπτυξη της νήσου Ρόδου στο συντομότερο δυνατό χρόνο, προσβλέποντας τόσο στα προσδοκώμενα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο και την εντόπια οικονομία όσο και στην τοιουτοτρόπως εξασφαλιζόμενη έγκαιρη χρηματοδότηση του έργου,
(β) Την προσπάθεια πρόκλησης της ελάχιστης δυνατής όχλησης από την εκτέλεση του έργου,
(γ) Το γεγονός ότι ταυτοχρόνως προς την απόληψη υλικών θα γίνει και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του υπόψη δανειοθαλάμου, αποτρέποντας έτσι τυχόν κινδύνους από ενδεχόμενες καταπτώσεις βράχων στην παρακείμενη του χώρου επαρχιακή οδό και συμβάλλοντας στην αισθητική αποκατάσταση της περιοχής.
(δ) Τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη χρήση του δανειοθαλάμου και, τέλος,
(ε) Τη συνδρομή των εκ του νόμου προβλεπόμενων προϋποθέσεων χρήσης του δανειοθαλάμου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσωρινή παραχώρηση χρήσης του υπόψη δανειοθαλάμου στην εταιρεία μας για τις ανάγκες του έργου.
Σχετικώς επισυνάπτονται στην παρούσα τα ακόλουθα έγγραφα:
(α) Ενα (1) Κτηματολογικό Σχεδιάγραμμα (απόσπασμα ομαδικού χάρτου) Μερίδας Γαιών 2150 Λάρδου, όπως εμφανίζεται ο υπόψη δανειοθάλαμος.
(β) Η παλαιότερη υπ΄αριθμ. 4697/29.07.2003 επιστολή/γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου από την οποία προκύπτει ότι η περιοχή του εν λόγω δανειοθαλάμου είναι βραχώδης, κατατασσόμενη στις κατηγορίες των άρθρων 3 § 6γ του ν. 998/1979, και συνεπώς μη εμπίπτουσα στην εποπτεία της εν λόγω Υπηρεσίας.
(γ) Η παλαιότερη υπ’ αριθμ. 356/01.08.2003 άδεια του Τμήματος Ορυκτού Πλούτου Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου περί εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων στον υπόψη δανειοθάλαμο».