Αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σήμερα αναμένεται τελικώς να υποβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από το δικηγορικό γραφείο Αθηνών “Μπεντενιώτης & Συνεργάτες” η αίτηση αναστολής καθώς και η αίτηση ακύρωσης της υπ΄αριθμ. 97/8.12.2013 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αποφασίστηκε η εκκαθάρισή της και διορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής.
Λαμβανομένου υπόψη ότι και στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες από άλλες τράπεζες δεν ευδοκίμησαν αλλά και του γεγονότος ότι έχει ήδη εκτελεστεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος το πρωί της Κυριακής, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την αναστολή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο βάρος της αιτήσεως θα πέσει στο γεγονός ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου έχει εξασφαλίσει και θα μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια με 5 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος για να αυξήσει τον δείκτη της σε 9%.
Σημειώνεται εξάλλου ότι δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8% από 9% ζητούν από την Blackrock το σύνολο των τραπεζών. Οι εγχώριες τράπεζες δεν ζητούν ούτε χαλάρωση των όρων, ούτε κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση αλλά μεταχείριση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Φημολογείται μάλιστα ότι σχετική μέριμνα έχει ληφθεί και ο μειωμένος δείκτης θα ισχύσει από το νέο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έχει άμεση ισχύ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται από το μνημόνιο και για να πραγματοποιηθεί η σχετική μείωση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στο μνημόνιο.
Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να πείσει η τράπεζα είναι ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση του συνόλου των δανείων της συμπεριλαμβανομένων και 9 δανείων, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία φέρεται να κρίθηκε ότι η ρύθμιση τους είναι επισφαλής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο δάνεια στον Πειραιά και ακόμη 7 δάνεια στη Ρόδο. Σε 4 εκ των 7 φακέλων δανείων της Ρόδου υπήρξαν προσπάθειες υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα ή στη διαδικασία εξυγίανσης. Σε δύο περιπτώσεις έχει γίνει δεκτή αίτηση πτώχευσης.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι δεν δόθηκε ολιγοήμερη παράταση από την ΤτΕ και επελέγη μια λύση η οποία επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους μεριδιούχους των τραπεζών, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιοχών, που έχουν λάβει δάνεια και στο ίδιο το κράτος, είναι κάτι που θα εξετάσει το ΣτΕ.
Πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Bankingnews φέρει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου να εμφάνισε “κόκκινα” δάνεια που αντιστοιχούσαν στο 43% των δανείων της.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου έχει περίπου 22 χιλιάδες μεριδιούχους και συγκέντρωσε 5,3 εκατ. ευρώ στην αύξηση του κεφαλαίου όταν ο κεφαλαιακός στόχος ήταν τα 10 εκατ ευρώ.
Μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να αντλήσει κεφάλαια είναι και ο υφιστάμενος αναχρονιστικός νόμος που διέπει την λειτουργία σε μετοχικό επίπεδο των συνεταιριστικών τραπεζών. Είναι αδιανόητο να ισχύει το όριο του 2% δηλαδή κανείς μέτοχος δεν μπορεί να έχει πάνω από 2%.
Στο μεταξύ στα 427 εκατ. ευρώ ανήλθε το funding gap των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Δ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) η άδεια των οποίων ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και η μεταβίβασή τους στην Alpha Bank.
Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού που μεταβιβάζονται στην Alpha Bank αποτιμώνται σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα μεταβιβάζονται από πλευράς παθητικού καταθέσεις 433 εκατ. ευρώ.
Το funding gap ύψους 426.943.944 ευρώ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο θα πρέπει να καταβάλει στην Alpha με τις όποιες προσαρμογές επέλθουν μετά και την οριστική αποτίμηση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε για άλλη μια φορά την κάλυψη και των μη εγγυημένων καταθέσεων οι οποίες ανέρχονται αθροιστικά στις τρεις τράπεζες σε 176,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η τράπεζα πρόσφερε ως τίμημα το 2,1% των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, δηλαδή τίμημα αθροιστικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, το οποίο μοιράζεται, στα τρία υπό εκκαθάριση πλέον πιστωτικά ιδρύματα.
Η Alpha λαμβάνει καταθέσεις ύψους 433 εκατ. ευρώ καθώς και υγιή στοιχεία ενεργητικού 6 εκατ. ευρώ ενώ το ΤΧΣ θα της καταβάλει το funding gap των 427 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην άτυπη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχε και η Eurobank.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες η τράπεζα αναφέρονται τα εξής:
“Όπως ανακοινώθηκε στην (προ)χθεσινή συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της Τράπεζας Δωδεκανήσου, η Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για την ακύρωση της μη νόμιμης απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος δια της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της. Αύριο, θα κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της απόφασης που επέβαλε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας και παράλληλα θα υποβληθεί αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης.
Βασικός στόχος του Δ.Σ. είναι η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, προκειμένου να παρουσιαστεί στον αρμόδιο εποπτικό φορέα ότι η Τράπεζα δύναται να συγκεντρώσει κατόπιν ολιγοήμερης παράτασης τα απαιτούμενα κεφάλαια για την οριστική αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας. Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. συνεχίζει τις επαφές του με επιχειρηματίες για την συμμετοχή τους στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Τράπεζα εγγράφως ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος παράταση πέντε ημερών για να αντλήσει τα πρόσθετα 5.000.000¤, από ομάδα Ροδίων κυρίως επιχειρηματιών, ποσό το οποίο η τελευταία αιφνιδίως απαίτησε. Ήδη από το Σάββατο 7/12/2013 είχε προσφερθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από Ροδίτες επιχειρηματίες και οι επαφές συνεχίζονταν. Στο πλαίσιο αυτό ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Μήτσης, αναγνωρίζοντας την θετική επιρροή που έχει η Τράπεζα στην Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα, έχει συμφωνήσει αρχικώς να συνδράμει ενεργά και να συμμετάσχει στο εγχείρημα καταβάλλοντας, αν απαιτηθεί, ακόμη και όλο σχεδόν το απαιτούμενο πρόσθετο κεφάλαιο.
Το Δ.Σ. παρά την δυσκολία της κατάστασης θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για να προασπίσει τα δικαιώματα των μελών, πελατών και προσωπικού της Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στο χθεσινό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ALPHA, όπου μαζί με σκάνδαλα άλλων Συνεταιριστικών Τραπεζών, εμφανίστηκε και η Τράπεζα Δωδεκανήσου ως χορηγός «θαλασσοδανείων», η Τράπεζα έχει προβεί ήδη σε διάβημα προς στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό για άμεση αποκατάσταση της αληθείας και άμεσα αναμένονται οι διορθωτικές ενέργειες τους.
Στην δύσκολη αυτή στιγμή καμιά συκοφαντία ή αναιτιολόγητο σχόλιο δεν θα γίνει ανεκτό. Η Τράπεζα και η Δωδεκάνησος δέχθηκαν μία κυνική και απροσχημάτιστη επίθεση και αυτή θα πρέπει από μέρους όλων των Δωδεκανησίων να αντιμετωπισθεί δυναμικά και με σκεπτικισμό”.

ΔΗΛΩΣΗ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Ο κ. Χαρ. Κόκκινος, προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
Το «λουκέτο» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου έδωσε ένα καίριο χτύπημα στο λαό και στην οικονομία της Δωδεκανήσου.
Η τράπεζα εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες των νησιών μας, στήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούσε οικονομικό «πνεύμονα» της περιοχής μας και απασχολούσε εκατόν πενήντα (150) συμπολίτες μας.
Ο «ξαφνικός θάνατος» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ο τρόπος που προήλθε και οι όροι «απορρόφησής της» από την Alpha Bank γεννούν πολλά ερωτήματα και ταυτόχρονα το θυμό και την οργή των Δωδεκανησίων.
Οι παλαιότεροι μέτοχοι της τράπεζας αγνοούν την τύχη των μετοχών τους, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν λάβει δάνεια αναμένουν με αγωνία τη συμπεριφορά από την Alpha Bank με την οποία θα έχουν, πλέον, συναλλαγές.
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκονται οι εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Ο προγραμματισμός ζωής «πάει περίπατο». Βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία αφού δε διασφαλίζεται η εργασιακή τους μετάβαση στο νέο τραπεζικό σχήμα. Δυστυχώς, κάποιοι εξακολουθούν να θέτουν τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου κινδυνεύουν να κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα».
Ο περιφερειακός συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» στήριξε τη δράση και το ρόλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Στην – προ διμήνου – συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο ζήτησε τη στήριξη της τράπεζας μέσω της αύξησης του κεφαλαίου που ήταν σε εξέλιξη και ζήτησε η Π.Ν.Α. να διατηρήσει και να αυξήσει τις καταθέσεις της από τα ταμειακά της υπόλοιπα.
Σήμερα «χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου». Εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους οδηγούνται στην ανεργία και στην ανέχεια. Εκατοντάδες μέτοχοι και ΜΜΕ επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Καλούμε τους φερόμενους ως «πρωτεύθυνους» πολίτες αλλά και τους «παράγοντες» που σήμερα σιωπούν ή εκφράζουν «λόγια συμπάθειας» ή χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» να αναλάβουν πρωτοβουλίες σωτηρίας των ανθρώπων που πλήττονται από την παύση της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Εάν δε γίνει αυτό άμεσα… να θυμούνται:
τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει.