Τα ερωτήματα που γεννιούνται από την κίνηση του Πασχάλη Γκογκίδη να αποσυρθεί από την θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΠΣΔ, είναι πολλά.
Βασικά δεν σεβάστηκε την ετυμηγορία των παραγόντων και περισσότερο από όλα των τριάντα ενός σωματείων, που του έδειξαν εμπιστοσύνη. Ελαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την θέση του, παραχωρώντας την, στο Θεοδόσης Στεφανάκη, που έμεινε εκτός διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣΔ, έπειτα από κλήρωση που προηγήθηκε (ισοψήφισε με τον Γιώργο Παυλίδη).
Ως κίνηση, συνοδεύτηκε από μεγάλο “συναισθηματισμό”, όμως η πραγματικότητα και τα όσα προηγήθηκαν στο συνδυασμό, φανερώνουν την ωμή πραγματικότητα του κατεστημένου της παράταξης, το οποίο άλλαξε μορφή, μόνο και μόνο για την εκλογική διαδικασία, και μάλιστα βασίστηκε στην επωνυμία “Νέα εποχή”.
Το όνομα του Κάλλιστου Διακογεωργίου, ποδοσφαιρικά δείχνει να έχει ξεθωριάσει, ενώ η απάντηση στις ενέργειες του Στεφανάκη κατά την προεκλογική περίοδο, δόθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμεινε απ’ έξω.
Τα γεγονότα μετά τον αγώνα μπαράζ της Ρόδου με τον Παναιτωλικό και η δεύτερη συνεχόμενη ήττα στις εκλογές της ΕΠΣΔ, η πρώτη από το Μιχάλη Βεργωτή, δείχνουν ότι τα σωματεία και η Ρόδος ΠΑΕ, ήθελαν την νέα εποχή, όχι όμως με τον τρόπο που προσπαθούν ορισμένοι να την παρουσιάσουν.
Μαζί με το Θεοδόση Στεφανάκη, ήταν οι στυλοβάτες της προσπάθειας για να ανέβουν τα σκαλιά της Κορδρικτώνος, ως νικητές των εκλογών. Προσπάθησαν την πρώτη περίοδο, με επικεφαλής τον ίδιο τον Κάλλιστο Διακογεωργίου, όμως όταν έλαβαν το μήνυμα ότι αυτό το όνομα δεν “προχωρά” και δεν έχει την απαιτούμενη απήχηση στα σωματεία, οι παραστάσεις άλλαξαν.
Το γιατί όμως, δε διερευνήθηκε. Ωστόσο εμείς κρατάμε την προεκλογική αναφορά του Στεφανάκη, “περί άφθαρτων παραγόντων” που υπάρχουν μέσα στο συνδυασμό.
Βασική επιδίωξη ήταν η επιτυχία στις εκλογές. Για να έρθει αυτή έπρεπε να υπάρχει ένα περισσότερο προσιτό όνομα προς τα σωματεία και περισσότερο από όλα άφθαρτο. Ομως όλα αυτά ωσότου επιτευχθεί η εκλογική νίκη. Το πανηγύρι θα ξεκινούσε όταν θα έρχονταν οι αποφάσεις για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΔ, που ξεκίνησαν με την παραίτηση Γκογκίδη. Το γιατί μπήκε ο Γκογκίδης σε αυτή τη διαδικασία και γιατί ενεπλάκη και ο Νομαρχιακός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσει πρώτα από όλα το κόμμα, που δείχνει να το έβαλε στο “λούκι”, ο Κάλλιστος Διακογεωργίου.
Ηξερε ότι δεν μπορεί να πάρει τις εκλογές, μόνος του. Επέλεξε τον Πασχάλη Γκογκίδη ως επικεφαλής, γνωρίζοντας τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ.
Στο όνομα του Γκογκίδη, το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ότι ενήργησε, θέτοντας σε λειτουργία το μηχανισμό του (υπάρχουν ντοκουμέντα και μαρτυρίες, οι οποίες αν χρειαστεί να γνωστοποιηθούν), προς όφελος και των υπόλοιπων μελών της παράταξης και περισσότερο από όλα του Κάλλιστου Διακογεωργίου, που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση (λόγω του αγώνα μπαράζ) που εκμεταλλεύτηκε πρόσωπα και καταστάσεις. Ακόμα σε ένα κόμμα με το οποίο δεν έχει ιδεολογικά τουλάχιστον καμία απολύτως σχέση.
Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να αξιολογήσει τις κινήσεις του Διακογεωργίου προεκλογικά, για τον οποίο όλοι γνωρίζουν πως είναι λάτρης της δημοσιότητας, όπως και πολλοί άλλοι, τότε θα καταλάβει περισσότερα.
Γνώριζε ότι η οποιαδήποτε αναφορά του ονόματός του, μετά τον ξεσηκωμό των φιλάθλων από το παιχνίδι μπαράζ, θα ήταν περισσότερο δυσφημιστική για την παράταξη, παρά ευεργετική.
Μπήκε-έβαλαν λοιπόν, μπροστά τον Πασχάλη Γκογκίδη, όμως ήταν κοινώς παραδεχτό, παρά την προσπάθεια που έγινε, ότι τα νήματα τα κινούσαν οι Διακογεωργίου και Στεφανάκης. Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του πρώτου, κατά την πρώτη συνάντηση, προεκλογικά, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών, στα γραφεία της ΕΠΣΔ, όταν ο Γκογκίδης βρίσκονταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία απολάμβανε τις διακοπές του. Απευθυνόμενος προς τον Χατζηγεωργίου και πλαισιωμένος από τους Στεφανάκη και Νίκο Φουτούλη, είχε πει το εξής καταπληκτικό: «Μπορούμε να τα βρούμε και χωρίς τον επικεφαλής», εννοώντας τον Πασχάλη Γκογκίδη. Ηταν μία αναφορά η οποία φανέρωνε, την φιλοσοφία τους, και το ρόλο που είχαν οι Διακογεωργίου και Στεφανάκης, μέσα στο συνδυασμό.
Μετά και τα τελευταία γεγονότα, οι μάσκες έπεσαν. Ο Γκογκίδης αποχώρησε αφήνοντας τη θέση του στο Στεφανάκη. Ακόμη και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να έχει εξαπατηθεί από αυτή την εξέλιξη, καθώς στήριξε Γκογκίδη και σε καμία περίπτωση Κάλλιστο Διακογεωργίου.
Ενα ακόμη ερώτημα το οποίο φανερώνει μία διαφορετική σχέση, μεταξύ της τριάδας, Διακογεωργίου, Στεφανάκη, Γκογκίδη, αποτελεί η απόφαση του τελευταίου.
Η απάντηση δίνεται με το ακόλουθο ερώτημα. Αν στη θέση του Στεφανάκη, βρίσκονταν ο Παυλίδης, θα δημιουργούνταν θέμα παραίτησης του Γκογκίδη; Πριν δημιουργηθεί το οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο θέμα αυτό, καλό θα είναι τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης, να πείσουν πρώτα τα υπόλοιπα μέλη και έπειτα τον υπόλοιπο κόσμο.
Το αν το ποδόσφαιρο αξίζει αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις και την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, ας το αξιολογήσουν οι Δωδεκανήσιοι, πολίτες. Επρεπε να υπάρχει διαχωρισμός ο οποίος δεν έγινε. Η “Νέα εποχή” όπως την αναφέρουν, η παράταξη δηλαδή που δημιούργησε ο Κάλλιστος Διακογεωργίου, “εκμεταλλεύτηκε” ότι ήταν δυνατόν για να πετύχει. Ακόμη και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, όταν υπάρχουν αδυναμίες, υπάρχει και πεδίο δράσης για τους φιλόδοξους. Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που δείχνει να έχει το προβάδισμα, γνώρισε την ήττα στην αθλητική Δωδεκάνησο. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα. Και την γνώρισε διότι έδειξε σοβαρές αδυναμίες, επενδύοντας σε ένα τομέα, για τον οποίο αμφιβάλλουμε αν πραγματικά τον γνωρίζει.