Ευρωπαϊκή αντίδραση στον χωροταξικό τουρισμό

Eκτός συνόρων… διαδίδονται οι επιπτώσεις των διατάξεων του σχεδίου που αναθεωρεί το Ειδικό Xωροταξικό Τουρισμού εις βάρος των νησιών, των αρχαιολογικών χώρων και των προστατευόμενων περιοχών. Η Europa Nostra, διά της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της. Ο ευρωπαϊκός φορέας έχει κατ’ επανάληψη συμπεριλάβει στις ετήσιες βραβεύσεις του νησιωτικά παραδείγματα προστασίας του περιβάλλοντος και της παραδοσιακής κληρονομιάς. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, κατά την πρόσφατη δεκαετία, έχουν αποσπάσει το α’ βραβείο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ανάλογο όφελος για την οικονομία των συγκεκριμένων νησιών.
Στην επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη επισημαίνεται: “Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το υπό συζήτηση σχέδιο ΚΥΑ του Χωροταξικού του Τουρισμού που συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Ο πρώτος αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων περιοχών από την εισαγόμενη οριζόντια δραστηριότητα δόμησης για τουριστικές κατοικίες (Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων). Εδώ το θέμα είναι σαφώς περιβαλλοντικό και αφορά όλη τη χώρα. Ο δεύτερος αφορά τα μικρά νησιά. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει μόνον άμεση απειλή περιβαλλοντικής, αλλά κυρίως κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης”.
Στην επιστολή αναδεικνύεται η αντίφαση να προηγείται η αναθεώρηση ενός τομεακού Χωροταξικού, όπως του τουρισμού, και να ακολουθεί η αναθεώρηση περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Για του λόγου το αληθές παραθέτει τις επισημάνσεις, σε πρόσφατη διημερίδα του μελετητή του Περιφερειακού Πλαισίου Νοτίου Αιγαίου, “πως ο ιδιαίτερα έντονος νησιωτικός χαρακτήρας της εν λόγω περιφέρειας με τα περισσότερα από πενήντα κατοικούμενα νησιά απαιτεί ιδιαίτερες ρυθμίσεις για κάθε ένα από αυτά, προσέγγιση αδύνατη για έναν τομεακό Χωροταξικό που αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια”.

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρεται στην επιστολή, κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος “κατακεραύνωσε το υπό συζήτηση Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό γιατί προωθεί τη μαζική δόμηση και όχι την ενίσχυση των υποδομών, των οποίων η περιφέρειά του έχει μεγάλη ανάγκη”.