Σοβαρές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στην έρευνα που διενεργείται από την Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών για τη δραστηριότητα τριών επιχειρηματιών του νησιού, που φέρονται να έχουν διακινήσει μεγάλα χρηματικά ποσά με επιταγές τρίτων, μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών, που διατηρούσαν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ρόδου.
Όπως έγραψε η “δ”, από το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στο νησί είχαν αναλυτικά στοιχεία κινήσεων των λογαριασμών των επιχειρηματιών και συγγενικών τους προσώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα αλλά και η προέλευση αυτού.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς της εισαγγελίας που χειρίζονται υπόθεση συγκεκριμένου επιχειρηματία και διερευνούν τους λογαριασμούς του ίδιου και της οικογενείας του σε βάθος 10 ετίας εξεπλάγησαν όταν ψηφιακός δίσκος που περιείχε στοιχεία των κινήσεων συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος τους απεστάλη γδαρμένος!
Πιθανολογείται ότι “άγνωστο χέρι” εντός της τραπέζης, που για δικούς του λόγους δεν ήθελε να κοινολογηθούν συγκεκριμένα στοιχεία “χάραξε” τον ψηφιακό δίσκο προκειμένου να κερδίσει ο ελεγχόμενος χρόνο.
Αρμοδίως από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ζητήθηκε η ταχεία επανάληψη της αποστολής ενώ το θέμα έλαβε διαστάσεις στη διοίκηση της τράπεζας αν και κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι για ευνόητους λόγους.
Η πάγια τακτική των τραπεζών, μέσω των ανοικτών τραπεζικών λογαριασμών ήταν, να προεξοφλούν τις επιταγές που είχαν οι επιχειρηματίες στα χέρια τους, αποδίδοντας άμεσα στον κομιστή περίπου το 80% έως 85% της αξίας του αξιόγραφου.
Μάλιστα, στη Ρόδο, όπου η επιχειρηματική πορεία όλων είναι γνωστή, υπήρξαν περιπτώσεις που οι τράπεζες απέδιδαν στους κομιστές των επιταγών ακόμα και το 90% της αξίας που αναγράφονταν, εφόσον βέβαια ο εκδότης τους ήταν απολύτως φερέγγυος επιχειρηματίας.
Υπήρχε περίοδος, που στη Ρόδο, ακόμα και η «κουτσή Μαρία» διατηρούσε «ανοικτό λογαριασμό» και έκανε «παιχνίδια» με τα φύλλα των επιταγών σε σημείο υπερβολής. Η μέθοδος αυτή ακολουθείτο και μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (περίπου από τα τέλη του 2008), με τη διαφορά ότι μήνα με το μήνα τα ποσοστά που απέδιδαν οι τράπεζες προς τους κομιστές των επιταγών, μειωνόντουσαν σταδιακά.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ελεγχόμενοι φέρονται να έχουν διακινήσει σε διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας εκατοντάδες επιταγές στους αλληλόχρεους λογαριασμούς τους, δύο εξ’ αυτών να είχαν και μεταξύ τους ανταλλαγή επιταγών, ενώ και οι τρεις να έχουν αποκτήσει σημαντικό αριθμό ακινήτων στο νησί, που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία.
Εκσυγχρονίζεται το ΣΔΟΕ
Με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή τους, 36 επιλεγμένοι υπάλληλοι ειδικών αποστολών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτούν online πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογούμενων. Θα μπορούν να «βλέπουν» στις οθόνες τους το ύψος των καταθέσεων και κάθε κίνηση που γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο τον εντοπισμό φοροφυγάδων και «μαύρου χρήματος».
Το ΣΔΟΕ, ύστερα από καθυστέρηση πολλών ετών, κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής προχωρώντας στην άρση του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες – εξπρές.
Πλέον, η ειδική ομάδα των 36 φοροελεγκτών θα μπορεί σε 24ωρη βάση να «ανοίγει» και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών θεωρούνται «εξπέρ» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θα μπορούν να βλέπουν όχι μόνο τις κινήσεις κάθε λογαριασμού, αλλά να διακρίνουν λεπτομέρειες πίσω από τα νούμερα τις οποίες απλοί ελεγκτές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών.
Το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που στήνει το Σώμα θα απλωθεί και στα 53 πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Το ΣΔΟΕ εστιάζει όχι σε μεγαλοκαταθέτες, αλλά σε «μικρότερους» καταθέτες που αδυνατούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες». Θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαετίας πρόσωπα που, ενώ εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις για παράδειγμα 1 εκατ. ευρώ δηλώνουν στην εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ.
Το σύστημα μητρώων τραπεζικών λογαριασμών θα λειτουργεί ως εξής:
• Οι ελεγκτές – πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με ειδικό κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.
• Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Ωστόσο, οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.
• Για τον έλεγχο παλαιότερων στοιχείων θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία. Δηλαδή θα υποβάλλεται αίτημα στις τράπεζες για το άνοιγμα του λογαριασμού.
• Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές θα εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε. Η πρόσβαση που θα έχουν οι ελεγκτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι πληροφορίες στον κόμβο της ΓΓΠΣ προέρχονται από τον κόμβο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα τον Τειρεσία.
• Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από το server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στο server της ΓΓΠΣ. Σε πρώτη φάση στα αρχεία των τραπεζών θα έχουν πρόσβαση πιστοποιημένοι ελεγκτές από το ΣΔΟΕ και σε επόμενη φάση οι υπόλοιπες ελεγκτικές υπηρεσίες.