Την ώρα που εκπρόσωποι της νομαρχιακής αρχής προχωρούν σε καταγγελίες σε βάρος του ΥΠΕΧΩΔΕ, συντασσόμενοι με τις θέσεις του ΤΕΕ, για καταστροφές στο περιβάλλον από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του κοινωφελούς έργου ύδρευσης του νησιού από το φράγμα του Γαδουρά, μείζον θέμα έχει ανακύψει και αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις, από αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων από έκταση του δημοσίου ενταγμένη στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου αλλά και στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Νatura!!
Ενώ συγκεκριμένα είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τη διαπίστωση ότι έχουν προξενηθεί βλάβες στο τοπίο εξαιτίας εκτεταμένων εκσκαφών για τη διάνοιξη οδών προς εξυπηρέτηση των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού ύδρευσης στην περιοχή των Στεγών – Πετρώνα και στους πρόποδες του λόφου της Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψηλής, οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής αρχής θα έπρεπε ενδεχομένως να δουν με μεγαλύτερη επιμέλεια τα… του οίκου τους!
Ενόψει συγκεκριμένα του κινδύνου απένταξης του έργου της κατασκευής της Μαρίνας της Ρόδου, που είχε «φρακάρει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και που έχει αναλάβει να εκπονήσει ιδιωτική εταιρεία, αποφασίστηκε μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Δωδεκανήσου υπό την προεδρία του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοσίων υπηρεσιών η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση κι αυτού του κοινωφελούς έργου.
Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται όπως διαπιστώθηκε η τοποθέτηση 150.000 τόνων αδρανών υλικών για να ξεκινήσουν έργα που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη.
Το πρώτο ζητούμενο ήταν να βρεθούν τα αδρανή υλικά και η εξασφάλιση κατάλληλου δανειοθαλάμου βραχωδών υλικών.
Η Νομαρχία Δωδεκανήσου κατόπιν εισήγησης του εργολάβου που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο σκέλος της εργολαβίας αποφάσισε για δεύτερη φορά, την εξόρυξη βραχωδών υλικών από τη μερίδα 2150 γαιών Λάρδου στη θέση «Γράμματα» πλησίον του Γειψάδικου Λάρδου.
Η συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο είναι ενταγμένη στη ZOE Λάρδου και τη Νatura ενώ πρόκειται για δημόσια έκταση και όχι για ιδιωτική όπως χαρακτηρίστηκε από τη Νομαρχία που έσπευσε να εκδώσει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων χωρίς να υφίστανται περιβαλλοντικές μελέτες, μίσθωση και έγκριση του Δημοσίου για τη χρήση του ακινήτου αλλά και λατομική ζώνη.
Πέραν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι το ακίνητο αυτό έχει πλέον κριθεί ότι υπάγεται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η υπηρεσία αυτή παρότι έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της προφορικώς δεν προχώρησε άμεσα σε διακοπή των παράνομων εργασιών, παρά μόνο χθες οπότε ελήφθη απόφαση για την έκδοση σχετικού σήματος.
¶γνωστο παραμένει ποια είναι η στάση της ΚΕΔ, της ΚΥΔ, της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που φέρονται να είναι πλήρως ενήμερες για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει.
Ο συγκεκριμένη δημόσια έκταση είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατασκευή λιμενικών έργων, ενώ πρόσθετη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Διεύθυνση Δασών με την υπ΄αριθμ. 4697/29.07.2003 επιστολή/γνωμοδότηση της είχε γνωρίσει αρμοδίως ότι η περιοχή είναι βραχώδης, κατατασσόμενη στις κατηγορίες των άρθρων 3 § 6γ του ν. 998/1979, και συνεπώς μη εμπίπτουσα στην εποπτεία της ενώ με την υπ’ αριθμ. 356/01.08.2003 άδεια του Τμήματος Ορυκτού Πλούτου Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου είχε δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων.
Εν πάση περιπτώσει μετά τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία ο κ. Γ. Μαχαιρίδης είχε δηλώσει τα εξής:
“Επειδή αυτές οι μεγάλες ποσότητες κυβόλιθων δεν μπορούν να μεταφερθούν από τα λατομεία οδικώς, διότι μέσα στον Ιούλιο – Αύγουστο θα πρέπει να μετακινούνται χιλιάδες φορτηγά μέσα στην πόλη, προτάθηκε η λύση να γίνει η μεταφορά μέσω του λατομείου της Λάρδου.
Πέραν της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ήρθε και η Διεύθυνση Δασών να δώσει εντολή για διακοπή των εργασιών, διότι έχει περιέλθει στις αρμοδιότητές της και η προστασία των περιοχών που είναι βραχώδεις. Ύστερα από την πρόσφατη σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουμε άμεσα”.
Ο Νομάρχης, “στηλίτευσε” μάλιστα την στάση των δημοσίων υπηρεσιών που αντί να βοηθούν τους φορείς ώστε να προχωρήσουν τα έργα υποδομής για τον τόπο, σταματούν τις εργασίες για λόγους τυπολατρικούς.
Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο Νομάρχης…
Την 2 Ιουλίου 2009 η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου εξέδωσε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Γειψάδικου Λάρδου νήσου Ρόδου για τις ανάγκες του έργου «Νέα Μαρίνα Ρόδου».
Πέραν του γεγονότος ότι τέτοιος δανειοθάλαμος δεν υφίσταται νόμιμα αφού δεν έχουν προηγηθεί σχετικές άδειες και δεν έχει εκδοθεί απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως λατομικής ζώνης πρόσθετο “πονοκέφαλο” για τη Νομαρχία προκαλεί το γεγονός ότι χωρίς να έχει εκδοθεί η οποιαδήποτε άδεια εξόρυξης προχώρησε στην έκδοση απόφασης για εγκατάσταση λατομείου στην προστατευόμενη περιοχή.
Επιπλέον στην πρώτη παράγραφο της απόφασης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης αναφέρονται και τα ακόλουθα:
“Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2115/93 η εκμετάλλευση των ιδιωτικών λατομείων αδρανών υλικών επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας εκμετάλλευσης που χορηγεί ο Νομάρχης. Η διάρκεια της χορηγούμενης άδειας εκμετάλλευσης είναι μέχρι 31/12/2009”.
Με άλλα λόγια η δημόσια προστατευόμενη έκταση εμφανίζεται ως ιδιωτική προκειμένου να προχωρήσει η εξόρυξη η οποία έχει ήδη ξεκινήσει αυθαίρετα. Σε δημόσιες μάλιστα εκτάσεις την αρμοδιότητα για την έκδοση αποφάσεων εγκατάστασης εταιρείας για λατομικές εργασίες δεν την έχει καν η Νομαρχία!
Στην απόφαση αυτή μνημονεύεται εξάλλου και η από 29-07-2003 γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου από την οποία προκύπτει ότι το οικόπεδο κατατάσσεται στο άρθρο 3 και 6γ του Ν. 998/79 γνωμοδότηση που δεν δέχεται πλεον η ίδια υπηρεσία που την εξέδωσε.
Εν πάση περιπτώσει στη συγκεκριμένη δημόσια και προστατευόμενη περιοχή έχει συντελεστεί αναμφίβολα καταστροφή του περιβάλλοντος όχι μόνο με την ανοχή αλλά και με τη συνέργεια της Νομαρχίας.
Θυμίζουμε ότι για τις συγκεκριμένες εξορύξεις αρχικά είχε εκφράσει αντιρρήσεις η αρχαιολογία καθώς στην περιοχή υπάρχουν και σπήλαια.
Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου έκαμψε όμως τις αντιρρήσεις της αρχαιολογίας τονίζοντας στους αρμόδιους ότι τα σπήλαια βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή που έχει μετατραπεί σε λατομείο.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/exorixis-vrachodon-proionton-se-perioches-natura/