Φρούδες οι ελπίδες για πρόγραμμα υποστήριξης εμπορίου και εστίασης;

Εξαιρετικά μεγάλη είναι στη Δωδεκάνησο η ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ επιδοτούμενο πρόγραμμα για την υποστήριξη του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, κλάδοι οι οποίοι εξαιρέθηκαν σχεδόν απ’ όλα τα προγράμματα τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε στάση αναμονής βρίσκονται δεκάδες έμποροι και εστιάτορες, καθώς προγραμματίζουν μεν να ξεκινήσουν την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών τους, ωστόσο φοβούνται να προβούν σε οποιαδήποτε μορφής επένδυση. Ο φόβος αυτός πηγάζει από το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί εκ των υστέρων επιδοτούμενο πρόγραμμα και εάν αυτό συμβεί, τότε δεν θα μπορούν να συμπεριλάβουν τις δαπάνες στις οποίες ήδη θα έχουν προβεί.
Αν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε δοθεί σχετική υπόσχεση για την εκκίνηση προγράμματος αποκλειστικά για την εστίαση και το λιανεμπόριο, εν τούτοις όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Οικονομικοί σύμβουλοι δήλωναν χθες προς τη «Δημοκρατική» ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στο Υπουργείο κάποιο έτοιμο σχέδιο επιδοτούμενου προγράμματος άμεσης εκκίνησης». Οι ίδιοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο σχέδιο, επιμελώς κρυμμένο, το οποίο και θα παρουσιαστεί όταν οι πιέσεις της αγοράς γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, οπότε και θα υπάρξει εκμετάλλευση της όλης κίνησης με σκοπό τα πολιτικά οφέλη.
Το πρόβλημα είναι πως ολοκληρώνεται η τρέχουσα προγραμματική περίοδος επενδύσεων ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Αυτό σημαίνει πως εάν υπάρξει μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου, τότε το πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για την οποία ακόμα δεν υπάρχουν κονδύλια.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο.
Για το ίδιο θέμα έχει κάνει παρέμβαση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τώρα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πιέσεις και τα κατά τόπους Επιμελητήρια όλης της χώρας. Ηδη το Επιμελητήριο Μαγνησίας έκανε παρέμβαση με μια απόλυτα εμπεριστατωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις από τη μη υποστήριξη του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Η παρούσα χρονική συγκυρία είναι η κατάλληλη ώστε η διοίκηση του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να προβεί σε ανάλογη παρέμβαση. Είναι ανάγκη να υποστηριχθεί και να διασφαλιστεί η λειτουργία των κλάδων της εστίασης και του λιανεμπορίου. Αυτοί διαδραματίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια εξασφαλίζουν εισόδημα και θέσεις εργασίας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχαν πουθενά αλλού. Είναι επιχειρήσεις αυτάρκεις, που λόγω της οικονομικής κρίσης περιήλθαν σε δύσκολη θέση και είναι η ώρα της πολιτείας να ενσκήψει πάνω από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου που θα βάλουν οριστικό λουκέτο. Αυτό σημαίνει πως πολλαπλάσιες χιλιάδες θα είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα οδηγηθούν στην ανεργία. Μάλιστα για τους περισσοτέρους από αυτούς δεν θα υπάρχει ούτε επίδομα ανεργίας. Η Δωδεκάνησος δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση σε όλο αυτό το επερχόμενο πρόβλημα.
Στο Νομό μας σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 10.000 τέτοιου είδους επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει πως τουλάχιστον 10.000 οικογένειες συντηρούνται από τους συγκεκριμένους κλάδους. Το στοιχείο αυτό από μόνο του καταδεικνύει το μέγεθος της επίπτωσης που μπορεί να προκληθεί εάν η εστίαση και το λιανεμπόριο παραμείνουν χωρίς υποστήριξη κατά την τρέχουσα, δύσκολη, οικονομική συγκυρία.