Γαστρονομία και πολιτισμός

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ του πολιτισμικού στοιχείου μέσα από τπ γαστρονομία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του διακρατικού έργου «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και Πολιτισμός των Γεύσεων». Το έργο αφορά σε μια διακρατική συνεργασία μεταξύ 16 Ομάδων Τοπικής Δράσης από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία), με βασική επιδίωξη την ανάπτυξη τοπικών, ενδοπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων συλλογικού ενδιαφέροντος, για την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού. Από την Ελλάδα, συμμετέχουν οι περιοχές – αναπτυξιακές εταιρίες της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, των Χανίων, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Βασικοί στόχοι του σχεδίου αφορούν στις παρακάτω συνιστώσες:
• Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων.

• Προβολή, ενίσχυση της φήμης και δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας με άξονες την τοπική γαστρονομία, τα πολιτιστικά στοιχεία, τις παραδόσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των ωφελούμενων περιοχών.

• Σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων με την τοπική βιοτεχνία πρώτης κυρίως μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία μιας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας.
• Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τη ζήτηση και τις νέες τάσεις της αγοράς, καθώς και μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με όλες τις σχετικές διαστάσεις του οινογαστρονομικού τουρισμού μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματικών του κλάδου.
• Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργής συμμετοχής του.
• Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των Ομάδων Τοπικής Δράσης – Αναπτυξιακών Εταιρειών – και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων συνεργασίας και ενίσχυση της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου συντονισμένων δράσεων.

Στις ειδικότερες δράσεις του διακρατικού σχεδίου «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων» περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός «Διαδρομών γεύσεων και πολιτισμού», χάρτες – DVD – οδηγοί, ενημέρωση -ευαισθητοποίηση, εκπαιδευτικές δράσεις, εξειδικευμένες εκθέσεις κοκ.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων προγραμματίζεται ένα διακρατικό γεγονός, με τη συμμετοχή όλων των διακρατικών εταίρων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2013, σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα γίνει παρουσίαση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωβουλευτές των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών δράσεων απ’ όλες τις συμμετέχουσες – στο διακρατικό σχέδιο – χώρες. Την οργάνωση όλης της εκδήλωσης έχει αναλάβει το επιμελητήριο της Ιταλίας.

Σαν παράλληλη δραστηριότητα έχει αποφασιστεί να γίνει μία παρουσίαση προϊόντων των προαναφερόμενων περιοχών, μέσα από «στρογγυλές τράπεζες» περιοχών και προϊόντων, τα οποία θα διατεθούν για γευσιγνωσία των συμμετεχόντων, προκειμένου να γνωρίσουν -μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων- τις περιοχές που συμμετέχουν. Τα προϊόντα όμως για να εισέλθουν στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι συσκευασμένα και με σήμανση barcode σε κάθε τεμάχιο από αυτά.