«Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται ένα Σύνταγμα λειτουργικό»

«Τα ελλείμματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη. Αυτό το είχε υπογραμμίσει ο Ξενοφών Ζολώτας από τις αρχές του 1962. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι ανίδεοι και ανιστόρητοι. Αυτού του είδους οι εξισώσεις δεν βγαίνουν».
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία που πραγματοποίησε για την συνταγματική αναθεώρηση προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Την ομιλία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο βουλευτής κ. Δ. Γάκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Τάσος Καραμάριος και πολίτες που θέλησαν να ακούσουν τους λόγους για τους οποίους τώρα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τον κ. Κωνσταντόπουλο προλόγισαν ο γραμματέας της ΝΕ του κόμματος κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο κ. Δημήτρης Τσοποτός. Τοποθετήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκαναν ο βουλευτής του κόμματος κ. Δ. Γάκης και ο κ. Αν. Καραμάριος, που στάθηκε ιδιαιτέρως στο νόμο για τη νησιωτικότητα που είναι δικό του δημιούργημα.
«Ο πολιτικός χρόνος είναι καθοριστικός για να συζητηθεί το πρόβλημα των δημοκρατικών θεσμών. Στο παρόν Σύνταγμα, οι θεσμοί, έχουν διαφθαρεί. Ό,τι μένει από το εθνικό εισόδημα και από τον ισολογισμό των θυσιών έχει ροκανιστεί από τη διαφθορά, την κακή διαχείριση και το νεοπλουτισμό. Η αποδιάθρωση του οικοδομήματος έχει προκαλέσει κρίσιμα πολιτικά γεγονότα. Η λειτουργία των θεσμών δεν είναι αφηρημένη έννοια. Πρέπει να προσεγγίσουμε σωστά το θέμα αυτό προκειμένου να επιτευχθεί η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά και ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα. Δεν έγινε όμως σωστά η διαχείριση των δυνατοτήτων της. Ένα κράτος κοινωνικό έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει με την εφαρμογή των μνημονίων», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παραδέχθηκαν πως έκαναν λάθος στην πολιτική που ακολούθησαν για την Ελλάδα.
«Συνεχίζουν όμως οι Ευρωπαίοι το ίδιο λάθος. Δεν μπορεί όμως να ξεπουλιούνται τα δημόσια αγαθά με τόση ευκολία. Είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης όταν έχουμε το αρνητικό παράδειγμα της Γαλλίας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στο Σύνταγμα του 1974, που όπως τόνισε, ήταν καλό και λειτουργικό.
«Σήμερα όμως παραβιάζεται το Σύνταγμα για να επιβληθούν τα μνημόνια. Οι αναθεωρήσεις του όμως σκόνταψαν στην μικροπολιτική θεώρηση του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα. Έτσι καταργήθηκαν οι εξουσίες που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. ¶λλοι λόγοι υπαγόρευσαν τις ρυθμίσεις. Η αποδυνάμωση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεπεράστηκε με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού κάτι που έβλαψε τη δημοκρατία, τα κόμματα και τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί οι σύμβουλοι του εκάστοτε πρωθυπουργού να έχουν θεσμικό ρόλο και να μην ελέγχονται από τη Βουλή και το κόμμα.
«Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί της χώρας πλήρωσαν για τους τυχαίους που άσκησαν εκτελεστική εξουσία και φορτώθηκαν τις αμαρτίες τους. Έκαναν ζημιά οι σύμβουλοι του κ. Κ. Σημίτη, του αείμνηστου Α. Παπανδρέου αλλά και οι συνεργάτες του υιού του. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα κάποιοι παραπέμπονται στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν συμβεί σε άλλη χώρα.
«Το Σύνταγμα δεν είναι νόμος. Είναι ο κώδικας δεοντολογίας για τον τρόπο λειτουργίας της πολιτείας. Στις δύο αναθεωρήσεις που έγιναν το 2001 και το 2006 άλλαξαν σκόπιμα δύο θέματα. Το ένα ήταν η μη εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και το άλλο ο ακριβής καθορισμός της σχέσης της εκτελεστικής εξουσίας και των ΜΜΕ. Στην ουσία με αυτά ηττήθηκε το πολιτικό σύστημα και σήμερα έχουν την εξουσία οι καναλάρχες», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξήγησε πως τα περί ευθύνης υπουργών δεν συνιστούν ποινικοποίηση αλλά λογοδοσία.
Δεν παρέλειψε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί και στην «Χρυσή Αυγή» η οποία δεν έπεσε από τον ουρανό.
«Είναι επικίνδυνο η εκτελεστική εξουσία να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς. Η «Χρυσή Αυγή» δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι έπαιξαν παιχνίδια σκοπιμότητας. Ίσως να θεώρησαν πως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Βρίσκονται όμως τώρα αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Σήμερα όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα είναι η μοναδική περίοδος που έχουμε την ιστορική δυνατότητα να κάνουμε συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει κάποιοι να αφορίζουν την περίοδο της μεταπολίτευσης όπου άλλαξαν πολλά.
«Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί η παραφθορά του Συντάγματος. Ανήκω στη γενιά η οποία μεγάλωσε με ένα Σύνταγμα κολοβό και μονομερές. Δεν αντιπροσώπευε την μετεμφυλιακή Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που στη δεκαετία του ΅60 είχαμε τρία πραξικοπήματα. Τώρα με την εφαρμογή των μνημονίων η Ελλάδα έχει χάσει το όνομά της στον κόσμο. Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται ένα Σύνταγμα λειτουργικό που θα εφαρμόζεται.
Το Σύνταγμα πρέπει να ρυθμίζει, να θεσπίζει και να εγγυάται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να θυμίσω πως είχαμε και νόμους ντροπής. Τώρα περνούν νόμοι χωρίς να ψηφίζονται», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος που αναφέρθηκε και στην απόφαση που ελήφθη για την χορήγηση αδειών στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αναφέρθηκε και στους εκλογικούς νόμους που δεν πρέπει να γίνονται για να διαμορφώνουν ψευδεπίγραφες πλειοψηφίες.
«Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Επί χρόνια φώναζα για τις μεγάλες υποθέσεις όπως αυτή της Siemens. Μου απάντησαν τότε δυο υπουργοί που σήμερα είναι υπόδικοι. Τα μόνα αντισταθμιστικά που προέκυψαν από όλα αυτά ήταν οι …μίζες. Για το λόγο αυτό τονίζω πως θα πρέπει να υπάρχουν πραγματικά και να λειτουργούν στη χώρα οι ανεξάρτητες αρχές. Είναι ώριμο να συζητήσουμε για την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Σχετικά με τις απειλές της Χρυσής Αυγής ότι θα προκαλέσει εθνικές εκλογές ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
«Αν παραιτηθούν οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος θα γίνουν συμπληρωματικές εκλογές. Μόνο στην περίπτωση παραίτησης βουλευτή Επικρατείας διίστανται οι απόψεις. Εγώ τονίζω πως δεν υπάρχουν άλυτα ζητήματα για το Σύνταγμα».