Να περιορίσει την απώλεια εσόδων των ΟΤΑ και από τα τιμολόγια της ΔΕΗ επιχειρεί η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανησου με επιστολή που έστειλε στα γραφεία της επιχείρησης στη Ρόδο. Το πρόβλημα όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, εστιάζεται στην παροχή εργοτάξιου ρεύματος σε πολλά κτίσματα του νησιού. Επειδή υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι από αυτούς που έχει καταγράψει ΔΕΗ η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ζητά την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλες τις περιπτώσεις για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.
Χθες το στέλεχος της ΔΕΚΡ Νικήτας Ζαβόλας έκρουσε με δηλώσεις του στη “δ” για μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα όσα συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΤΕΔΚΔ. Το πρόβλημα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι ότι χάνονται έσοδα από την παροχή του εργοτάξιου ρεύματος. “Λίγοι κατάλαβαν ότι από την 1η Ιανουαρίου, δεν ξέρουμε ποιος θα βγει για να μαζέψει τα σκουπίδια Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του νησιού και όχι τα έσοδα που χάνονται”, τόνισε κ. Ζαβόλας.
Ο κ. Ζαβόλας απάντησε και στις αιτιάσεις του δημάρχου Ιαλυσού Στέργου Στάγκα για την δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων που έχουν οι δήμοι με ιδιωτικές εταιρείες για τη αποκομιδή των απορριμμάτων και μετά την 1η Ιανουαρίου.
“Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νόμο 3852/2010 για τη διοικητική μεταρρύθμιση δηλαδή τον Καλλικράτη ( άρθρο 282 παράγραφος 19 ) παρατείνεται, η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιούνται και όλες οι συμβάσεις που υπογράφηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2010 και οι οποίες μέχρι τώρα βρίσκονταν από νομικής άποψης στον αέρα. Με την έναρξη του νέου έτους δεν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης των συμβάσεων αυτών”, τόνισε ο κ. Νικήτας Ζαβόλας. Σημειώνεται πως ο κ. Στάγκας θεωρώντας δεδομένη την δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων, πρότεινε στην ΤΕΔΚΔ τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των σκουπιδιών από όλο το νησί.
“Με βάση αυτά τα στοιχεία οι δήμοι Λινδίων, Αρχαγγέλου και Ιαλυσού είναι αυτοί που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από το νέο έτος. Αγωνιούμε και για το υπόλοιπο νησί, καθώς δεν θα υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό αφού θα έχουν απολυθεί οι έκτακτοι υπάλληλοι ενώ οι μόνιμοι που είχαν προσληφθεί παλαιότερα για την καθαριότητα- που αργότερα ανατέθηκε σε ιδιώτες- δεν θα δεχθούν να επιστρέψουν στον παλιό τους τομέα. Για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα δεν είδα να λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις. Δεν θα ξέρουμε τι θα κάνουμε τα σκουπίδια τελικά”, είπε ο κ. Ζαβόλας.
Στο σχετικό έγγραφο της ΤΕΔΚΔ προς τη ΔΕΗ αναφέρονται πάντως τα εξής:
“Ενόψει των αλλαγών που επέρχονται στην αυτοδιοίκηση και με δεδομένα τα ζητήματα που αφορούν την αδικαιολόγητα παρατεταμένη παροχή εργοταξίου ρεύματος σε πολλά κτίσματα του νησιού, παρακαλούμε για τον άμεσο έλεγχο σε όλες τις περιπτώσεις που έχει εκπνεύσει το νόμιμο χρονικό περιθώριο χρήσης του.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικά έσοδα που χάνονται για τους ΟΤΑ σε μια περίοδο μάλιστα που τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας θα πρέπει να διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα. Υπάρχει σοβαρό θέμα αποκομιδής των απορριμάτων για τους χρήστες εργοταξιακού ρεύματος , και για αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας και την πρόσκληση των συγκεκριμένων χρηστών να επισκεφθούν τους οικείους δήμους για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ηλεκτροδότησης με το εμβαδόν και τη χρήση του κτίσματος”