Τη στήριξή τους στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης παρείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος είχε συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα είχε σήμερα στο Νταβός.
Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή» και η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνομιλίας και για την κατανόηση, που έδειξαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της χώρας και στην εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και πώς θα ελεγχθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφερόμενος κυρίως στο θέμα της διαφθοράς και στις προσπάθειες να παταχθεί, ενώ ανέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας στις αλλαγές, που προωθούνται στη δομή του κράτους, καθώς και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ως προς τις αντιδράσεις για τις οποίες ρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι “οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε”.
Η κυβέρνηση και οι Έλληνες είπε ακόμα ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς. Κατέληξε δε, πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.
“Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια επίθεση στην ευρωζώνη, από άλλα συμφέροντα. Εμείς, έχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος με απώτερα κίνητρα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην διάρκεια της ομιλίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.
“Είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα εφαρμοστούν και θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Φταίει η ευρωζώνη; Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διεύψευσε τα περί συζητήσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποιο δάνειο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας LeMonde, στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους κατευνασμού των αγορών.
«Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
“Το πρόβλημα που έχουμε είναι δικό μας. Εμείς οι Έλληνες είμαστε υπεύθυνοι για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Η ευρωζώνη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την απαραίτητη πειθαρχία, για να το κάνουμε αυτό, και θα μας δώσει το κίνητρο για να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα πήρε “ψήφο εμπιστοσύνης την Δευτέρα, όταν βγήκε για δανεισμό και είχε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο “η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας”, κάτι, που όπως ανέφερε, “δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα”.
«Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spread και μας έφερε σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι “αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα”.
Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα
Με τον Χοακίν Αλμούνια, τον μέχρι πρότινος «σκληρότερο» κριτή της χώρας μας, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο – ακόμα για λίγες ημέρες – για την Οικονομία, να προσφέρει ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα μας δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Ο κύριος Αλμούνια κλήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να σχολιάσει τα της ελληνικής οικονομίας και ήταν απολύτως σαφής, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος έχει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο πως δεν υπάρχει ούτε καν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο παρά μόνον το γνωστό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης που περιλαμβάνει σαφείς στόχους και χρονικούς προσδιορισμούς για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.
Ο κύριος Αλμούνια ξεκαθάρισε τέλος πως κανείς δεν απεργάζεται «εξειδικευμένα σχέδια για την Ελλάδα», διαψεύδοντας κι αυτός με τη σειρά του, εμμέσως πλην σαφώς, τα όποια δημοσιεύματα και σενάρια για δήθεν διμερείς, τριμερείς ή όποιες άλλες συμφωνίες με στόχο τη «διάσωση» της Ελλάδας!
Και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την “εμπιστοσύνη” της προς την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. “Η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
“Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά”, πρόσθεσε. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ επιδεικνύουν “αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο”.
Σε παρόμοιο τόνο και οι απόψεις του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσσινγκ. Ο οποίος, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα, υπογράμμισε ότι κάθε χώρα της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για να διαχειριστεί τα χρέη της. Προχώρησε κι αυτός σε έμμεση διάψευση των σεναρίων για δήθεν «διάσωση» της Ελλάδας από τον γαλλο-γερμανικό «άξονα», δηλώνοντας ότι μια “ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποδυναμώσει το ευρώ” …
Ανάλογη τέλος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας ¶λιστερ Ντάρλινγκ. Ο οποίος θέλησε να «πετάξει» το μπαλάκι μακριά από τη χώρα του, λέγοντας ότι μια ενδεχόμενη διάσωση της χώρας μας είναι καθήκον της Ευρωζώνης – εάν χρειαστεί – και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Με δυο λόγια μας λέει πως εάν Γάλλοι, Γερμανοί ή όποιοι άλλοι επιλέξουν να διασώσουν την Ελλάδα, η Βρετανία δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα ή να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία καθ΄οιονδήποτε τρόπο!
Πάντως υπάρχει και μια άλλή φωνή, αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο οποίος, μιλώντας στους Financial Times, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να … εγκαταλείψει την Ελλάδα. Τόνισε ότι είναι προφανές πως τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα μπορούν να κλονίσουν τις ισορροπίες στην Ευρωζώνη και κατέληξε αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και δίνοντας «τροφή» στους σεναριολόγους, αφού – σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους – θεωρεί ότι “οι οικονομικές πολιτικές δεν είναι μόνο ζήτημα εθνικής ανησυχίας αλλά ευρωπαϊκής ανησυχίας”! Μήπως και “ευρωπαϊκής δράσης” ..;
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/girname-ti-selida-tis-kakis-klironomias/