Η αποδόμηση του νοσηρού φαινομένου της «έμφυλης βίας»

Οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έρευνας και Προώθησης Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας, διεξήγαγαν την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, ημερίδα με θέμα « Έμφυλη βία : Η αποδόμηση του νοσηρού φαινομένου», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Εισηγητές της ημερίδας ήταν η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Βάσω Κόλλια, η οποία απουσίαζε και η εισήγησή της αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ε&Π Αυτοάμυνας και Προστασίας, κ. Γεώργιο Ρουμπίνη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, κα. Αιμιλία – Σοφία Μέρη, η κοινωνική λειτουργός και προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ρόδου, κα. Μαίρη Χατζηαντωνίου, ο αστυνόμος Β’ και υποδιοικητής Α.Τ Ρόδου, κ. Αντώνης Κουρεμπής και η πρόεδρος της οργάνωσης « Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», κα. Χαρούλα Γιασιράνη.
Παράλληλα, η θεατρική ομάδα «Πράξις» παρουσίασε θεματικά σκέτς με θέμα την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Η κα. Β. Κόλλια, δήλωσε: “Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας. Όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχει μια άλλη αλήθεια, σκληρή και αδυσώπητη. Η βία κατά των γυναικών είναι ακόμη εδώ. Γυναίκες εγκλωβισμένες που υποφέρουν ψυχικά και σωματικά. Αποκαλύπτεται μπροστά μας μια σύγχρονη μάστιγα. Θα πρέπει να προβληματιστούμε, διότι τα συστατικά της έμφυλης βίας βρίσκονται ευρέως διαθέσιμα γύρω μας. Οι σύγχρονες κοινωνικές παθογένειες προκαλούν την ανάπτυξη της έμφυλης βίας. Η κάθε μορφής βία κατά των γυναικών απαγορεύτηκε πριν μερικά χρόνια από το νόμο 3500/2006. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για άσκηση βίας στην οικογένεια και υποβάθμιση των δικαιωμάτων της γυναίκας εντός του οικογενειακού θεσμού. Για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε ως αδίκημα και η σεξουαλική κακοποίηση εντός γάμου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο καταπολέμησης της βίας των γυναικών”.

Ο εισαγγελέας κ. Κ. Μπούτσικος, δήλωσε: “Οι “Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» έχουν προσφέρει πάρα πολλά στις κακοποιημένες γυναίκες σε όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. ¶ργησε πολύ να θεσμοθετηθεί ένα νομοθέτημα για την αποτελεσματική προστασία των ανηλίκων. Με το νόμο που εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο 2007 ετέθησαν οι βάσεις, ώστε να μπορεί ο ανήλικος να προστατευτεί. Στο άρθρο του αστικού κώδικα 1532 υπάρχει μια παράγραφος που ορίζει πως όταν κινδυνεύει η σωματική ή ψυχική υγεία του ανηλίκου, ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα με διάταξή του να αφαιρέσει την επιμέλεια. Η εφαρμογή αυτού του άρθρου έχει σώσει πολλές ψυχούλες, διότι ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο νόμος είναι αυστηρός και έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τις γυναίκες. Να τονιστεί, ότι κακοποίηση του ανηλίκου είναι ακόμη και όταν βλέπει να διαπράττεται κακοποίηση κάποιου μέλους της οικογένειας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στον διευθυντή της σχολικής μονάδας περιπτώσεις κακοποιημένων μαθητών. Πλέον, στη διάρκεια της κρίσης οι θύτες είναι κατά βάση μητέρες. Οι μητέρες κακοποιούν τα παιδιά τους. Μέχρι τώρα, το 75% των θυμάτων ήταν οι άντρες. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στα παιδιά. Η αδιαφορία είναι συνενοχή”.

Η εισαγγελεύς κα. Α. Σ. Μέρη, δήλωσε: “Θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα βασικά σημεία του νόμου 3500 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν 2 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ο νόμος προβλέπει το αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται η διαμονή στο ίδιο σπίτι για να εμπίπτουν τα μέλη στην εφαρμογή του. Τα πρόσωπα είναι οι σύζυγοι, οι γονείς, οι συγγενείς α’ βαθμού, οι εξ αγχιστείας συγγενείς α’ και β’ βαθμού και τα θετά τέκνα. Στην πρώτη κατηγορία οι συγγενείς πρέπει να συνοικούν, προκειμένου να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 3500. Η συγγένεια σε αυτήν την περίπτωση φτάνει μέχρι τον τέταρτο βαθμό. Να τονίσω, πως δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου για τη δίωξη αυτού του αδικήματος. Ο νόμος δεν αφορά μόνο γυναίκες. Αφορά και παιδιά, ηλικιωμένους και άντρες. Η εισαγγελία της Ρόδου θα είναι πάντα εδώ και πάντα θα υπάρχει κάποιος να ακούσει το πρόβλημα και να συνδράμει σε αυτό”.
Ο κ. Α. Κουρεμπής, δήλωσε: “Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του θύματος και συντελεί στον αποκλεισμό του. Κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Η βία δεν παρατηρείται μόνο σε φτωχές οικογένειες. Είναι ένα φαινόμενο συχνότερο στις πλούσιες οικογένειες. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού απαιτούνται συντονισμένες και εξειδικευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι στόχοι της αστυνομικής παρέμβασης είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Η αστυνομία πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα. Το θύμα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι ενοχοποιείται”.
Η κα. Μ. Χατζηαντωνίου, δήλωσε: “Εδώ και πολύ καιρό παρατηρούμε πως τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από ένα αίσθημα αβεβαιότητας. Η οικονομική κρίση πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τις εργαζόμενες γυναίκες, ενώ αυξάνονται και οι περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, μέσα στην ίδια τους τη δουλειά. Η σχέση των ζευγαριών δοκιμάζεται στις εποχές κρίσης. Πολλοί άντρες, χάνοντας τη δουλειά τους, νιώθουν μειονεκτικά. 3 στις 10 Ελληνίδες έχουν βιώσει ξυλοδαρμό από το σύντροφό τους, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που για πολλές γυναίκες έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια σύνθετη μορφή βίας. Αυτόν τον καιρό, ακόμη και οι άντρες υφίστανται ψυχολογική και λεκτική βία από τις συντρόφους τους. Πρέπει να αποκτήσουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τις ανασφάλειές μας”.

Η κα. Χ. Γιασιράνη, δήλωσε: “Έχουμε σκοπό να ενημερώσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινωνία για το νοσηρό αυτό φαινόμενο. Στοχεύουμε στην προσφορά υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, με προτεραιότητα τις γυναίκες και τα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη. Η οργάνωσή μας κάνει μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και στέκεται δίπλα στα θύματα παρέχοντάς τους υποστήριξη κάθε μορφής. Ο μεγάλος, διαρκής και στοχευμένος αγώνας μας για τη δημιουργία δομών υποστήριξης γυναικών θυμάτων στέφθηκε από επιτυχία με τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου στη Ρόδο. Χωρίς προκαταλήψεις και στιγματισμό των θυμάτων πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε τα θύματα να λύσουν τη σιωπή τους. Η βία που ασκείται στις γυναίκες έχει πολλές μορφές και πολλές φορές είναι αθέατη”.