Οι σχεδόν 42 χιλιάδες μεριδιούχοι των τριών συνεταιριστικών, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Ευβοίας, που οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, είναι οι χαμένοι της ανεπιτυχούς προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε το Capital.gr, 42.148 μεριδιούχοι χάνουν συνολικά 43,6 εκατ. ευρώ, αφού θα πρέπει να περιμένουν τη διαδικασία εκκαθάρισης, όντας τελευταίοι στη λίστα με τους προς αποζημίωση εμπλεκόμενους.
Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη τράπεζα από τις τρεις, η Δωδεκανήσου, είχε 22.680 μέλη και περίπου 31 εκατ. ευρώ κεφάλαιο (μετά τις ζημιές), η Δυτικής Μακεδονίας είχε 9.990 μέλη και 3,2 εκατ. ευρώ κεφάλαιο, ενώ η Ευβοίας είχε 9.478 μέλη και κεφάλαια της τάξης των 9,4 εκατ. ευρώ (12,1 εκατ. ευρώ πριν τις ζημιές). Σημειώνεται ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό για κάθε μεριδιούχο διαμορφώνεται στο 2%.
Οι τρεις αυτές συνεταιριστικές τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε βιώσιμο μονοπάτι λειτουργίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν γνώστες του θεσμού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση και μάλιστα με σημαντικά ποσά. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι πως τα “κόκκινα” δάνεια της Συνεταιριστικής Δυτικής Μακεδονίας “αγγίζουν” το 66%, και της Δωδεκανήσου το 54%.
“Η κρίση, σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση ορισμένων τραπεζών και τις πρακτικές διαχείρισης που ακολουθήθηκαν, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σημείο τις τρεις συνεταιριστικές”, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ήταν η πιο ουσιαστική, επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα είχε σημαντική ευθύνη αν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, επέλεγε να δώσει… παράταση ζωής θέτοντας σε κίνδυνο τους υποψήφιους νέους μεριδιούχους ή ακόμη και τους καταθέτες. Γιατί μπορεί η τράπεζα να συγκέντρωσε περί τα 5,5 εκατ. ευρώ, όμως χρειαζόταν περίπου άλλα τόσα για να θεωρηθεί επαρκώς κεφαλαιαοποιημένη..
“Ή Δωδεκανήσου ήταν η πιο καλά οργανωμένη από τις τρεις τράπεζες των οποίων ανεστάλησαν οι άδειες. Διέθετε οργάνωση, σοβαρό δυναμικό και πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή των Δωδεκανήσων”, σημειώνει τραπεζικός παράγοντας με εμπειρία στο θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. “Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την τοπική κοινωνία”, προσθέτει.
Αντιδράσεις υπήρξαν και θα υπάρχουν. Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι προκαλείται μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Σημειώνουν δε, ότι οι χορηγήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων επιχειρήσεων ειδικά στη Ρόδο, αλλά και σε άλλα νησιά πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς την παραμκρή καθυστέρηση. Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Δωδεκανήσου χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση και προσθέτει ότι η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση συνεταιριστική τράπεζα εξυπηρετούσε 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Τράπεζα Δωδεκανήσου ιδρύθηκε στη Ρόδο το 1994 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την υποστήριξη όλων των παραγωγικών φορέων και λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα από το 1995. Απασχολούσε 132 εργαζομένους, διέθετε καταθέσεις 254 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 263 εκατ. ευρώ, ενώ είχε παρουσία σε δώδεκα περιοχές με συνολικά 19 καταστήματα (8 στη Ρόδο και από ένα σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Νίσυρο, Κάσο, Τήλο, Λέρο, Λειψούς, Σύμη, Πάτμο και Πειραιά).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει τραπεζική παρουσία σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές όπως για παράδειγμα, στην Κάσο ή στη Νίσυρο. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την Alpha Bank, ενώ κάποιοι θα κληθούν να εργαστούν στη διαδικασία εκκαθάρισης.
Διαδικασία εκκαθάρισης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank μεταφέρονται μόνο οι καταθέσεις, ενώ ο εκκαθαριστής (Ernst & Young) αναλαμβάνει τα υπόλοιπα στοιχεία παθητικού και ενεργητικού. Σύμφωνα με τη διαδικασία εξυγίανσης, ο εκκαθαριστής αναλαμβάνει το σύνολο των χορηγήσεων και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα κεφάλαια μπορεί. Τα περισσότερα στοιχεία του ενεργητικού είναι βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια και αλληλόχρεοι λογαριασμοί. Επίσης, ο εκκαθαριστής μπορεί να πουλήσει τα δάνεια σε ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Οι πρώτοι που θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκκαθάρισης είναι θετικό είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της νόμιμης αποζημίωσης. Στη συνέχεια, ο νόμος προβλέπει την αποζημίωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ακολουθεί το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης των εργαζόμενων. Τελευταίοι αποζημιώνονται οι μεριδιούχοι οι οποίοι σαφέστατα συγκεντρώνουν μηδαμινές πιθανότητες.
Πηγή:www.capital.gr
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ
ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ
Ανησυχία προκλήθηκε χθες στις τάξεις των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου εξαιτίας της απόφασης για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς δήλωσε πως οι μισθοί θα καταβληθούν στους εργαζόμενους την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, μέσω της Εθνικής Τράπεζας.
Η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τελεί σε αναμονή για την μεταφορά των λογαριασμών που διατηρούσε ο Δήμος στην Συνεταιριστική Τράπεζα, στην Alpha Bank.
“Μετά τις εξελίξεις που είχαμε θα πρέπει να μεταφερθούν οι λογαριασμοί μας στην Alpha Bank. Θα απαιτηθούν πέντε ημέρες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες”, δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως θα καταβληθούν και οι μισθοί στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
«Θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά του λογαριασμού. Στείλαμε επιστολή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για το θέμα και έτσι τα χρήματα για το προσωπικό θα διοχετευθούν μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Αυτή η διαδικασία θα περαιωθεί σε 48 ώρες», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Οι εργαζόμενοι
Συνάντηση με την υπεύθυνη του προσωπικού της Alpha Bank κ. Πηνελόπη Κονιδάρη είχε χθες το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
«Υπάρχει πρόθεση, όπως καταλάβαμε από την συνάντηση με την κ. Π. Κονιδάρη, να μας προσλάβουν όλους. Μέσα στην εβδομάδα θα λάβουμε την απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και πρόσθεσε πως όλο το προσωπικό της τράπεζας ασχολείται τώρα με την μετάπτωση των λογαριασμών των πελατών στην Alpha Bank.
«Τώρα εργαζόμαστε για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει η μετάπτωση των λογαριασμών των πελατών της τράπεζας στην Alpha Bank. Θέλου,με να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι Δωδεκανήσιοι», τόνισε ο κ. Μανωλάκης.
Η ΝΟΔΕ
Συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, με αφορμή τις εξελίξεις που σημειώθηκαν σχετικά με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Στην συνεδρίαση παρέστη ο Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Παντελής Γεωργάκης, ο οποίος και ενημέρωσε το σώμα για το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης.
Η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των συνεπειών που προκαλεί στην Δωδεκανησιακή Οικονομία, η άδικη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας Δωδεκανήσου από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα στηρίξει όλες τις ενέργειες για την λειτουργία της Τράπεζας με γνώμονα το καλό των Δωδεκανησίων.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου ομόφωνα καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση ανάκλησης άδειας λειτουργίας των τριών συνεταιριστικών τραπεζών και ιδιαίτερα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Θεωρεί απαράδεκτα γεγονότα:
α) τις πολιτικές απαξίωσης των συνεταιριστικών τραπεζών, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, και
β) την ουσιαστική παγίδευση των καταθετών και των μετόχων των οποίων τις οικονομίες και εισφορές για στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας μετακυλίουν, χωρίς τη βούλησή τους, σύμφωνα με σκοπιμότητες που αφήνουν αιωρούμενα ερωτηματικά…!
Εκφράζει τη συμπαράστασή του στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και πιθανότατα θα προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων της πατρίδας μας.
Στηρίζει τον αγώνα της διοίκησης και των εργαζομένων της τράπεζας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας και ΑΠΑΙΤΕΙ την διασφάλιση των καταθέσεων και μερισμάτων των συνδημοτών μας και όλων των καταθετών, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων, που δεν πρέπει να θιγούν από την επιχειρούμενη «βίαιη» διαδικασία.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜ. ΓΑΚΗ
Ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την ανακοίνωση για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Θύμα της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και των μνημονιακών αντιαναπτυξιακών επιταγών στη δυνατότητα στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών, υπήρξε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Η εξέλιξη αυτή, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η τρόϊκα και η κυβέρνηση στην διατήρηση και ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία και τη στήριξη των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο στόχος της διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις του δικτύου των γερμανικών ταμιευτηρίων να υποκαταστήσουν το ρόλο των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών, ιδρύοντας περιφερειακά τραπεζικά καταστήματα για παροχή τραπεζικών υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εγκληματική κωλυσιεργία και η ισοπεδωτική και αδιάλλακτη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνδυασμό με την αδυναμία/έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σημερινή πολιτική κοινωνική και οικονομική υποδούλωση της χώρας: Κυρίαρχο εργαλείο άσκηση πολιτικής είναι το μνημόνιο, υποκαθιστώντας ακόμα και βασικά συνταγματικά δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην εργασία. Η Δωδεκάνησος είναι θύμα της τυφλής υπηρέτησης του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.
Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συμφερόντων των μερισματούχων της Συν/κής Τράπεζας Δ/νήσου, η συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα μικρά νησιά, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει παρουσία άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – είναι όροι αδιαπραγμάτευτοι.
Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει:
«Μαύρο» στην ανάπτυξη,
«Μαύρο» στην εργασία,
«Μαύρο» στην επιχειρηματικότητα,
«Μαύρο» στη Δωδεκάνησο.