Η Ελλάδα πάσχει από οικονομικό σαδισμό

Η περίπτωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο πόλεμος στη Συρία, οι θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική καθώς και ο ρόλος του χριστιανισμού στη σύγχρονη εποχή ήταν μερικά από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την τελευταία μέρα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου “Διάλογος των Πολιτισμών” που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 3 Οκτωβρίου 2013 και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο “Αλντεμαρ Παραντάις”.
Και 3η καθώς και η τελευταία ημέρα περιελάμβαναν παράλληλες συνεδριάσεις, με ομιλίες, ανοικτό διάλογο και στρογγυλά τραπέζια.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην οικονομική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο με παραδείγματα την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ δεν έλειψαν πολλές δηλώσεις στήριξης από τους συμμετέχοντες προς τη χώρα που ταλαιπωρείται από έναν ιδιάζων ‘”οικονομικό πόλεμο” τον οποίο υφίσταται.
Στην ομιλία του ο Βρετανός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κ. Τζον Λόχαρντ έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή τους πολέμους και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Συρίας, κατηγορώντας ευθέως όχι μόνον τις ΗΠΑ για την επιλογή τους να προχωρήσουν σε πολεμικές συρράξεις, αλλά και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, όπου ο Πρόεδρός της Φρανσουά Ολάντ, τάχθηκε με το μέρος του Μπαράκ Ομπάμα. ‘Η ηθική της τιμωρίας είναι ο νέος όρος που έχει εισαχθεί στις διεθνείς σχέσεις και δυστυχώς βλέπουμε ότι αποτελεί επιχείρημα για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Οι πολεμικές συρράξεις γίνονται πλέον η δικαιολογία ώστε στο όνομα της ‘τιμωρίας’ ασκείται ένα δόγμα της δήθεν επιβολής της δημοκρατίας όπως την αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες ώστε να επιβάλλουν οριζόντιες πολιτικές τους’.
Ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας στην οποία έχει επιβληθεί ένα ανάλογος πόλεμος, ο κ. Λόχαρντ είπε κατηγορηματικά: ‘Η περίπτωση της Ελλάδας είναι κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα πάσχει από έναν οικονομικό ‘σαδισμό’ που της έχουν επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όμως ένας ιδιάζων πόλεμος με ανάλογες συνέπειες όπως και η πολεμική εισβολή’ όπως τόνισε.
ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ
Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε σε στρογγυλό τραπέζι σχετικά με τους διωγμούς που υπόκεινται οι άνθρωποι που ανήκουν σε χριστιανικές ομολογίες στη Μέση Ανατολή, οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι της Ιορδανίας και του Λιβάνου μίλησαν για την ανάγκη να τεθούν στο περιθώριο οι εξτρεμιστές που επικαλούνται την ‘Τζιχάντ’ και το Κοράνι και διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ. ‘Στην Ιορδανία γεννήθηκε η αρχή του Χριστιανισμού. Εμείς τόσα χρόνια συνυπάρχουμε με τους μουσουλμάνους και τους άραβες οι οποίοι γνωρίζουν μέσα από το Κοράνι ότι ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός είναι η απαρχή της πίστης για όλους και το σέβονται. Απευθύνω έκκληση στους αυθεντικούς μουσουλμάνους να μην παρασύρονται από τους εξτρεμιστές διότι αυτοί προσπαθούν να επηρεάσουν την πλειονότητα του κόσμου, επικαλούμενοι το Ισλάμ ενώ υπηρετούν, καθαρά, συμφέροντα άλλου είδους’ είπε ο πατ.Ναμπίλ Χαντάτ.
‘Και στην περίπτωση του Λιβάνου, παρατηρούμε ότι οι χριστιανοί διώκονται συστηματικά από τους φανατικούς μουσουλμάνους. Είναι παρανοϊκό. Οι χριστιανοί σε αυτή την περιοχή και γενικότερα στην Μέση Ανατολή, έχουν συνυπάρξει και έχουν συμβιώσει με τους μουσουλμάνους εκατοντάδες χρόνια πριν ξεκινήσουν αυτές οι καταστάσεις που υπηρετούν κυρίως οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Το αυθεντικό Κοράνι το οποίο επικαλούνται οι εξτρεμιστές, δεν κάνει τέτοιες αναφορές για ‘Τζιχάντ’ και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους πιστούς στο Ισλάμ που θα πρέπει να σκεφτούν λογικά και να μην παρασύρονται’ είπε με την σειρά του στην τοποθέτησή του ο πατ.Μπούλος Γουέμπε από τον Λίβανο. Απαντώντας σε ερώτηση αν οι μουσουλμάνοι είναι παραδοσιακά εχθρικοί απέναντι στους χριστιανούς, ήταν κατηγορηματικός: ‘Αυτό αποτελεί ένα στερεότυπο πολύ επικίνδυνο και πρέπει να καταρριφθεί’.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο κ. Τσάντρα Μουζάφαρ από την Μαλαισία, πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος για έναν πιο για έναν δίκαιο κόσμο. ‘Το να προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο θα πρέπει να αποτελεί τη μοναδική μας αποστολή. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Να δημιουργεί συνθήκες για να βοηθάει τον συνάνθρωπο και να προσπαθεί με τον διάλογο, την ανέχεια και την φιλία να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Νομίζω ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί ο πόλεμος στη Συρία απέδωσαν καρπούς κι αυτό είναι ένα παράδειγμα καλής θέλησης όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον’.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Την περίπτωση του Νεπάλ ως ένα παράδειγμα για τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ανεργία στη νεολαία και τις νεαρές ηλικίες, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τη Νεολαία στο Νεπάλ κ. Καμπίντρα Μπουρλακότι. ‘Στο Νεπάλ η ανεργία στους νέους κινείται στο 49% και ανησυχούμε πλέον σοβαρά γι’ αυτά τα νούμερα. Η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με χρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης ώστε να ανακουφίσουμε τα νέα παιδιά που από την ώρα που τελειώνουν το λύκειο σκέφτονται σοβαρά αν θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως σε ξένες χώρες όπως η Βρετανία ή οι ΗΠΑ’ όπως είπε. Η ανεργία σε νεαρές ηλικίες αποτελεί ένα σημείο αιχμής και προβληματισμού για τρίτες χώρες αλλά και ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ευρώπη όπως επισημάνθηκε.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας και περαιτέρω της Ορθοδοξίας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινωνία ανέπτυξε ο Μητροπολίτης Ατσκί και Ταυρίτσεσκι κ. Βλαντιμίρ στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ρόλο του σύγχρονου χριστιανισμού και των πρακτικών τους στην διατήρηση της βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης. ‘Είναι σημαντικό για εμάς τους χριστιανούς ορθόδοξους να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας και να τηρούμε τις ορθόδοξες παραδόσεις μας. Σε αυτή την αποστολή έχει μεγάλη ευθύνη και η εκκλησία και ο κλήρος. Πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας, ως ιεράρχες να στηρίζουμε τις αξίες αλλά και τους ανθρώπους και να τους μαθαίνουμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται τον Θεό’ όπως είπε στην τοποθέτησή του ο Ρώσος ιεράρχης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με την παράδοση, τον πολιτισμό και την πολιτική στην Ασία, την ανάπτυξη της οικονομίας στην περίπτωση της Κίνας αλλά και την μετανάστευση σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ευρώπη.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο αργά το απόγευμα. Ακολούθησε γκαλά ντίνερ και ομιλία του προέδρου του Φόρουμ κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στην παγκόσμια κοινότητα μέσα από τον Διάλογο.
Στο Διεθνές Φόρουμ ‘Διάλογος των Πολιτισμών’ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Αλντεμαρ Παραντάις’ συμμετείχαν 400 σύνεδροι από 60 χώρες ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί, εκπρόσωποι από σύγχρονες θρησκείες και δόγματα και παρατηρητές.