Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνιστούν μεγάλο κίνδυνο

Σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και την τέταρτη θέση στην προσβολή των ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σε όλη την Ευρώπη.
Οι εν λόγω «διακρίσεις» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών ευθύνεται για τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων που προσβάλλουν τους ασθενείς, προκαλώντας ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και στο θάνατο.
Παράλληλα, τα μέτρα λιτότητας στον τομέα της Υγείας, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού οι ελλείψεις αναλώσιμων ειδών υγιεινής των χεριών στα νοσοκομεία, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων,που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους περιθαλπόμενους.
Δυστυχώς, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας μας. Το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων υφίσταται και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας.
Πληροφορίες για το ζήτημα έδωσαν, στη «δ», ιθύνοντες του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, κ. Στέλιος Καραταπάνης, δήλωσε: ” Υπάρχει αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η οποία οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, οι κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν άλλοτε από αμέλεια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και άλλοτε από ελλείψεις σε ειδικά αντισηπτικά σαπούνια, η παρατεταμένη παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο και η διασπορά μικροβίων από τον έναν ασθενή στον άλλο, αποτελούν κάποιες από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε νοσοκομειακές λοιμώξεις. Γενικότερα, όλες οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θεωρούνται βαριές, διότι τα μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομείο είναι περισσότερο ισχυρά και ανθεκτικά. Δυστυχώς, εξαιτίας της αύξησης των λοιμώξεων έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι ασθενών. Κίνδυνος λοίμωξης υπάρχει σε ολόκληρο το νοσοκομείο, αλλά περισσότερο επικίνδυνη είναι η παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων που διενεργεί ελέγχους. Πλέον, σε όλους τους διαδρόμους έχουν τοποθετηθεί συσκευές αντισηπτικών σαπουνιών, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα αντισηψίας. Επίσης, υπάρχει ενημέρωση για τα είδη των μικροβίων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν προκύψει κάποιο βαρύ περιστατικό, φροντίζουμε να απομονωθεί σε ειδικό θάλαμο και να ενημερωθεί το προσωπικό, ώστε να προληφθεί η διασπορά των μικροβίων. Θα ήθελα να τονίσω πως οι ασθενείς δεν θα πρέπει να παραμένουν άνευ λόγου στο νοσοκομείο. Πρέπει να φεύγουν έγκαιρα. Μερικές φορές, η παρατεταμένη παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο, μπορεί να αποβεί ολέθρια”.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Βασίλης Παπανικόλας, δήλωσε: ” Όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έτσι και το δικό μας νοσοκομείο αντιμετωπίζει πρόβλημα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Κάποιοι χώροι των νοσοκομείων αποτελούν «αποθήκες» μικροβίων. Παρά τις απολυμάνσεις που γίνονται, τα μικρόβια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και το πρόβλημα δεν παύει να υφίσταται. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής δεν θα πρέπει να παρατείνει στην παραμονή του στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Βέβαια, υπάρχει η επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων που εισηγείται και λαμβάνει μέτρα τακτικά και έκτακτα για την αντιμετώπιση του φαινομένου”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, κ. Βασίλης Κινούς, δήλωσε: “Στο νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχουν κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στο ίδιο περίπου επίπεδο με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδας. Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, στην ανεπάρκεια προσωπικού, στην ελλιπή λειτουργία της επιτροπής λοιμώξεων και στην έλλειψη ενημέρωσης των γιατρών για τη χρήση αντιβιοτικών. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για ενημέρωση.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει το θάνατο και σε ασθενείς του νησιού, οι οποίοι λόγω του επιβαρυμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος μπορούν εύκολα να κολλήσουν κάποια ανθεκτικά μικρόβια. Βέβαια, τα ποσοστά αυτών των περιπτώσεων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στο νοσοκομείο της Ρόδου προσπαθούμε να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να είναι χαμηλά τα ποσοστά των σηπτικών καταπληξιών.
Ο κίνδυνος είναι περισσότερο υψηλός στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και λιγότερο στους κοινούς θαλάμους. Βέβαια, περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων υπάρχουν παντού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών”.