Η Εθνική Τράπεζα διαμαρτύρεται για κατάσχεση ανύπαρκτων καταθέσεων από το Τελωνείο!

Μία ενδιαφέρουσα και πρωτόγνωρη υπόθεση πρόκειται να απασχολήσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με αντιδίκους το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το Τελωνείο Ρόδου και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 29η Μαρτίου 2012 το Τελωνείο Ρόδου επέβαλε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως τρίτης αναγκαστική κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές δεκαεννέα (19) συνολικά οφειλετών του, συνολικού ύψους 472.673,08 ¤!
Το κατασχετήριο κοινοποιήθηκε στην παραπάνω τράπεζα και συγκεκριμένα στο Κατάστημα Ρόδου την 4η Απριλίου 2011 και η τράπεζα προέβη ως είχε υποχρέωση στη διενέργεια έρευνας των αρχείων της όσον αφορά την ύπαρξη καταθετικών λογαριασμών επ’ ονόματι των δεκαεννέα παραπάνω οφειλετών, πλην όμως διαπίστωσε ότι μόνο οι έξι από τους συγκεκριμένους οφειλέτες του Τελωνείου τηρούσαν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτήν, τα υπόλοιπα των οποίων αθροιστικά ανέρχοντο μόλις στο συνολικό ποσό των 137,28 ¤!
Κατόπιν τούτου η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε αυθημερόν τους παραπάνω λογαριασμούς, οι οποίοι εξακολουθούν και μέχρι σήμερα να είναι δεσμευμένοι. Ωστόσο δεν προέβη στην υποβολή δήλωσης τρίτου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, διότι σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση του νομικού της συμβούλου κ. Λάζαρου Ταγαρούλια, επρόκειτο για μικροποσά, τα οποία μπορούσε να τα καταβάλει στο Τελωνείο Ρόδου.
Όπως ισχυρίζεται η Εθνική Τράπεζα στην ανακοπή που άσκησε κατά του παραπάνω κατασχετηρίου εγγράφου του Τελωνείου Ρόδου, η οποία και πρόκειται να εκδικασθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου τον Οκτώβριο του 2014, ενημέρωσε η ίδια περί τούτου το Τελωνείο Ρόδου και εξήγησε ότι δεν προέβη στην υποβολή της δήλωσης τρίτου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του πληρεξουσίου δικηγόρου της, το περιεχόμενο της οποίας και γνωστοποίησε στο Τελωνείο Ρόδου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι προσφέρεται στην απόδοση των υπολοίπων αυτών των λογαριασμών που βρέθηκαν, συνολικού ποσού 137,28 ευρώ.
Μάλιστα, υπέβαλε προς το Τελωνείο Ρόδου το με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2012 Υπόμνημα-Απάντηση στην με αριθμ. πρωτ. 410/19-01-2012 κλήση της από την Διεύθυνση Τελωνείου Ρόδου σε ακρόαση σχετικά με το ως άνω προσβαλλόμενο κατασχετήριο έγγραφο, με το οποίο το Τελωνείο Ρόδου έλαβε γνώση ότι όλοι οι λογαριασμοί των παραπάνω οφειλετών που βρέθηκαν την 4η Απριλίου 2011 στην Εθνική Τράπεζα, δεσμεύθηκαν αυθημερόν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι δεσμευμένοι.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η Εθνική Τράπεζα στην ανακοπή της, το Τελωνείο Ρόδου αν και δεν αμφισβήτησε το περιεχόμενο του ως άνω με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2012 εγγράφου της, επικαλούμενο απλά και μόνο την μη υποβολή της δήλωσης τρίτου, δια του προϊσταμένου του, προέβη στις 12 Μαρτίου 2012 στην έκδοση δέκα αποφάσεων, με τις οποίες βεβαιώνονται εις βάρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. όλες οι οφειλές των οφειλετών του Δημοσίου που περιέχονται στο με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2011 προσβαλλόμενο κατασχετήριο έγγραφό του, συνολικού ύψους 472.673,08 ¤!
Κατά των βεβαιωτικών αυτών αποφάσεων του Τελωνείου Ρόδου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε στις 20 Μαρτίου 2012 ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε στις 24 Μαΐου 2012 από το Ελληνικό Δημόσιο.
Όπως διατείνεται η Εθνική Τράπεζα, επιβλήθηκαν μη νομίμως σε βάρος της, δυνάμει του προσβαλλόμενου κατασχετηρίου εγγράφου η επίδικη κατάσχεση για ποσό πέραν αυτού που βρέθηκε και δεσμεύθηκε, δηλαδή πέραν του συνολικού ποσού των 137,28 ευρώ, διότι το σχετικό άρθρο 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974 (ΦΕΚ 90 Α) έχει αντικατασταθεί από το άρθρο 67 του Ν. 3842/2010, στο οποίο προβλέπεται ότι εάν ο τρίτος, εν προκειμένω η Τράπεζα, δεν προβεί σε δήλωση ή προβεί εκπρόθεσμα ή χωρίς την τήρηση του τύπου που προβλέπεται από το άρθρο 32 του ΚΕΔΕ, λογίζεται οφειλέτης του Δημοσίου για το σύνολο της απαίτησης, για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση, εκτός αν αυτός αποδείξει ότι δεν οφείλει στον καθ’ου ή ότι η οφειλή του είναι μικρότερη από την απαίτηση του Δημοσίου, οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του, κατά περίπτωση.”

Δηλαδή, όπως άλλωστε προβλέπει και σχετική εγκύκλιος περί οδηγιών εφαρμογής διατάξεων του Ν. 3842/2010 σχετικά με θέματα είσπραξης δημοσιών εσόδων, σε αντίθεση με την προηγούμενη σχετική ρύθμιση του άρθρου 33 του ΚΕΔΕ, η οποία καθιέρωνε αμάχητο τεκμήριο οφειλής εκ μέρους του τρίτου σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης αυτού ή εκπρόθεσμης δήλωσης, πλέον το τεκμήριο διατηρείται πλην όμως καθίσταται μαχητό και παρέχεται η δυνατότητα στον τρίτο να το ανατρέψει προσβάλλοντας δικαστικά τη σε βάρος του, πράξη και αποδεικνύοντας, ότι η οφειλή του προς τον οφειλέτη του Δημόσιου είναι ανύπαρκτη ή μικρότερη του ποσού για το οποίο έγινε κατάσχεση, οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του κατά περίπτωση. Η δε δυνατότητα ανατροπής του ως άνω τεκμηρίου, χορηγεί εκ του νόμου στον τρίτο το δικαίωμα να προσβάλει την κατάσχεση για ουσιαστική ακυρότητα.
Ως εκ τούτου, στηριζόμενη στη νέα διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η Εθνική Τράπεζα προέβη στην άσκηση ανακοπής κατά της κατάσχεσης που επέβαλε το Τελωνείο Ρόδου εις χείρας της του υπέρογκου ποσού των 472.673,08 ¤, το οποίο ναι μεν αφορά οφειλές ιδιωτών προς το Τελωνείο Ρόδου, πλην όμως δεν υπάρχει το ποσό αυτό σε καταθετικούς σε αυτήν λογαριασμούς των παραπάνω οφειλετών, ισχυριζόμενη ότι η επίδικη κατάσχεση θα έπρεπε να περιορισθεί στο συνολικό ποσό που βρέθηκε και δεσμεύθηκε, ύψους μόλις 137,28 ¤.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Χάρις Ματσίγκου.