«Η Ρόδος είναι ένας εξαιρετικά προνομιούχος προορισμός από πλευράς επιδόσεων φέτος και δεν υπάρχει δικαιολογία για τους εργοδότες να μην ανανεώσουν τη σύμβαση ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους, αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε ο διάλογος στο νησί μας για την υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας. Ο κ. Παναγιώτης Προύτζος υπογραμμίζει πως από τη Ρόδο θα πρέπει οι φορείς να εκπέμψουν το μήνυμα για αντιστροφή στην κατακρήμνιση των μισθών. Σε ό,τι αφορά την εθνική σύμβαση εργασίας ο κ. Προύτζος δηλώνει πως η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και απομένει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου.
“Το στοίχημα βεβαίως θα είναι η εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, όμως η εμπειρία της παρούσας σύμβασης, που λήγει σε λίγες ημέρες, απέδειξε ότι παρά την μη υποχρεωτικότητα και επέκταση των συμβάσεων δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των εργοδοτών που αποχώρησαν από τις Ενώσεις τους για να μην την εφαρμόσουν ή υποχρέωσαν το προσωπικό τους σε Επιχειρησιακές Συμβάσεις με όρους ανειδίκευτου εργάτη», δηλώνει ο κ. Προύτζος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων εξαίρεση αποτελεί η Κως εξαιτίας των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο νησί.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται ο διάλογος με την ΠΟΞ για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας;
Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και απομένει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου με στόχο να καταλήξουμε πριν την πρωτοχρονιά στην υπογραφή διετούς σύμβασης.
• Ποια είναι τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από την Ομοσπονδία σας προς τους ξενοδόχους;
Έχοντας κατά νου την μνημονιακή επιδίωξη εσωτερικής υποτίμησης και τις συνθήκες ολικής απορρύθμισης που επικράτησαν σε όλο τον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας μετά την απώλεια σχεδόν του συνόλου των κλαδικών συμβάσεων (έχουν απομείνει 6-7 συμβάσεις ενεργές πλέον) η απόφαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας που εξουσιοδότησε την διαπραγματευτική ομάδα ήταν να προσπαθήσουμε κατ’αρχήν να ανανεώσουμε τη σύμβαση ως συνθήκη στοιχειώδους ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και επιπλέον να αποφύγουμε περαιτέρω μειώσεις αποδοχών για τους συναδέλφους μας.
• Θα γίνουν μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους του κλάδου στα πλαίσια της νέας σύμβασης;
Στην χειρότερη περίπτωση θα διατηρήσουμε παγωμένες τις σημερινές αποδοχές για το πρώτο έτος της σύμβασης και μέχρι την υπογραφή θα διερευνήσουμε την δυνατότητα ο Τουρισμός να δώσει ένα συμβολικό αντίστροφο μήνυμα στις συνεχείς μειώσεις μισθών της τελευταίας τριετίας.
• Εκτιμάτε πως αν γίνει δεκτό το αίτημα για το πάγωμα των μισθών θα τηρηθεί η δέσμευση από τους ξενοδόχους σε όλη τη χώρα;
Το στοίχημα βεβαίως θα είναι η εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, όμως η εμπειρία της παρούσας σύμβασης που λήγει σε λίγες ημέρες απέδειξε ότι παρά την μη υποχρεωτικότητα και επέκταση των συμβάσεων δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των εργοδοτών που αποχώρησαν από τις Ενώσεις τους για να μην την εφαρμόσουν ή υποχρέωσαν το προσωπικό τους σε Επιχειρησιακές Συμβάσεις με όρους ανειδίκευτου εργάτη. Βεβαίως μια κραυγαλέα εξαίρεση στο παραπάνω όσο και αδικαιολόγητη, για τις επιδόσεις επισκεψιμότητας και εσόδων ως τουριστικός προορισμός, απεδείχθη η γειτονική σας Κω με 40 επιχειρησιακές μέσα στο 2012 -2013.
• Πόσο σημαντικό είναι να υπογραφεί στη Ρόδο η τοπική σύμβαση εργασίας και τι θα πρέπει να διασφαλιστεί απαραίτητα;
Η Ρόδος είναι ένας εξαιρετικά προνομιούχος προορισμός από πλευράς επιδόσεων φέτος και δεν υπάρχει δικαιολογία για τους εργοδότες να μην ανανεώσουν τη σύμβαση ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους. Σίγουρα από εκεί πρέπει να εκπέμψουν το μήνυμα για αντιστροφή στην κατακρήμνιση των μισθών.
• Πώς εξελίσσεται η διαδικασία καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ καθώς στη Ρόδο παρατηρήθηκαν κάποιες καθυστερήσεις;
Η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί, οι καθυστερήσεις ήταν αναμενόμενες αφού η τροπολογία ψηφίστηκε την ύστατη ώρα και ενώ είχε ξεκινήσει η αποχώρηση των εποχικά εργαζόμενων, ενώ αναλώθηκε χρόνος και στην έγκαιρη σύνταξη και αποστολή της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΟΑΕΔ, αλλά κατά την γνώμη μου η καθυστέρηση ίσως να μην αποδειχθεί βλαπτική, είναι προτιμότερη η λήψη του επιδόματος τους πρώτους δύσκολους μήνες του Χειμώνα εκεί που πραγματικά θα βοηθήσει στην επιβίωση τους.
• Πήγε και για τους εργαζόμενους καλά η σεζόν του 2013; Ποια ήταν τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν;
Πέραν από μια ανέλπιστα μεγαλύτερη χρονικά απασχόληση ειδικά στη Νότια Ελλάδα, τόσο που κάποιοι έχασαν το δικαίωμα επιδότησης της ανεργίας τους, αφού μαζί με την αναλογία της άδειας ξεπέρασαν τις 200 ημέρες απασχόλησης, η σεζόν κύλησε με τα συνήθη παρατράγουδα όπως προβλήματα στην επαναπρόσληψη ειδικά για τις μη τυπικές ξενοδοχοϋπαλληλικές ειδικότητες, άτυπες συμφωνίες απασχόλησης χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση αλλά υποαμειβόμενες τις υπερβάσεις του νόμιμου χρόνου, καθυστέρηση και απλήρωτες αποδοχές, αυταρχικότητα.
• Πώς εξελίσσεται η υπόθεση της τουριστικής εκπαίδευσης; Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς μαθητές στα ξενοδοχεία;
Η δημόσια τουριστική εκπαίδευση έχει πολλά προβλήματα, απόρροια της απαξίωσης και αδιαφορίας από το εποπτεύον Υπουργείο Τουρισμού, η Μετεκπαίδευση επίσης ακολουθεί φθίνουσα πορεία και περιορίστηκε σε μόλις 4 περιοχές που υπήρχαν υποδομές του πρώην ΟΤΕΚ (Αθήνα, Ρόδος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη). Όσο για το πρόβλημα της ψευδομαθητείας καλά κρατεί, με μια ελάχιστη ύφεση, αφού οι εργοδότες περιόρισαν κάπως τον αριθμό όσων εισήγαγαν, περιορίζοντας θέσεις απασχόλησης ή καλυπτόμενοι από άλλα προγράμματα μαθητείας όπως τα voucher κατάρτισης – απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-ipografi-neas-simvasis-ergasias-ine-proipothesi-gia-tin-epiviosi-ton-ergazomenon/