Το σχέδιο που εξετάζουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «κλείνει» το χρηματοδοτικό «κενό» των Ταμείων, ενώ, παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των εσόδων, να μειωθούν από το καλοκαίρι και μετά (αφού… αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα) και οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο.
Σταδιακή μείωση χωρίς περικοπές συντάξεων περιλαμβάνει, ακόμη, το σχέδιο Βρούτση για τις εισφορές σε ΔΕΚΟ – τράπεζες (το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να «πέσουν» κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ) ενώ «ανοικτά» παραμένουν άλλα δύο μέτωπα: Η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η μηνιαία καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ (ως «αντιστάθμισμα» έναντι της απώλειας 450 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων) καθώς και ο περιορισμός των κοινωνικών πόρων που «δεν δικαιολογούνται», όμως, φέρνουν έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα Ταμεία (το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών).
Υστατη λύση
Η «υποσχετική» του Γ. Βρούτση που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και έχει την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου ως «ύστατη» λύση για να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα στις συντάξεις προβλέπει, αναλυτικά, τα παρακάτω έσοδα:
4 318 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ και των ποσών τα οποία καταβάλλουν μέσω τραπεζών. Μόνο για φέτος οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν δείξει αποκλίσεις (και έλλειμμα) 1 δισ. ευρώ και το ΙΚΑ ξεκίνησε χθες τις πρώτες αυτόματες διασταυρώσεις των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Σε περίπτωση απόκλισης, θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω διαδικτύου της ΑΠΔ του επόμενου μήνα (θα «περνούν» υποχρεωτικά από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όπου θα τους ζητείται να τακτοποιήσουν τις οφειλές για να υποβάλουν ΑΠΔ).
4 Εως και 250 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση, σε 72 δόσεις, των οφειλών επιχειρήσεων αλλά και αυτοαπασχολουμένων – ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με πρόβλεψη δυνατότητας συμψηφισμού των χρεών τους με τις επιστροφές ΦΠΑ που τους χρωστά το Δημόσιο. Το συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον συμφωνήσει η τρόικα, θα λειτουργήσει για 4 ή 6 μήνες ως «αντίβαρο» στη «φραγή» για την υποβολή στο ΙΚΑ Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων (που οδηγεί σε κλείσιμο των ασυνεπών επιχειρήσεων) και ως κίνητρο για τη ρύθμιση των απλήρωτων οφειλών με χαμηλότερες δόσεις και θα επιτρέψει, οικονομικά, να προχωρήσει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση στη μείωση κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
4 170 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία είσπραξης, μέσω του Κέντρου Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οφειλών άνω των 5.000 ευρώ με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Το ΙΚΑ έχει έτοιμα 200.000 σχετικά ειδοποιητήρια.
4 60 εκατ. ευρώ από την «εμφάνιση», υπό την απειλή του υψηλού προστίμου των 10.550 ευρώ, αδήλωτων απασχολουμένων στο σύστημα «Εργάνη». Σε περίπτωση διαφοράς, θα ισχύει το υψηλό πρόστιμο των 10.550 ευρώ, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2014, και ως προς τις αποδοχές που δηλώνονται για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
4 80 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική δήλωση, μαζί με την ΑΠΔ του ΙΚΑ, από την 1η Δεκεμβρίου των εισφορών που αναλογούν για τις επικουρικές συντάξεις των εργαζομένων – ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.
4 65 εκατ. ευρώ από τη δήλωση, με τον ίδιο τρόπο, σε κοινή ΑΠΔ των εισφορών για τα εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ).
4 86 εκατ. ευρώ από το συμψηφισμό των βεβαιωμένων και αρρύθμιστων οφειλών που έχουν οι αγρότες στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις τις οποίες δικαιούνται να λάβουν (το συγκεκριμένο μέτρο έχει προβλεφθεί στο ν. 3863/10, αλλά, έως σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί).
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκίνησαν χθες για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από υπουργικά «βέτο» (με πρόβλεψη εκπόνησης σχεδίων στήριξης των απολυομένων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα) καθώς και για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος.